Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.09.2010.
12:01
Z. Mirković, A. Bošković - Vesti A

Irinej: Srbi će sačuvati svoju veru

Patrijarh srpski Irinej započeo je u petak popodne višednevnu posetu Austriji, prisustvom doksologiji u hramu Svetog Save u Beču. Povod za odlazak u Beč, koji je ujedno i prva poseta patrijarha Irineja inostranstvu, jeste jubilej bečke Crkvene opštine, osnovane pre 150 godina, kada je pravno registrovana kod austrijskih vlasti.

Patrijarh Irinej ispred hrama Svetog Save u Beču
 

Episkop srednjoevropski Konstantin pozdravio je patrijarha Irineja, ukazujući da je poseta poglavara SPC značajna za vernike u Austriji. On je dodao da Crkvena opština obeležava ove godine 150 godina dobijanja prava javnosti.
 

- U Beču služi šest sveštenika u tri srpska hrama. U proteklih nekoliko godina osnovano je 14 parohija, pravoslavna veronauka je uvedena kao redovan predmet od 1992/93. školske godine, a pohađa je oko 10.000 đaka - kazao je vladika.
 

Dijaspora oduševljena posetom patrijarha

Patrijarh Irinej je rekao da ga raduje što prvo putovanje u inostranstvo čini u Austriji, gde živi najbrojnija srpska dijaspora.

- Veoma je pohvalno da je narod vezan za svoju crkvu i da se nije samo uključio u crkvu, već aktivno učestvuje u redovnom životu. To je najbolja garancija da će ovaj narod sačuvati svoju veru, svoj jezik, svoju kulturu i svo nasleđe koje je nasledio od predaka - istakao je patrijarh.
 

Crkva je, kako je podsetio, uvek išla za svojim narodom tokom seoba, pratila ga i time doprinosila očuvanju korena.
 

- Velika je radost kada vidimo ovoliki narod, ali i tuga jer će mnogi ostati tamo gde su došli. Ali će uvek znati svoje poreklo, a najbitnije veru, to jest pravoslavlje. Nadamo se da će ovaj narod ovde sačuvati ono što je njegovo i što čini suštinu njegovog bića - kazao je patrijarh.
 

Dragoslav Mitrović: Ovo je velika čast

Predsednik Crkvene opštine u Beču, Dragoslav Mitrović u izjavi za "Vesti" rekao je da je velika čast za pravoslavne vernike što je patrijarh odlučio da njegovo prvo putovanje u inostranstvo bude poseta Austriji. On je naglasio da će ova značajna poseta zasigurno doprineti jačanju položaja pravoslavaca u ovoj zemlji.

On je istakao da ga posebno raduje što čuje da Austrija priznaje pravo postojanja i organizovanje crkve i duhovnog života", što je najbolja garancija da će Srbi sačuvati ono što je bitno i vredno.
 

- Nažalost, silom prilika u poslednje vreme smo se mnogo raselili. Opusteli su mnogi predeli naše otadžbine, ali se nadamo da će ti predeli biti popunjeni narodom koji se rađa i koji će čuvati ono što je nasledio od svojih predaka - naglasio je patrijarh.
 

Partijarh je juče nastavio posetu liturgijom u Srpskoj pravoslavnoj opštini u Lincu. On je sa četvoricom episkopa i 14 šveštenika služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu. Nakon toga, patrijarh je posetio mesto nekadašnjeg logora Mauthauzena, a uveče prisustvovao bogosluženju u bečkom hramu Vaskrsenja Hristovog.

Srdačan prijem za poglavara Srpske pravoslavne crkve
 


 

Patrijarh Irinej boraviće u Beču do 14. septembra, a pored bogosluženja, planirani su susreti sa predstavnicima austrijskog političkog i crkvenog života.
 

Tako će se patrijarh sutra sastati sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom i nadbiskupom bečkim kardinalom Kristofom Šenbornom, a potom je planirana poseta katedrali Svetog Stefana i katedralnom muzeju u kojem je u toku izložba "Srbija - kulturna spona Istoka i Zapada".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online