Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 03.11.2010.
02:16 >> 19:03h
I. Radojičić - Vestionline A

Zemljotres u Srbiji, poginulo dvoje

U sredu ujutro u 1:56 časova u Srbiji se osetio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, posle čega je usledilo još nekoliko manjih potresa tokom smirivanja tla. Prema saopštenju MUP-a, u naselju Grdice, kod Kraljeva, poginule su dve osobe, bračni par Natalija i Siniša Stašić. Lakše je povređeno još pedesetak osoba. Telekom Srbija saopštio je da je u toku dana normalizovan telekomunikacioni saobraćaj u Kraljevu, koji je bio prekinut zbog nestanka struje.

Bračni par Stašić je stradao u svojoj spavaćoj sobi na spratu kada se na njih obrušio krov zajedno s krovnom pločom.

Ne očekuju se novi potresi

Direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović izjavila je za RTS da se, prema dosadašnjim iskustvima, ne očekuju novi jači potresi u regionu Kraljeva i da je noćašnji potres bio najjači udar.

Prema priči komšije Ivana Stojnića, koji je pokušao da im pomogne, sve se dogodilo u samo par sekundi. On tvrdi da je stradalog čoveka držao za ruku, i kada je pokušavao da ga povuče, obrušio se drugi deo krova koji je ga je poklopio.

Potres, jačine 5,4 stepeni Rihterove skale je potrajao oko trideset sekundi, a epicentar je bio u selu Vitanovac kod Kraljeva. Pomeranje tla osetilo se i u Beogradu, Jagodini, Užicu, Kraljevu i drugim gradovima Srbije.

Dačić u Kraljevu savetovao da deca ne idu u školu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je Kraljevo i u Skupštini Grada razgovarao sa gradskim rukovodstvom. Dačić je rekao je s njim došlo i 40 pripadnika specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova za spasavanje.

 

Ivica Dačić je u kraljevo stigao sa 40pripadnika specijalne jedinice MUP-a za spasavanje
 

Ministar je ukazao na neophodnost da se utvrdi stanje vode za piće i
koji su problemi elektrodistribucije jer više od polovine Kraljeva nema struje. Sa Dačićem je došao i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

 

On je upozorio Kraljevčane da budu pribrani i da deca danas ne idu u školu.

 

Dačić i Marić su potom posetili Zdravstveni centar Studenica i ulicu Dragoljuba Jovičića u naselju Grdica gde su u svojoj kući poginuli supružnici. a potom su krenuli ka selima u okolini Kraljeva.

Kako nam je potvrđeno iz kraljevačke Vatograsne službe, usled potresa, sa bandera su otpadali kablovi dalekovoda, tako da su delovi grada ostali bez struje, a postoje i problemi sa vodosnabdevanjem.

Na nekim kućama je pričinjena materijalna šteta, dok na ulicama ima šuta i stakla, a povređeno je i više osoba, od kojih se njih 40 javilo zdravstvenoj ustanovi, gde su im konstatovane lakše telesne povrede.

Zvonko Veselinović, direktor bolnice Kraljevo, potvrdio je za RTS da je objekat bolnice pretrpeo oštećenja, ali da nije došlo do evakuacije. Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se veći broj povređenih u selima, u okolini Kraljeva, jer su objekti u ovim naseljima stari i trošni. Specijalizovane ekipe već rade na raščišćavanju i izvlačenju stradalih.

 Najjači zemljotresi u Srbiji

 

Svilajnac, 1893. - 5,7 Rihterove skale

Vitina, 1921. - 5,7 Rihterove skale

Lazarevac, 1992. - 5,9 Rihterove skale

Rudnik, 1927. - 5,7 Rihterove skale

Kopaonik, 1980. - 5,7 Rihterove skale

Mionica, 1998.- 5,7 Rihterove skale

Jak potres tla probudio je i Čačane. Uplašeni ljudi su istrčavali iz kuća i stanova napolje poluodeveni, dok su se na automobilima uuključivali alarmni uređaji. Noćašnji zemljotres nije izazvao prekid u napajanju električnom strujom, niti se posle prvog udara osetilo drugo podrhtavanje tla.

Potres i u evropskom delu Turske

Manje od dva sata posle jakog potresa u okolini Kraljeva zemljotres slične snage pogodio je evropski deo Turske.

Potres snage 5,1 stepen pogodio je oblast između Dardanela i grčke granice.
Zemljotres se osetio na 50 kilometara od granice Turske i Grcke, blizu Jedrena, javila je Geološka služba Sjedinjenih Američkih Država

U Beogradu nakratko nestalo struje

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je jutros da zemljotres koji se osetio i u prestonici, nije izazvao oštećenja objekata, osim da je nestalo struje u pojedinim delovima grada.


Nadležne službe otklonile su brzo kvar, rekao je Antić i dodao da su sve gradske službe u stanju pripravnosti.

Zemljotres prodrmao Pomoravlje

Zemljotres, koji je noćas u 1 sat i 56 minuta pogodio okolinu Kraljeva, osetio se na celom području Pomoravlja, Resave i Levča, ali povređenih nema, rečeno je u Regionalnom centru za obaveštavanje u Jagodini.

"Zemljotres se osetio u Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu, posebno u stambenim objektima sa više spratova i na višim spratovima, ali štetu niko nije prijavio", izjavio je Tanjugu dežurni u Centru za obaveštavanje.

U Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Policijske uprave u Jagodini rečeno je da noćas nisu imali nikakavih intervencija na području šest opština Pomoravskog okruga.

Dežurni u Službi hitne pomoći u Jagodini rekli su da noćas nisu imali intervencija, ni u službi niti na terenu, vezanih za zemljotres. Ako ima materijalne štete, ona je sigurno neznatna, možda na starim objektima, i domaćinstva koja su je imala verovatno će se javiti danas. Do sedam sati ujutro niko je nije prijavio, rečeno je u Gradskoj upravi u Jagodini.

Crnogorci i Rumuni nude pomoć

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su sve zemlje u regionu ponudile pomoć za rešavanje vanredne situacije nastale nakon noćašnjeg zemljotresa u Kraljevu.


Dačić je kazao da su ga lično zvali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Rumunije da ponude pomoć i da im je on rekao da to nije potrebno, jer nema ruševina za koje je potrebna dodatna mehanizacija ili ljudstvo.


Ministar je, nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem u Uzdinu, objasnio da se zemljotres nije širio simetrično po koncentričnim krugovima, već da je njegova snaga bila veća prema Beogradu.

Sreda 03.11.2010. 02:35
Cela Srbija se diglana noge! Gospoda Isuse Hriste sine Boziji Pomiluj nas gresne!
Sreda 03.11.2010. 02:23
Љуљао је на Новом Београду, нема шта...
Sreda 03.11.2010. 02:25
u Priboju se treslo,bogami dobro,pocele stvari da mi se tresu,izgleda da je epicentar bio oko 35 km od Kragujevca http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb00009t6.php a kada na vestima vidimo da je zemljotres pogodio tamo neke zemlje mi uopste ne obratimo paznju,iako su mnogo veci od ovih nasih,kako je tom narodu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online