Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.05.2011.
14:19
Vestionline A

Šta poslanici rade kada ne rade?

Poslanici srpskog parlamenta, kada napuste skupštinsku salu i nađu malo slobodnog vremena, opuštaju se na različite načine - idu u lov ili akcije spasavanja, proučavaju kosmos, kinologiju, hebrejski jezik i psihologiju, puštaju muziku u klubovima, obrađuju vinograde, igraju fudbal i prate ostale sportove.

Zlata Đerić vešto barata vatrenim oružjem

Da je za žene neuobičajeno da idu u lov i "barataju" oružjem, ovinare je "za čas" razuverila poslanik Nove Srbije Zlata Đerić, koja je ponosno istakla da je dobar strelac i poznavalac svih vrsta naoružanja - od lovačkog do vojnog. Za to je, kaže, zaslužan njen stariji brat. Omiljeno oružje nema, ali je vlasnica lovačkih trofejnih pušaka, koje se nasleđuju.

"Volim lov. Lov nije samo ubijanje divljači, već i briga o svim onim vrstama koje treba da budu zaštićene", navela je Đerić, koja u slobodno vreme, pored brojnih obaveza u Skupštini i stranci, stiže i da svira harmoniku i uči hebrejski.

Opušta se uz džez, bluz i fado, ali voli i izvornu narodnu muziku i to ne samo domaću. "Volim nacionalnu muziku svih naroda i sakupljam njihove CD, a posebno mi se dopada izraelska", dodala je Đerić.

I zaštita životne sredine spada u njena interesovanja, a "na sebe je preuzela i obavezu" da brine o kućnom ljubimcu - labradoru, poreklom iz Švajcarske, koji je, kaže, u međuvremenu postao više od toga - član porodice.

Đerić završava pisanje druge knjige - "Onlajn, oflajn", koja se bavi modernom psihologijom komunikacija, kompjuterskom, internet instant komunikacijom koja je, prema njenom mišljenju, poništila emociju.

Ništa manje nisu interesantni ni hobiji poslanika Ujedninjenih regiona Srbije Željka Ivanjija, koji se od svoje 15. godine bavi proučavanjem kosmologije, a spreman je i da stane za miks-pult.

Poslanik Željko Ivanji na stanici čeka gradski prevoz kojim se vozi na posao
 

"Od 15. godine se bavim proučavanjem kosmologije i još kao dete sam iz Rusije dovukao teleskop, a među prvima 1986. godine locirao i video Halejevu kometu", pohvalio se Ivanji, kome je omiljeni naučnik Stiven Hovking.

Druga pasija mu je muzika. Obožava nastupe di-džejava, a najviše voli da čuje Pol Van Dajka. Ivanji se usavršava za samostalne nastupe, planira da napravi CD i nabavi miksetu.

A poslanici se, osim u klubu i lovu, mogu sresti i na planinama. Poslanik ZES-a Srđan Milivojević iza sebe ima 25 godina "staža" u Gorskoj službi spasavanja, jedinoj u Srbiji koja se bavi profesionalnim spasavanjem, a u vrhu je i na evropskom nivou.

"Imao sam mnogo akcija spasavanja. Pripadnici Gorske službe su samo tokom 1995. godine učestvovali u 200 akcija na Kopaoniku, Goču, Šarplanini, Zlatiboru...pa i u inostranstvu na poziv zemlja iz okruženja", ispričao je Milivojević.

Učestvovao je u potrazi za atletskim reprezentativcem Jugoslavije Arturom Takačem na Kopaoniku, posle čijeg nestanka su se ispredale razne priče, podsetio je Milivojević.

"Sa sigurnošću smo znali da je prošao pored eklektronske kapije na ski-liftu i nestao u olujnoj večeri kada je vetar duvao čak 100 kilometara na sat. Bila je mećava, gusta magla, a on je otišao na Kosovo i Metohiju, gde je i njegovo telo proneđeno godinu i po dana kasnije."

Milivojević je ukazao da su pripadnici Gorske službe bili "aktivni" i u toku NATO bombardovanja, kada su učestvovali u izvlačenju iz ruševina. Prisećajući se podviga Gorske službe, Milivojević se osvrnio na višemesečnu potragu za sportskim avionom na Jastrebcu, ali i spasavanja dečaka koji upao u zaleđeno jezero.

"Maja 1995. godine na skijalištu su radile sve staze, jer bilo je dosta snega, a jedan dečak, koji je na odmor došao iz Engleske, skijao je na malom zaleđnom jezeru, u koje je upao kada je led pukao. Počeo da se davi."

"Iako će me zbog toga možda goniti poverenik za rodnu ravnopravnost, u Gorskoj službi ženama nije dozvoljeno da budu profesionalni spasioci", dodao je uz osmen Miliovojević.

Ljubav prema psima je njegovog stranačkog kolegu Vuka Dinčića navela da iz hobija počne da se bavi kinologijom. Pored novih trendova u toj oblasti, on pomno prati i američki fudbal, iako se nikada nije našao na terenu.

Sa pozicije predsednika Srpske asocijacije američkog fudbala, Dinčić je poručio da u Srbiji ima dosta kvalitetnih ekipa, poput kragujevačkih "Divljih veprova", a medijima "zamerio" da tom sportu ne poklanjaju dovoljno pažnje.

"Ima više od 20 klubova u Srbiji i više od 2.000 registrovanih sportista, a treći je po posećenosti u Srbiji - posle fudbala i košarke", istako je.

Čolaković gaji vinovu lozu i pravi rakiju i vino
 

Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković, međutim, vodi nešto "mirniji" život od skupštinskih kolega. Glavne preokupacije su mu porodica, sport i vinograd na Fruškoj gori. Sportom se aktivno bavio 15 godina. Igrao je za rukometni klub Vrbas i bio funkcioner u fudbalskom savezu.

"Bio sam 12 godina potpredsednik Fudbalskog saveza, a funkcioner 16. Pratio sam fudbalsku reprezentaciju na putovanjima po celom svetu u tom periodu, ali kada sam počeo da se bavim politikom, sve to sam zanemario", "priznao" je Čolaković.

Ipak i dalje voli sport - atletiku, tenis, rukomet, fudbal, kad stigne ide na utakmice, a u štampi ne propušta sportske strane. "Mene sport ispunjava", jasan je Čolaković, koji je dodao da često odlazi i u svoj vinograd na Fruškoj gori, koji mu "daje snagu za sednice".

Omiljena sorta grožđa mu je hamburg i afusali, a "test" kvaliteta rakije koju proizvodi nedavno je "prošao" kod liera naprednjaka Tomislava Nikolića, poznatog po tome što se hvali tim svojim proizvodom.

Subota 21.05.2011. 18:59
Sta rade kad ne rade,to je njihova stvar,samo ja ne bi da i zato budu placeni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online