Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.09.2010.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Kosmet prodali za maglu EU

Izmenjeni tekst srpske Rezolucije koji je aklamacijom usvojen u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ne predstavlja nikakav ustupak Evropskoj uniji, već se radi o kapitulaciji Beograda, kaže u razgovoru za "Vesti" Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, bivši ministar za Kosovo i Metohiju i nekadašnji koordinator srpskog pregovaračkog tima.

Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije
 

Zašto mislite da se radi o kapitulacije, a ne ustupku?
 

- Ustupak je kada se nešto da za nešto, a ja ne vidim šta je Srbija dobila ovom Rezolucijom. Izgubila je i ono malo što je imala, a to je insistiranje na razgovorima o statusu. Izgubila je i svoje moguće saveznike u međunarodnoj zajednici. To naravno neće biti otvoreno rečeno, ali će se videti kada uslede nova priznanja Kosmeta. Posle ove rezolucije sve je u rukama Brisela i Vašingtona i nikoga više. Ni Njujork, ni Moskva ne igraju više ulogu u ovoj stvari. Zato mislim da nije reč o ustupku, nego o jednoj potpunoj predaji.
 

Vlast i jedan deo javnosti tvrdi da je na ovaj način Srbija sačuvala manevarski prostor i partnerske odnose sa EU?
 

- Vidite, to jako puno košta. Ako vi morate teritorijama da plaćate maglovitu perspektivu prema EU onda je to zaista jedna hazardna igra. EU nije konkretno rekla - dobićete to i to, već se samo pominje ubrzanje procesa dobijanja kandidature, a to nije ništa. Tim rečenicima samo se ovaj očigledni poraz prikriva pred javnim mnjenjem.
 

I Rusiji smo dojadili

 

Koliko je ovakav salto mortale Srbije otežao poziciju njenih dosadašnjih zaštitnika u SB UN, pre svega Rusije?

 

- Ovde se ne radi o koži Rusije, već o koži Srbije. Ako Srbija samu sebe prodaje, zašto bi se Rusija tu trudila, ona može samo to da prihvati. Neće se niko boriti umesto nas za naše interese. Tako da Rusija niti dobija, niti gubi, ona prepušta Srbiji sudbinu u sopstvene ruke, što je na neki način i normalno i fer sa ruske strane.

Očekujete li da bi uskoro mogli da dobijemo statuts kandidata za članstvo u EU?
 

- Ne, to je nemoguće. Savet tek treba da odobri Komisiji da napravi i preda upitnik Srbiji koji sadrži 4.000 pitanja. Znači, Komisija treba da prihvati 4.000 odgovora, a ona će bar stotinu dovesti u pitanje i to će trajati mesecima, a možda i godinama. Zato kažem, da je to jedna mačka u džaku.
 

Kako će vlast uspeti da ubedi domaću javnost da je reč o kompromisu ako je, recimo, Priština zdušno pozdravila Rezoluciju?
 

- Neće uspeti. Narod će videti da je Kosmet pripao Albancima, da ćemo mi tamo da idemo kao stranci, a da će vlast sa Kosovom da pregovora kao sa susedom.
 

Pored radikala, DSS je usamljena u ovakvim ocenama, dobar deo opozicije i to ne samo LDP već i SNS potpomaže ovakav proces potčinjavanja Briselu?
 

- Oni prosto imaju fiksaciju za vlast i ako vam je vlast fokus onda činite to što čini Srpska napredna stranka. Ali čemu vlast ako se Srbija raspada? Mislim da današnja opozicija participira u tom procesu u velikoj meri.
 

Ne tražimo ostavku Jeremića

 

Da li i vaša stranka traži smenu Vuka Jeremića?

 

- Ne. Mi ne insistiramo na njegovoj smeni, mi smatramo da je glavni akter Boris Tadić. Dakle, odgovornost snosi prvo predsednik Republike, zatim cela Vlada, a onda i sekundarna opozicija.

Vlada govori da je otvoren prostor za pregovore, ali više nema ni pomena o statusnim pregovorima?
 

- Aposlutno, to što je sada otvoreno, jesu zapravo razgovori o takozvanim tehničkim pitanjima, a to su obično razgovori dve države. To je onaj uslov o dobrosusedskim odnosima sa Kosmetom, a nema susedskih odnosa, ako vi partnera ne priznate kao državu. To je sada na delu.
 

Da li bi ucene sa Zapada mogle da budu okončane samo sa Kosmetom ili sledi otvaranje pitanja Sandžaka, Vojvodine?
 

- Znate šta, kada to krene da se para, onda ide sve dalje. Zato država mora odlučno da stane na braniku prvog problema. Ovako, Srbija daje, što bi se reklo, badava velike koncesije, a ništa ne dobija i svi se pitaju zašto onda ne bi išli dalje u zahtevima. Sami ste pomenuli Sandžak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online