Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 17.02.2014.
11:24
Srna A

Kinezi došli u Hercegovinu da se venčaju

Manastir Tvrdoš kod Trebinja snagom vere i ljubavi privukao je Davida i Lindu, uspešan poslovni bračni par iz Kine da se krste i venčaju baš u ovoj pravoslavnoj svetinji.

Linda i David sa vladikom i prijateljima iz Hercegovine
 

David i Linda upoznali su pre dvadesetak godina u Pragu Hercegovce sa kojima su postali porodični prijatelji i od njih naučili o veri i tradiciji Srba.

"Živeli smo svuda u Evropi, mnogo proputovali, ali nikada ništo slično nismo osetili kao ovde u Hercegovini, posebno u crkvama i manastirima, gde vas preplavi ljubav i srdačnost na svakom koraku", kaže Linda Vong.

Ona je impresionirana poznanstvom sa umirovljenim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Atanasijem i ističe njegovu neposrednost. Prošle nedelje vladika je ispred manastira okupio ovaj bračni par iz Kine i njihove prijatelje, pričao im o Hercegovini, narodu, prijateljstvu sa Kinezima... i fotografisao se s njima.

Linda kaže da nikada neće zaboraviti njegove blage reči dobrodošlice, hercegovački humor, ali ni rakiju kojom ih je vladika počastio i od koje, kako kaže, "obrazi gore i postaju jarko crveni, a osmeh ne silazi sa usana".

"Nikada u životu ništa nisam pila osim čaja, ali kako odbiti vladiku Atanasija kada vas počasti rakijom starom deset godina u koju je svih tih godina stavljao lekovite trave koje je s puno ljubavi sakupljao po okolnim brdima i u blizini manastira", kaže Linda.

Jedan litar rakije Davidu i Lindi poklonio je vladika, ali će to u narednih dvadeset godina "pijuckati" da bi ih podsećala na miris Hercegovine i na njima drage ljude koji šire dobrotu i ljubav.

David i Linda kažu da su venčanjem u manastiru Tvrdoš ojačali dugogodišnju ljubav i osetili da je ona sada mnogo čvršća, te da će i ubuduće biti takva - kao vera Srba i kao hercegovačko sunce u svojoj punoj snazi.

Ovaj bračni par najavljuje da će nastaviti saradnju sa Crkvom i da planira zajedničke projekte, jer imaju istu misiju - pomoći nezbrinute, ugrožene, bolesne. Linda se bavi humanitarnim radom i ima veliki broj kompanija u svetu i Kini, izgradila je nekoliko škola, a nekretninama je počela da se bavi pre 25 godina.

"Potpuno isto kao ljudi ovde u crkvi činimo i mi u 'Yihai' grupi koju vodim. Grupa svake godine izabere 500 dece i omladine sa ulice koji su beskućnici, sa različitih prostora Kine i školuje za život", kaže Linda.

Ona je do sada pomogla 20.000 dece - siročadi u Kini i pokrenula mnoge humanitarne akcije, ali napominje da je tek posle posete Hercegovini shvatila da je to zaista imalo smisla.

"Posle venčanja i krštenja u hercegovačkom manastiru osećamo se kao deo tima i ove ljubavi koju smo osetili. Iz dubine srca poštujemo veru koju smo ovde videli", kaže ovaj bračni par.

David i Linda ističu da su veoma zahvalni prijatelju Dejanu Sparavalu, koji živi u Češkoj a čiji je otac iz Trebinja, i koji je ovo putovanje organizovao - kao i Miru Boškoviću, sekretaru vladike zahumsko-hercegovačkog i promorskog Grigorija.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Budi human u svakoj nevolji
Ponedeljak 17.02.2014. 11:37
Силно ме интересује да ли ће бити на ВОЛ или неком другом медију поменуто ово: http://srbinaokup.info/?p=27875
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online