Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 07.09.2013.
20:31
Vestionline A

Top 5 najopasnijih vulkana

Naučnici su nedavno otkrili "Tamu masiv" u Pacifiku, najveći vulkan na svetu. Kako vulkani važe za jedne od najvećih izvora opasnosti po opstanak života na Zemlji, odlučili smo da napravimo kratak pregled najopasnijih. Njihova razarajuća moć ostavlja bez daha!

Srećom, u Srbiji nema vulkana (foto: Ilustracija)
 

Vezuv, Italija

Vezuv se nalazi na Apeninskom poluostrvu, u Italiji, pored Napuljskog Zaliva. Najpoznatija erupcija se dogodila 79. godine, kada su uništeni gradovi: Pompeja, Herkulaneum i Stabija. Poslednja velika erupcija dogodila se 1944. godine.


Vezuv je pod konstantno prismotrom, i za sad nema neke velike magmatske aktivnosti, što ne znači da nešto ne planirano ne može da se dogodi.

Merapi, Indonezija

Merapi je planina i aktivni vulkan na indonežanskom ostrvu Java, nedaleko od grada Džog. Od 1548. godine dešavaju se redovne erupcije, od kojih su najznačajnije i najfatalnije bile 1994. (stradalo 64 osobe), zatim 2006. (5.000 žrtava i oko 200.000 ljudi ostalo bez doma) i u oktobru 2010. (oko 25 stradalih osoba). Sve erupcije je po pravilu pratio zemljotres.

Značajan je u javanskoj kulturi kao religiozno mesto. Njegovo ime u prevodu sa javanskog jezika značilo bi "vatrena planina" .

Sakurajima Japan

Sakurajima je aktivan vulkan na ostrvu Kagošima u prefekturi Kjušu, Japan.
Vulkanska aktivnost ovog diva je konstantna. Sakurajima svakodnevno ispušta velike količine pepela i sastoji se iz tri vrha: Kita-dake, Naka-dake i Minami-dake.

Seizmolozi drže Sakurajimu pod konstantnom prismotrom.

Jelouston, SAD

Jeloustonska kaldera je vulkanska formacija u Nacionalnom parku Jelouston u SAD. Kaldera se nalazi u severozapadnom delu Vajominga, a njen najveći deo zahvata park Jelouston. Nakon emisije u okviru naučnog programa BBC 2005. godine, gde je skovan pojam supervulkan, ova kaldera naziva se i Supervulkan Jelouston.

Stručnjaci NASA-e su utvrdili da se ispod Jeloustona, na dubini od 8000 metara, nalazi najveća komora magme koja je ikada otkrivena. Materijal komore je pod velikim pritiskom, koji lagano gura tlo kaldere naviše. Jelouston je, praktično, tempirana bomba. Zbog toga je upravnik Jelouston Opservatorije, Džejk Lounstern predložio pojačani monitoring od strane Geološkog instituta SAD i klasifikaciju Jeloustona kao pretnje najvišeg rizika.

Mauna Loa, Havaji

Mauna Loa je najveći je vulkan na Zemlji. Nalazi se na ostrvu Havaji. Tipično za područje severnog Pacifika, Mauna Loa je aktivni vulkan u obliku štita, čija se zapremina procenjuje na 75.000 kubnih kilometara. Računajući od morskog dna, visok je 10.099 m, od čega je nad morem 4169,40 m. Ipak, to ga ne čini i najvišim vulkanom na Havajskom arhipelagu, jer je susedni vulkan Mauna Kea viši za 37 metara. Havajsko ime Mauna Loa u prevodu znači duga planina.

Poslednja erupcija vulkana dogodila se 1984. godine. Premda u poslednjih dvestotinak godina nisu zabeležene ljudske žrtve, erupcije iz 1926. i 1950. godine uništile su neka sela na obroncima, a grad Hilo je delom izgrađen na okamenjenoj lavi nastaloj nakon erupcije sa kraja 19. veka. S obzirom na potencijalnu opasnost koju predstavlja za okolna urbana područja, Mauna Loa je deo programa "Decade Volcanoes", koji proučava najopasnije svetske vulkane, a prati se od 1912. godine iz Havajske vulkanske opservatorije.

Pročitajte još: U Pacifiku pronađen vulkan velik kao Britanija

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.09.2013. 01:40
Opasnost vreba sa svih strana...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online