Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 31.01.2010.
13:15
Press A

Urošović: Kameron mi ukrao Avatara

Srpski pisac Predrag Urošević optužio je Džejmsa Kamerona da mu je ukrao priču za "Avtara". Prema Uroševićevim rečima scenarijo za "Avatara“ je zasnovan na romanu "Tihana iz Erga" koji je objavio 1984. godine. Roman je izašao u sklopu "Prosvetine" edicije "Plava ptica", a početkom `90. RTS je napravio i scenarijo za film koji nikad nije snimljen, piše "Press".

Avatar je moj: Predrag Urošević
O velikoj podudarnosti između Kameronovog filmskog ostvarenja i našeg romana navodno svedoče čitaoci, ali i sam autor.

“Knjiga i film su istovetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja. Najprije, u oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svet nepoznate planete, naseljene bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu sa njom. Drugo, na oba mesta glavni junak (u "Avataru" Džek, a u "Tihani" Dugokosi) sreće mladu devojku s te planete, koja je i glavna junakinja i vodič kroz taj svet i događaje u njemu, sve do katastrofalnog kraja“, kaže Urošević.


"On spasava nju, ona spasava njega, ali se prema njemu odnosi kao prema biću niže vrste. Čovek njenoj vrsti čini uslugu, posle čega stiče njihovo poštovanje, da bi se istovremeno drugi ljudi prema njemu odnosili kao prema otpadniku“, nastavlja Urošević.


Oba umetnička dela su prožeta detaljima koji su gotovo identični. U središtu "Avatara" je sveto drvo ispod kojeg se krije vredna ruda do koje Zemljani pokušavaju da dođu. U "Tihani" se umesto stabla pojavljuje tanana, vrste biljke koja ispušta svete sokove energije, bez kojih nijedan stanovnik planete ne može da opstane, a na koju su se namerila bića iz druge galaksije.

Iako će mnogi postaviti pitanje kao je Kameron mogao da dođe do ovog romana iz Srbije i na takav ga način prekopira, Urošević na to odgovara:

"Do mog romana mogao je doći na više načina. Indikativno je da je naša domaća televizija RTS još početkom devedesetih godina napravila scenarijo za film i igranu seriju, koji je pisan upravo po motivima mog romana. Nažalost, realizacija je obustavljena nečijom zabranom iz vrha RTS-a, ali sam čuo da je scenarijo kasnije preveden na engleski jezik i ponuđen producentskim kućama u svetu. Kasnije o tome ništa više nisam čuo, sve do nedavno, kada sam video Kameronov film i u njemu prepoznao radnju svog romana“.


Kamerona su za krađu teme "Avatara“ optužili i Rusi koji tvrde da scenario holivudskog hita potiče iz barem 10 ruskih romana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online