Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 09.08.2011.
14:46
Vestionline A

Fantomske zveri terorišu Srbiju?

Utvare, zveri, vampiri, veštice, duhovi i drekavci nas navode da nešto nepoznato pokušamo da objasnimo natprirodnim, što je onda plodno tlo za stvaranje misterija i mitova. Seljaci su odvajkada, kada su nalazili rasporene životinje, za to krivili čudna bića koja napadaju pod velom noći. U ’’sudaru’’ onih koji veruju u paranormalno i onih koji to negiraju, postavlja se pitanje da li stvorenje poput drekavca zaista postoji?

Drekavac je biće iz mitologije Južnih Slovena. Po legendi, drekavac je materijalna manifestacija umrlog, nekrštenog čoveka (po nekim pričama, mladog dečaka), koji ne može da nađe mir, pa proganja one koji su mu zgrešili u životu. Kako predanja kažu, drekavac je malo, dlakavo stvorenje, čiji urlik zvuči kao mešavina plača i vučjeg zavijanja.

Maštovit prikaz kako bi izgledao drekavac

Prema predanju, najčešće se šeta po grobljima, a žrtve davi u snu. Jako se plaši svetlosti, iako ne može biti uništeno dok ne nađe svoj mir. Moderna verzija drekavca liči na mešavinu psa, mačke i lisice, a bilo je i verzija ptičjeg oblika.

Drekavac se javlja uglavnom noću, u rano proleće. Nije dokazano da se plaši pasa. Najviše je viđan u Istočnoj srbiji, u skorije vreme u okolini Zaječara, a viđen je i u okolini Zlatibora.  Postoji verovanje da drekavac "dreči" cele noći u okolini kuće onog ko će umreti. Verovanje je rašireno po istočnoj i zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Kosovu i Metohiji i Bosni.

Brojni mediji pisali su o pojavi čudnih bića, koja su opsedala njihova imanja, plašeći ljude i ubijajući im životinje.

’’Vesti’’ su pisale kako su meštani sela Poljanici, nedaleko od Vranja,

Mi imamo drekavca, Amerikanci čupakabru

 

Maltene kao pandan ''našoj'' zveri, deo stanovnika Severne i Južne Amerike veruju u čupakabru, mistično stvorenje koje ubija koze i živinu. Čak imaju i dokumentovani izveštaji, gde su stanovnici uhvatili legendarnu zver. Npr. stanovnici Teksasa tvrde da su uspeli da ulove čak dve čupakabre, ali stručnjaci su ubrzo otkrili da na takav izgled pomenute životinje najverovatnije je uticalo neko kožno oboljenje.

odahnuli, pošto su saznali da je ubijena zver od 70 kilograma, koja im je tamanila stoku.

- U selima i mahalama koje su na planini zavladao je strah kada je primećena zver koja se u ovim krajevima do sada nije pojavljivala. Imala je gusto krzno, velike kandže, šiljastu glavu, verala se po drveću i čudno šištala tako da je prozvana drekavcem - rekao je jedan od svedoka Momčilo Stošić.

List ’’Kurir’’ objavio priču o tome kako je zver nepoznatog porekla više od dva meseca terorisala meštane mačvanskih sela, a najviše štete zabeleženo je u Salašu Noćajskom, u sremskomitrovačkoj opštini, gde su meštana, ostali bez više od 60 ovaca, jaganjaca, koza i jarića i oko 40-ak kokošaka. Jedini opis koji su stanovnici imali za to biće, bilo je da je to ’’nešto crno i rundavo’’.

’’Glas javnosti’’ jednom prilikom pisao je o pocerskom selu Dobrić, gde je navodno nepoznata zver zaklala više od 60 ovaca, 200 pataka, gusaka, kokošaka, a najgore je prošao jedan meštanin, kome je za jednu noć ubijeno više od 60 rasnih kokošaka. Nepoznata zver ušla je, kako piše taj list, u kokošarnik ograđen žicom visokom dva metra ušla, prokopavši zemlju ispod žice.

Prestrašeni lokalni meštani su prvo mislili da se radi o psima lutalicama, ili vuku, ali tvrde da nije tako. Isti list navodi primer mesta kod Divčibara, gde je nepoznata zver za dve godine ubila čak 200 ovaca.

’’Jedna žena ovde blizu, pojila krave u sumrak i videla da nešto skače po borovim granama da ljulja borove, sva se živa isprepadala, jedva stigla kući da kaže čoeku da više u to doba neće krave terati na pojilo… Sutradan, ja ti nađem zaklanu ovcu, od rana samo tragovi dva zuba pod vratom, stislo je i udavilo je… Pogledam rane, vuk nije, da je vuk, ili da su je paščad napala onda bi je rastrgli, ono jok, samo ranica pod grlom… Posle toga, 20 dana sam uzastopno išao za ovcama sa puškom, ništa nisam video… Nije prošlo mnogo, zakla mi to čudo još jednu ovcu, ona prišla boru i, kako je prišla, tako i ostala, ko da je grom pogodio’’, izjavio je jedan od meštana.

Utorak 09.08.2011. 15:07
Neverovatno kako su pozute te zveri.
Utorak 09.08.2011. 18:57
Ma dajte, drekavac ne postoji, to su bica izmisljena da bi se plasila deca, kao majkl dzekson, ili francheska skjavone...
Sreda 10.08.2011. 01:05
Ено их 250 у скупштини.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online