Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.11.2010.
11:32 >> 19:14h
Tanjug A

Tadić: Primite srpski kapital; Josipović: Prošlo je vreme opstrukcije

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas u Zagrebu da se između Srbije i Hrvatske otvara novi vid saradnje - političke i ekonomske, i istakao da privrede dve države moraju biti otvorene i konkurentne kako bi izdržale utakmicu. Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da je prošlo vreme opstrukcije i negirao tadićevu izjavu da srpska ulaganja nisu dobrodošla.

Na otvaranju Biznis foruma, najvećem takvom skupu na kojem učestvuje 70 privrednika iz Srbije i 60 iz Hrvatske, Tadić je, tokom drugog dana svoje posete Hrvatskoj, rekao da, ukoliko su tačne primedbe srpskih privrednika da nemaju isti tretman u Hrvatskoj kao hrvatska preduzeća u Srbiji, očekuje da se to promeni.


Podaci Privredne komore Srbije (PKS) govore da u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, dok je u Hrvatskoj je prisutno samo desetak predstavništava srpskih firmi.


"Takođe je veoma važno da sagledamo zajedničke resurse i iskoristimo šanse koje imamo u metalskoj industriji, kao i velike kapacitete u odbrambenoj proizvodnji", rekao je Tadić, dodajući da je važno istovremeno sagledati tržišta koja su nam prijateljska, a sve u cilju postizanja višeg standarda za građane u obe države.


Prema njegovim rečima, bratstvo i jedinstvo više ne postoji, ali su ostali večni zajednički interesi dve države.

Josipović: Prošlo vreme ekonomske opstrukcije

 

Josipović je rekao je da je u nekim prošlim vremenima postojala politika opstrukcije, predrasuda i strahova od saradnje Srbije i Hrvatske, ali da je to vreme sada prošlo. Osvrnuvši se na izjavu Tadića da postoji utisak da srpska ulaganja u Hrvatskoj nisu dobrodošla, Josipović je to negirao.

 

Takođe, predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević ocenio je da Srbija i Hrvatska udružene zajedno mogu postati relevantan činilac na ekonomskoj sceni Evrope.

 

Vidošević i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ocenili su da obim trgovinske razmene između dve zemlje stalno raste, ali da je vreme za više oblike privredne saradnje i izlazak na treća tržišta. On je zaključio da u narednom periodu treba raditi na ukidanju necarinskih barijera i liberalizaciji u sektoru usluga.


Prema Tadićevom mišljenju, ne postoji politika koja je dobra, a da se ne oslanja na privredu i proizvodnju.

"Zalažem se za ekonomiju koja je utemeljena na privredi i proizvodnji. Proizvodnja je ono što je suštinsko."


On je dodao da nije lako proizvesti, prodati i izboriti se sa konkurencijom, ali da je to jedna od hroničnih bolesti i Srbije i Hrvatske. Prema njegovim rečima, u hronične bolesti obe zemlje spadaju i trgovinski deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza, zaduženost, kao u uvreženo shvatanje da je država nepresušan rezervoar novca iz kojeg se mogu podmiriti sve potrebe i rešiti svi problemi.


"Uloga političkih lidera je da takve predrasude razbijaju i otvaraju nove mogucnosti. Kada ja i Ivo Josipović nastupamo u Vukovaru i Paulinom Dvoru, to ima etičku dimenziju, ali doprinosi i opštoj saradnji", rekao je.

Bugarin: Ne priznajemo pečat Kosova, ali rešićemo razmenu


Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin očekuje da će problem trgovinske razmene sa Kosovom biti rešen u pregovorima Beograda i Prištine i ističe da Srbija ne može da prizna carinski pečat države koja ne postoji.


Na pečatu bi trebalo da stoji ili UNMIK Kosovo ili UNMIK 1244, ali ne "Republika Kosovo", jer je on za Srbiju "prosto nelegitiman".


"To je zvaničan stav Srbije i taj problem bi trebalo da se reši u pregovorima koji će početi uskoro", rekao je danas Bugarin novinarima u Zagrebu, pred početak Biznis foruma Srbije i Hrvatske.


Na konstataciju novinara da Evropska komisija očekuje da to bude rešeno u razgovorima, Bugarin je rekao da se nada da će do pregovora doći "veoma brzo".
Predsednik PKS smatra da je za privredna društva na teritoriji Kosova i Srbije bitno da se reše procedure kako bi promet robe i usluga bio veći nego sad.


Tadić je ukazao i na značaj ulaganja u obrazovanje, jer države koje to ne čine, zaostaju na međunarodnoj sceni, a doprinos tome bi trebalo da daju i privrednici.
Ni Srbija ni Hrvatska ne mogu ostvariti visoku stopu rasta, ni standard, ukoliko ne promene strukturu privrede koja sada postoji, odnosno ne orjentišu se ka visokim tehnologijama i izvozu.


