Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.10.2010.
05:51 >> 19:21h
Vestionline A

Gej parada održana, policija razvozila učesnike

U Beogradu je danas održana gej-lezbejska manifestacija "Parada ponosa", pod nazivom "Da šetamo zajedno", u kojoj je bilo oko 500 učesnika. Posle šetnje učesnika parade, koju su od samog početka pratili sukobi policije i protivnika parade, održana je žurka u zgradi SKC-a koja je završena oko 13 sati, iako je bilo najavljeno da će trajati do 17 sati. Policija je oko 13 sati počela da svojim vozilima razvozi učesnike gej parade do sigurnih odredišta.

Okupljanje učesnika počelo je u beogradskom parku "Manjež" u 10 sati, a sat vremena kasnije učesnici gej parade su krenuli u šetnju Nemanjinom, Ulicom kneza Miloša i Masarikovom do Studentskog kulturnog centra.

Učesnici gej parade nosili su zastave u bojama duge, transparent "Vreme je za ravnopravnost" i uzvikuju "Solidarno protiv fašizma" i "Svi smo LGBT".

Na čelu kolone su bili šef Misije EU u Srbiji Vensan Dežer, ministar za ljudska i manjinska prava Setozar Čiplić, predstavnici LGBT i drugih nevladinih organizacije, kao i organizatori skupa koji su nosili veliki transparent ''Možemo zajedno'' i ''Solidarno protiv fašizma''.

Od poznatih ličnosti u kolini su bili lider LDP-a Čedomir Jovanović, funkcioner Demokratske stranke Marko Đurišić, lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać, glumica Mirjana Karanović, bivši državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić...

Čiplić: Srbija zemlja slobodnih ljudi

 

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplič izjavio je danas da je Parada ponosa poruka iza koje svi mogu da stanu, a to je da je Srbija zemlja slobodnih ljudi. "U Srbiji ne sme da postoji nijedan problem, zbog kojeg bilo koji građanin može da bude neslobodan i zato bi svi zajedno trebalo da kreneo u ovu šetnju slobode", rekao je Čiplić obraćajući se učesnicima skupa. Učesnici Parade ponosa dočekali su Čiplića zvižducima i povicima "ua".


Sam park Manjež, neposredno pre početka šetnje, bio je okićen zastavama i balonima duginih boja.

Sa centralne bine, odakle je puštana muzika, okupljenima se prvo obratio šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer sa porukom da je ovo dan na koji je čekao devet godina.

Ministar Čiplić je istakao da ''su se ovde okupili kako bi izrazili slobodu koja je garantovana i da zajedno pokažu da u državi Srbiji ne postoji ni jedan čovek zbog koga bi i jedan građanin bio neslobodan''.


Skupu su se obratili i drugi učesnici i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija, a organizatori su rekli da su ponosni na ovaj ''istorijski dan'', ali i da od države zahtevaju da više brine o ljudskim pravima, i da preduzme sve zakonom predviđene mere protiv onih koji krše ljuska prava, svih pa i LGBT populacije.

Učesnici parade su u park Manjež mogli da uđu iz ulice Svetozara Markovića, preko Slavije, iz Nemanjine i od "Londona", a svi koji su došli nakon zatvaranja prilaza (posle 11 sati) nisu mogli da se pridruže "šetačima".

Šetnja gej aktivista završena je oko 12 sati, posle čega su učesnici otišli u Studentski kulturni centar na žurku.

Širom grada od ranog jutra su raspoređene jake policijske snage pod punom opremom za razbijanje demonstracija, a jedan helikopter neprestano nadleće širi centar Beograda. Policijski kordon postavljen je i oko Televizije B92 na Novom Beogradu.

Gradski sekretarijat za saobraćaj saopštio je da su napravljene izmene saobraćaja dok traje parada. 

Naknadna priključivanja paradi neće biti dozvoljena
 

Međutim, još pre početka Parade ponosa, došlo je do sukoba u našem glavnom gradu. Jedan od napada desio se u 1.30 časova u nedelju ujutru, kad su napadnuti aktivisti Nevladine organizacije "Žene u crnom".

Prvi napad koji je u nedelju, na dan održavanja parade, navodno sa sigurnošću bio u vezi sa ovim događajem, jeste, u stvari, lažni napad na aktivistu Kvirije i jednog od organizatora Parade ponosa Bobana Stojanovića.

Skup će, kako je najavljeno, biti zatvoren i tokom šetnje i na "žurci" u Studentskom kulturnom centru, tako da niko neće moći naknadno da se priključi paradi. Prilikom ulaska u park "Manjež" svim učesnicima su podeljena bezbednosna uputstva, a neposredno pred paradu na sajtu www.parada.rs su objavljene informacije o pravcima za dolazak.

  

Učesnici gej-lezbejske parade na skup je trebalo da dolaze javnim prevozom ili pešice, ne u većim grupama, ali i bez vidnih obeležja svog opredeljenja, a Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da će, u cilju brezbednosti, pojedine ulice biti zatvorene za saobraćaj.


Paradu ponosa ove godine organizuje gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti "Kvirija", uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online