Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.09.2010.
00:06 >> 02:21h
Tanjug, Vestionline A

UN usvojile Rezoluciju o Kosmetu

U sedištu UN, oko 23.30 časova u četvrtak, počelo je zasedanje Generalne skupštine UN, na kome su članice svetske organizacije konsenzusom usvojile Rezoluciji Srbije o Kosmetu, čiji kosponzor je Evropska unija.

Na sednici Generalne skupštine UN postignut je konsenzus oko Rezolucije o Kosmetu
 

Sednica je počela sa zakašnjenjem od više od dva sata. Usvajanjem rezolucije okončan je proces pokrenut pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i otvoren put dijalogu Beograda i Prištine.

Redefinisani tekst rezolucije je usaglašen sa svih 27 država članica EU - 22 koje su priznale nezavisnost Kosova i pet koje to nisu učinile. Tim dokumentom se ni na koji način ne priznaje nezavisnost Kosova.

Kosovo je dosad priznala 71 od ukupno 192 države članice Ujedinjenih nacija.

Tekst rezolucije Srbije i EU o Kosmetu

Tekst Rezolucije o Kosmetu koju je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom glasi:

 

" Generalna skupština,

 

a) Svesna ciljeva i principa Ujedinjenih Nacija;

 

b) Uzimajući u obzir njene funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih Nacija;

 

c) Podsećajući na njenu Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008. kojom se traži od Međunarodnog suda pravde da da svoje savetodavno mišljenje u vezi sa sledećim pitanjem:

 

''Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?;

 

d) Primivši sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010 o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato mišljenje;

 

e) Prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglađenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahev Generalne Skupštine;

 

f) Pozdravlja spremnost Evropske Unije da olakša proces dijaloga između strana.

 

Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

 

Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj Uniji i poboljša živote ljudi".

Jeremić zatražio objašnjenje za prisustvo Prištine

Na početku sednica Generalne skupštine UN na kojoj je konsenzusom usvojena Rezolucija Srbije o Kosmetu,ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od predsedavajućeg Ali Abdusalam Trekija da objasni prisustvo delegacije privremenih vlasti u Prištini s obzirom da Kosmet nije suverena zemlja i članica Ujedinjenih nacija.

Treki je objasnio da se predstavnici kosmetskih Albanaca - ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, predsednik vlade Hašim Tači i predsednik Fatmir Sejdiu - u sali nalaze kao gosti Francuske, Nemačke, Velike Britanije i SAD, posle čega je dao reč šefu diplomatije Srbije.

Članice UN pozdravile usvajanje rezolucije

Učesnici debate u Generalnoj skupštini UN pozdravili su usvajanje rezolucije Srbije o Kosmetu, pozivajući Beograd i Prištinu na dijalog.

Rusija: Sve rešavati u Savetu bezbednosti UN

Predstavnik Rusije ponovio je da principijelna pozicija Moskve o nezavisnosti Kosmeta ostaje na snazi i da je Rezolucija 1244 osnov za rešavanje pitanja Kosmeta kao i da glavni forum za diskusiju o budućnosti pokrajine ostaje Savet bezbednosti UN.

Kina: Podržavamo uzajamno prihvatljivo rešenje

Kineski predstavnik smatra da je kosmetsko pitanje veoma osetljivo i da utiče na mir i bezbednost Balkana i čitave Evrope.

"Kina podržava uzajamno prihvatljivo rešenje," napomenuo je on.

Kina, kako je dodao, "uzima na znanje savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i svesna je da različite strane imaju različito viđenje tog mišljenja."

On je ponovio podršku Pekinga teritorijalnom integritetu i suverenitetu članica UN. "Mišljenje MSP ne treba da spreči dve strane da nađu odgovarajuće i uzajamno pirhvatljivo rešenje," istakao je on.

SAD: Kosmet poseban slučaj, a ne presedan

Predstavnica SAD pozdravila je usvajanje rezolucije i ponovila da je Kosmet poseban slučaj a ne presedan, da su pregovori o statusu iscrpljeni a da novi ne bi bili od koristi.

Prema njenoj oceni, rezolucija je u skladu sa snažnom podrškom SAD nezavisnosti Kosmeta, njegovoj suverenosti. Sada je trenutak da se krene napred i da Srbija i Kosmet ostvare novu fazu u odnosima uperenu ka zajedničkoj budućnosti u EU, istakla je ona, a EU treba da olakša dijalog između Beograda i Prištine i saradnju na polju evropskih integracija da bi se poboljšao život u regionu i postigao mir.

SAD su spremne da pomognu konstruktivni dijalog i ostaju posebno angažovane u pružanju pomoći zemljama regiona za postizanje punopravnog članstva u EU, zaključila je ambasdorka SAD.

Turska: Korak ka miru i stabilnosti u regionu

Predstavnik Turske pozdravio je rezoluciju ocenivši da ona predstavlja značajan korak za mir i stabilnost u regionu.

"Verujemo da je dijalog jedini način da se postigne rešenje," rekao je on napominjući da je pozicija Ankare o nezavisnosti Kosmeta poznata i da Turska podržava nezavisnost Kosmeta.

Albanija: Nezavisnost Kosmeta je realnost

Predstavnik Albanije je naveo da je slučaj Kosmeta jedinstven, a nezavisnost Kosmeta realnost koju priznaje više država. On je dodao da će mišljenje MSP pomoći mnogim državama da priznaju nezavisnost Kosmeta. On je izrazio poštovanje za "napore EU da Srbija zauzme razuman stav."

POVEZANE VESTI

Petak 10.09.2010. 01:55
Svega toga ne bi bilo da je Slobo pocetkom 90-ih pristao na konfederaciju stare Juge.
Petak 10.09.2010. 09:37
JOS JEDNA TADICEVA(MOZDA NAJVECA) "POBEDA".....PA NEMOJTE RECI DA SVI NISU GLASALI ZA SRPSKU REZOLUCIJU......NIJE BITNO STO SVAKO TUMACI NA SVOJ NACIN, VAZNO JE DA JE TADIC "POBEDIO" I "SPASIO" DEMOKRATIJU U OVOM DELU SVETA.....MOZETE LI ISTA LEPSE ZAMISLITI: CEO SVET GLASA "ZA VAS PREDLOG..."ZIVEO" TADICI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online