U suprotnom ćemo zaostajati i nećemo moći da se izborimo na međunarodnmom tržištu.

Tadić: Hrvati upišite se u posebne biračke spiskove

 

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas Hrvate koji žive u Srbiji da se upišu u posebne biračke spiskove i izrazio žaljenje što samo hrvatska nacionalna manjina nema svoj nacionalni savet.


Prilikom posete selu Krnjak u Hrvatskoj, Tadić je na pitanje novinara šta je konkretno učinio na poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji nabrojao tri prioriteta - povratak imovine, pravni poredak i poziv da se Hrvati uključe u institucije Srbije kako bi ostvarili institucionalnu zaštitu.


Šef srpske države rekao je da lično nije zadovoljan postignutim, jer jedino hrvatska nacionalno manjina nema Nacionalni savet, ali je poručio da - kao predsednik države - apsolutno garantuje svakom pojedincu zaštitu bez obzira na nacionalnu pripadnost i veroispovest.


Srpski predsednik je rekao da u njegovom kabinetu rade Srbi ih Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.


Upitan da li ima i Hrvata iz Srbije, Tadić je rekao da "nije toliko precizno vođeno računa o balansu", ali da ima "polu-Hrvata" - od majke Srpkinje i oca Hrvata.


Tadić je, međutim, upozorio da 50 posto građana u Srbiji ne želi nikakvo dodatno školovanje, ne želi da menja navike, ali želi bolji standard. "A to se može ostvariti samo ako se ulaže u sebe i stvara ambijent za investicije", zaključio je predsednik Srbije.

Raditi na povratku izbeglih

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović složili su se, tokom posete Krnjaku, kod Karlovca, da je neophodno raditi na povratku izbeglih i, kako je rekao srpski predsednik, na razbijanju predrasuda, strahova i animoziteta, a uz uvažavanje različitosti.

Josipović i Tadić u poseti Krnjku


Tadić i Josipović su naglasili i da je povratak lični izbor, ali da će oni učiniti sve da, onima koji žele, to omoguće na najbolji mogući način.


Oko 200 meštana, među kojima i 15 "srpskih snajki" u narodnim nošnjama, aplauzom su dočekali predsednike i poslužili im pogaču i so. Tadić i Josipović su razgovarali sa predstavnicima lokalne uprave i srpske zajednice.


Tadić je rekao da su Srbija i Hrvatska ušle u "novu fazu" odnosa u želji da se poboljšaju perspektive Srba i Hrvata koji zajedno žive.


"Nedavno smo bili u jednom hrvatskom selu u Vojvodini, a danas smo ovde jer je naše opredeljenje da rešavamo sve probleme sa kojima se povratnici suočavaju", rekao je srpski predsednik.


On je ukazao i da je njegovo i opredeljenje njegovog hrvatskog kolege da olakšaju život izbeglicama i povratnicima tako što će sagledavati ekonomsku stranu, uključujući i radna mesta.


"Postoje predrasude, strah i nepoverenje i kao psiholog smatram da je to prirodno nakon teških godina koje su iza nas, ali moramo da ih razvijamo i kada su u pitanju institucije države, vlade, sudovi, ministarstva. To je hronična bolest ovih prostora i neka moja zvanična poseta doprinese razbijanju predrasuda", poručio je Tadić.

Stanovnice Krnjka: Predsednici nastavite ovim putem

 

Meštanka Krnjka Sanja Solar je Tanjugu rekla da je u ratnim godinama iz Krnjaka izbegla u Pančevo, gde je upoznala svog sadašnjeg supruga koji je, takođe, iz Krnjaka.


"Tamo smo se venčali i tamo nam se rodio prvi sin Stefan, a onda smo se vratili i dobili smo mlađeg Predraga", priča Sanja.


I ona, kao i ostale žene, među kojima je Rada Bakiš koja je u izbeglištvu u Srbiji prvela tri godine, od 1995. do 1998, poručuju da veruju da su dvojica predsednika krenula dobrim putem.


Ona je ispričala da je iz Hrvatske izbegla tokom "Oluje" i da je u Srbiji dobila dve ćerke - Mirnu i Maju. "Sva se naježim kada se njih dvojica (Tadić i Josipović) rukuju i svaki put sam uzbuđena kao dete", kaže Rada.


Povratnice skoro u glas poručuju da bi svojim predsednicima iz Srbije i Hrvatske, da su imale priliku, poručile da nastave ovim putem kojim su krenuli jer je to, veruju, dobar put, kao i njihove namere, a sve zarad budućnosti dece.


