Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.09.2010.
02:13
Tanjug A

Koštunica: Žrtvovaće nas zbog EU

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je vladajuća koalicija odlučujući se za politiku sadržanu u sloganu "EU nema alternativu", poručila da je spremna da sve žrtvuje zarad tog cilja.

Poštovanje za Srbiju kao i za sve druge zemlje: Vojislav Koštunica
 

Koštunica je u intervju listu "Pečat" rekao da "ne treba imati nikakvih iluzija da su posle proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosmeta evropske integracije Srbije u potpunoj funkciji ucenjivanja zemlje da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosetom".


Prema njegovim rečima, Srbija može da postiže najbolje ili najgore rezultate u unutrašnjim reformama, ali je za Brisel presudno da Srbija omogući da se Kosmet uspostavi kao država.


"Saučesništvo i kooperativnost Srbije u uspostavljanju odnosa sa Kosetom je za Brisel u ovom trenutku najvažnija stvar", ocenio je Koštunica.


On je kazao da je sadašnja vlast "obmanjivanje pretvorila u svoju politiku" i dodao da je jedna od možda najvećih obmana nametanje teme o ulasku Srbije u EU.


"Obmana se sastoji u tome što to uopšte nije tema današnje Srbije, jer će se pitanje stvarnog ulaska ili neulaska Srbije u EU rešavati za deset, 15, 20 godina", rekao je Koštunica, i dodao da je prava tema i pravi problem današnje Srbije to što EU podržava albanske secesioniste u pravljenju lažne države Kosmet.


"Ovaj problem se krije kao da ne postoji i umesto njega se obmanom nameće pitanje o ulasku Srbije u EU", rekao je lider DSS.


"Dakle, ako treba da definišemo današnji odnos EU prema Srbiji, on se sastoji u delovanju Brisela u korist albanskih secesionista uz prećutnu i svesrdnu podršku i saučesništvo današnje vlasti", rekao je Koštunica.


On je ukazao da je Srbija postojala vekovima i pre svake pomisli o postojanju EU i da je samim tim besmisleno opstanak Srbije vezivati za bilo koju trenutnu međunarodnu organizaciju, i dodao da Srbija sasvim sigurno može da bude i uspešna i napredna država i kao takva treba da odluči da li joj je u interesu ili nije da bude članica EU.


Odbacivši kritike da je to politika samoizolacije, Koštunica je istakao da Srbija ne može svoje državne i ekonomske interese jednostrano svesti samo na EU, već treba suprotno od svake pomisli na izolaciju da širi saradnju sa drugim uticajnim državama, a ne da je sužava samo na EU.


"Alternativa je da Srbija sarađuje sa svim državama i na istoku i na zapadu, kako bi unapređivala svoje ekonomske interese i branila svoje državne interese", precizirao je lider DSS, i dodao da ono što Srbija mora da uradi jeste da bude stabilna država sa jakom privredom kako bi saglasno svojim interesima mogla da bira koji je najbolji put kojim će ići.


On je rekao da DSS hoće da sarađuje sa EU ali i da EU poštuje Srbiju kao što poštuje sve druge države.


Koštunica je kazao da DSS zahteva da se izbori raspišu odmah sa ciljem da se promeni politika koja Srbiju vodi u potpuni slom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online