Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.10.2012.
04:21
Večernje novosti A

Od “Tomine ljute” bistrija glava

Negujući tradiciju slavnih predaka, meštani sela Gledića na obroncima Gledićkih planina, koje se protežu od Kraljeva i gružanske doline do Kragujevca, Jagodine i Velike Drenove na jugu, i ove godine su - 99. put zaredom, proslavili Malu Gospojinu, svoju seosku i školsku slavu.

Dobra "Tomina rakija": Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
 

Celu minulu nedelju po ovom pravoslavnom prazniku, Gledićani su održavali kulturno-zabavne, sportske i druge priredbe od kojih je, opet u skladu s tradicijom, smotra proizvođača rakije privukla možda i najveću pažnju mnogobrojnih sabordžija i rakidžija iz tridesetak ovdašnjih sela, ali i okolnih mesta i gradova.

Od štandova dvadesetak izlagača rakije, članova Uduženja proizvođača rakije "Crvena ranka", najveću pažnju privukao je štand iz susednog sela Bajčetine. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog rakije koju je lično pekao i prepeako predsednik Republike Srbije - Tomislav Nikolić, koji je i rođen u ovom selu "s druge strane brda", na severoistočnim obroncima Gledićkih planina!

Kandidatura za "Crvenu ranku"

Iako je prvi komšija Gledićanima i očigledno dobar proizvođač rakije, predsednik Republike Tomislav Nikolić, čije se porodično imanje nalazi u susednoj Bajčetini - nije član Udruženja proizvođača "Crvena ranka". Članovi ovog udruženja, međutim, prihvataju i sa zadovoljstvom priznaju Tomu kao svog počasnog člana i predsednika, a jednoga dana, ko zna... Kad mu istekne mandat predsednika, ili kad ode u "penziju", možda će se Nikolić prihvatiti i kandidature da stvarno bude stalni, pa i doživotni predsednik ovog udruženja sa Gledićkih planina!

I ne samo zato što je predsednikova - "Tomina ljuta" je od mnogih znalaca ovog posla i
"degustatora" proglašena za najbolju, iako predsednik nije bio tu da svojoj rakiji i ličnim prisustvom "digne cenu" - već je na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku obavljao predsedničku misiju. Doduše, zvaničnog proglašenja pobednika na ovoj gledićkoj smotri nije bilo, i nema je u protokolu organizatora, ali ocena je - jasna.

"Nema šta, njegova rakija je kao i svaka dobra ljuta - jaka ali pitka, nežna i tiha kao što je i on sam kad govori. Takve rakije dobar pijac može da popije celo bure i da mu ništa ne zafali, pa je zato i najbolja", tvrdi Zoran Tijanić, predsednik udruženja "Crvena ranka".

Na štandu proizvođača iz Bajčetine, našlo se bar desetak flaša različitih vrsta rakije i sve sa etiketom "Tomina ljuta" - od šljive, jabuke, kruške, loze...

Neki radoznali se čude predsednikovom umeću, a neki, opet, sumnjičavo vrte glavom pitajući se "kad i gde to Toma može sve da ispeče". Kao prve komšije i predsednikovi stari znanci, takve "neverne Tome" Gledićani uporno (raz)uveravaju tvrdeći da u predsednikovim podrumima dobre rakije verovatno ima i u većim količinama i da on godinama sam rado dolazi u Bajčetinu da peče rakiju, ili makar da svojim komšijama i prijteljima koji mu pomažu, oda po neku "tajnu" pa i kompletnu "recepturu" kako da "Tomina ljuta" stvarno bude - Tomina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 07:48
"Takve rakije dobar pijanac može da popije celo bure i da mu ništa ne zafali" - da li neko čita napisano. Kod koga treba da ovaj tekst prođe sa povhalom? Kod dobrog pijanca? Krajnje je vreme da se Nikolić uozbilji i ostavi se priča o rakiji.
Ponedeljak 01.10.2012. 13:30
Sad će članovi vlade da razbistre svoje glave, ako već i nisu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online