Predsednik Srbije je dodao da je na sastancima u Krnjaku bilo reči i o kulturama, identitetima, jezicima, ćirilici i latinici, žrtvama i nestalima, ali da su otvorena i pitanja Hrvata iz Republike Srpske koji žive u Hrvatskoj. On je najavio da će o tom problemu razgovarati sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.


"Problem je što smo iz perioda pravnog poretka ušli u nepravni i sada to moramo ponovo da vratimo u pravne okvire. To nije jednostavno, ali je moguće. Došli smo da razbijamo predrasude, strahove i animozitete, ali i da uvažavamo različitosti i stvorimo prostor za odrastanje i novih Srba i Hrvata", naglasio je Tadić.

Predsednici sa decom iz Krnjka


Josipović je rekao da su ožiljci od ratova bolni, ali zajedničkim naporom učinićemo da suživot bude što bolji i perspektivniji.


"Na nama je da učinimo napor da ohrabrimo povratnike iako znamo da se neće svi vratiti, pogotovo ne svi mladi ljudi zato je potrebno stvoriti uslove, otvoriti radna mesta i omogućiti što kvalitetniji život", rekao je Josipović.


Predsednik Hrvatske je rekao da su on i njegov srpski kolega danas obišli mesto u kome zajedno žive Srbi i Hrvati koji su zajedno pošli tešku istoriju i koji zajedno imaju bolne ožiljke koje nije lako skloniti. Josipović je naglasio da hrvatska država čini napor da se omogući kvalitetan suživot Srba i Hrvata i naveo da i dalje poštoje teški problemi kao što je pitanje nestalih, završetak obnove, povratak izbeglica.
"Neki se nikada neće vratiti, naročito mladi, ali to je lični izbor. Mi imao nadu, želju i učinićemo napor koji će učiniti da se obezbedi povratak, kvalitetan suživot i nova radna mesta, rekao je Josipović.


Krnjak je, posle Zagreba, druga stanica Tadićeve zvanične posete Hrvatskoj. U tom selu žive povratničke porodice Srba i bosanskih Hrvata.

Manastir Krupa - simbol pravoslavlja i suživota dva naroda

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, poručili su danas da manastir Krupa predstavlja simbol postojanja pravoslavlja i srpskog naroda u Hrvatskoj i znak da je moguć suživot dva naroda.

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić (desno) i Ivo Josipović (levo) i iguman manastira Krupa otac Gavrilo Stevanović
 


"Predsednik Josipović i ja posebnu pažnju poklanjamo pitanju identiteta naroda kao temelja civilizacije i na toj osnovi možemo da gradimo drugačije, kud i kamo bolje odnose nego 90-tih godina", rekao je Tadić, koji je obilaskom manastira Krupa završio posetu Hrvatskoj.


Ističući da manastir Krupa, podno Velebita, potiče iz 14. veka, Tadić je rekao da je taj objekat blistav iskaz arhitekture, kulture i identiteta srpskog naroda i naglasio da je važno poštovati sve elemente identiteta.


"Položaj institucija koje taj identitet omogućavaju jeste pretpostavka razvoju demokratije i društva", rekao je Tadić.Tadić je tokom obilaska manastira naveo da u njemu postoji ikona kojoj su se molili mnogi, i pravoslavci i katolici, i da ona svedoči o vezama i kontaktima SPC sa crkvama u celom svetu.


Predsednik Hrvatske je rekao da činjenica da su manastiru vraćene ikone predstavlja primer koji govori o dobrim namerama o tome da je moguć nastavak suživota i prijateljstva.

Manastir Krupa nalazi se kod Obrovca u severnoj Dalmaciji i u njega su nedavno vraćene 24 restaurirane ikone neprocenjive vrednosti koje su 90-ih odnete u Srbiju zbog zaštite.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.11.2010. 11:54
znaci juda ce da nas integrise sa hrvatskom. nije tesko raskrinkati njegove ceste odlaske u njegov zavicaj. pameti nema. uvalju je se u gluposti i vreme je da se stvarno neko zapita ima li smisla vise njegovo delovanje kao predsednika srbije. kakve firme, izvoz i druge budalastine. u svojoj zemlji nije nista uradio, vec je u ambis gurnuo a on nam nasao izlazak u raj i to pravo u hrvatsku. lider DS je u velikom problemu. kontrolise li neko njega i njegove stetne nastupe.
Četvrtak 25.11.2010. 13:28
Како исто, када у "Хрватској" функционише само ЈЕДНА српска фирма а у Србији преко ДВЕСТА ''хрватских'' фирми??!!!??!!
Četvrtak 25.11.2010. 11:50
Tadic bi mozda trebao da ostane tamo na tretmanu. I tako je tamo vise nego u Srbiji !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online