Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.08.2010.
04:00 >> 14:47h
Tanjug, Srna A

Patrijarh: "Oluja" se nastavlja

U Crkvi svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos ubijenima u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", povodom 15. godišnjice te akcije i progona Srba iz Hrvatske.

Parastosu, koji je služio patrijarh srpski Irinej, prisustvovavali su predsednik Srbije Boris Tadić, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović i mnogobrojni građani i vernici koji su ispunili crkvu i prostor ispred.


Patrijarh srpski je u obraćanju posle parastosa rekao da smo se danas okupili da bi se molitveno setili onih nedužnih, koji su pre 15 godina stradali, a čija je krivica bila "prvo što su bili pravoslavni, a drugo što su bili Srbi".


Prema njegovim rečima, taj zločin, koji se nastavlja, dešava se krajem 20. i početkom 21. veka, u vremenima u kojem se gordimo i ponosimo naukom, demokratijom, filosofijom, umetnošću...


"Što je još najtragičnije, taj zločin se nastavlja i traje - svet to gleda i ništa ne čini da se onim koji su nestali nađu grobovi...", rekao je patrijarh Irinej i dodao da su oni koji su proterani i danas na strašnim mukama, "čeznu da se vrate svojim domovima, ali im se to ne omogućava".

"A i oni koji su se vratili žive u velikom strahu i neizvesnosti", rekao je on, navodeći da je tako i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.


Hrvatska da vrati prava oduzeta Srbima

 

Komesar za izbeglice u Srbiji Vladimir Cucić izjavio je da operacija "Oluja" nije bila vojni trijumf nego "velika muka koja je snašla više od 250.000 ljudi". "Nije potrebno da sa neke strane bude trijumf. Mislim da sa obe strane treba da ostane velika gorčina zbog svega onoga što se desilo na današnji dan pre 15 godina", rekao je Cucić novinarima ispred crkve Svetog Marka u Beogradu.Cucić je rekao da Srbija ima veoma tačne podatke o tome šta su prava koja su prognanim Srbima oduzeta, na, kako se izrazio, vrlo čudan i težak način i da vrlo intenzivno unazad tri godine radi na povratku tih prava.Prema njegovim rečima to su pitanje penzija, učešća u privatizaciji, povrata ili kompenzacije stanarskih prava, obnove, pronalaska nestalih i ubijenih i niz drugih pitanja. Izrazivši nadu da će se Hrvatska potruditi da obezbedi svim svojim državljanima podjednak tretman, Cucić je ocenio da bi poštovanje ljudskih prava moglo biti jedan od uslova koji će se postaviti pred Hrvatsku ali i pred sve u regionu na putu za Evropsku uniju.

Patrijarh je kazao da treba praštati, jer je to hrišćanski, ali ne i zaboraviti, i da se treba obratiti Bogu "da ne ostavi malu zemlju koja se zove Srbija".

Pre 15 godina izvršen je napad na područje bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i 13 opština u BiH, u kojem su hrvatske i muslimanske snage ubile oko 2.650 i proterale oko 350.000 Srba.


U vojnoj operaciji "Oluja" na području RSK ubijeno je i nestalo gotovo 2.000 Srba, a proterano oko 220.000, dok su u nastavku te akcije u BiH, pod nazivom "Maestral", hrvatske oružane snage sa Petim korpusom Armije BiH, ubile još 655 i prognale oko 130.000 srpskih stanovnika.

 

Parastos ubijenima i u Banjaluci

 

Petnaesta godišnjica od progona oko 220 000 Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji "Oluja" obeležena je danas u Banjaluci služenjem parastosa poginulim srpskim civilima i vojnicima u crkvi Svete Trojice i polaganjem venaca na spomeniku poginulim borcima na banjalučkom groblju Sveti Pantelija.

Parastosu su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srpske Siniša Karan, savetnik premijera RS Savo Lončar, predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", delegacije Narodne skupštine RS, republičkih nevladinih organizacija, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, te porodice nestalih iz Krajine.

Nakon parastosa delegacije su položile vence na spomeniku poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a zatim je organizovan komemorativni skup u prostorijama Kola srpskih sestara.

Obeležavanje progona Srba iz RSK u Banjaluci organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci sinoć je upaljeno 7.000 sveća u znak sećanja na ubijene srpske civile i vojnike u operaciji "Oluja" u RSK.

Vojna operacija "Oluja" preduzeta je uprkos tome što je dan ranije, najpre na sastanku u Ženevi, a zatim i u Beogradu, srpska delegacija prihvatila predlog međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju u Hrvatsku, uz garancije da RSK neće biti napadnuta.
 

U Haškom tribunalu u toku je suđenje komandantima hrvatske vojske u "Oluji", generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pod optužbom za udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio trajno uklanjanje Srba iz RSK i za druge ratne zločine.


SRS: Hrvatska izvršila etničko čišćenje

 

Srpska radikalna stranka smatra da su okupacijom Republike Srpske Krajine pogažene sve norme međunarodnog prava jer je teritorija Krajine bila zaštićena Rezolucijom Savjeta bezbednosti UN.

 

"Ova zločinačka operacija bila je svojevrsno finale etničkog čišćenja Srba iz nekadašnje jugoslovenske federativne jedinice Hrvatske u kojoj je u periodu od 1991. do 1995. godine ubijeno oko 7.000 Srba a proterano više od 800.000", navodi se u saopštenju.

 

SRS podseća da se danas navršava 15 godina od progona srpskog naroda iz RSK u oružanoj akciji hrvatske vojske "Oluja", koja je najveće etničko čišćenje u drugoj polovini 20. veka, kada je proterano više od 250.000, ubijeno oko 2.000, a nestalo više od 2.100 Srba, navodi se u saopštenju SRS-a.

 

Radikali ističu da Hrvatska i dalje onemogućava povratak prognanih Srba i uskraćuje im prava, a da se i dalje manipuliše spiskovima sa imenima Krajišnika protiv kojih je hrvatska podigla optužnice.

 

Radikali su upozorili da Hrvatska, 15 godina nakon akcije "Oluja", i dalje onemogućava povratak prognanih Srba, da im uskraćuje stanarska prava, osporava prava iz radnih odnosa, da nije završila ekshumaciju i identifikaciju stradalih Srba, a da se spiskovima imena krajiških Srba protiv kojih je Hrvatska podigla optužnice i dalje manipuliše.

 

SRS je pozvala aktuelnu vlast u Srbiji i predsednika Borisa Tadića da "pod hitno pristupi rešavanju svih problema prognanih Srba, a ne da ih gura pod tepih u ime stvaranja nekakvih srdačnih odnosa sa Hrvatskom".


U Banskom dvoru u Banjaluci je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Egzodus Krajišnika", koja će trajati do 11. avgusta.


U okviru obeležavanja stradanja Srba u hrvatskoj akciji ''Oluja'' u četvrtak će u Banjaluci biti održana i promocija knjige "Hronika" Save Štrbca.


Predstavnici ''Veritasa'' i krajiških Srba posetiće i mostove spasa, kod Novog Grada, kao i Petrovačku cestu, gde su stradali Srbi. Tom prilikom biće premijerno prikazan i film "Tamo daleko na Petrovačkoj cesti" .

Završnica stogodišnjeg projekta 

 

Bivši ministar kulture u Vladi RSK Mićo Grnović Jelić smatra da je "Oluja" bila maestralna završnica stogodišnjeg projekta etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Hrvatske. On je za "Fokus" rekao da dok Hrvatska slavi, njeni proterani građani srpskog porekla i ove godine s tugom i mukom dočekuju 5. avgust i godišnjicu najvećeg egzodusa u prošlom veku.

 "Hrvati su smatrali da je njihova akcija legitimna, ali ne može biti legitimna, jer je postojao plan Ze-4, koji smo mi potpisali, a prema kojem je Republika Srpska Krajina trebalo da bude država, sa svojim novcem, vojskom i svim ostalim potrebnim institucijama", naveo je Jelić i doda da "Oluja" još traje.

 Jelić priznaje da su Srbi u RSK sumnjali da Hrvati mogu da prodru u Krajinu i napreduju oko šest kilometara unutar njene teritorije. Međutim, onda su se u priču, prema njegovim rečima, uključile SAD i egzodus je bio neminovan.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.08.2010. 08:12
Sada ce poceti ustase da se uklucuju na ovaj sajt.
Sreda 04.08.2010. 08:03
Izgleda da seTadic sprema za izbore pa resio da primi izgnana lica,posle toliko godina SRAMOTA mozda da ih ubedi da glasaju za njega,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online