Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 20.04.2014.
19:08
Blic A

Asteroidi jačine atomske bombe stalno padaju na zemlju

Na Dan planete Zemlje, 22. aprila, trojica bivših astronauta NASA izaći će u javnost sa podacima da je tokom prethodne decenije u našu planetu udarilo znatno više velikih asteroida nego što se dosad mislilo - i to čak tri do deset puta više.

Ni smo ni svesni koliko smo bili blizu katastrofe zbog udarca asteroida 

Katastrofalni udar asteroida snage atomske bombe u neki veliki grad do sad je izbegnut tek pukom srećom. 

Nova vizualizacija podataka mreže upozoravanja na nukleano oružje, koju će prikazati CEO fondacije B6 12 Ed Lu, na večernjoj manifestaciji u Muzeju vazduhoplovstva i aeronautike u Sijetlu, pokazuje, naime, da je u periodu od 2001. na zabačenim lokacijama širom sveta, daleko od naseljenih područje, bilo 26 eksplozija snage više kilotona, što odgovara snazi eksplozije nuklerne bombe, koje su predstavljale posledicu udara velikih asteroida. 

Drugim rečima, pad velikog asteroida na Zemlju nije ni malo retka pojava - 3 do 10 puta je češća nego što se verovalo - a jedino što je do sad sprečavalo da neki od njih padne na veći grad i uništi ga bila je puka sreća, kombinovana sa statistikom, jer su gusto naseljena područja na planeti daleko manja od nenaseljenih.

Da sve ipak ne bi i dalje bilo prepušteno slučajnosti, Fondacija B6 12 udružila se sa “Bol erspejsom” radi izgradnje Infracrvene misije svemirskog teleskopa Sentinel. Kad jednom bude stacioniran u orbiti, Sentinel će infracrvenim detektorima beležiti stotine hiljada još uvek neotkrivenih objekata bliskih zemlji prečnika većeg od 140m. 

Ova svemirska letelica, koja se finansira privatnim sredstvima, u svemir će biti lansirana 2017.-18, “Spejsiksovom” raketom “Falkon 9”. Cilj misije Sentinel je da se astroidi pronađu i prate desenijama pre nego što udare u Zemlju, što bi trebalo da nam omogući da ih skrenemo sa putanje.

Pored Lua, na manifestaciji od 22. aprila govoriće i Tom Džons, astronaut koji je upravljao spejs-šatlom, i astronaut sa “Apola8” Bil Anders, na temu “Spasavanje Zemlje držanjem asteroida na bezbednoj distanci”.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.04.2014. 19:26
Маните више да плашите људе глупостима.Свако тело у универзуму је потенцијално угрожено сваког секунда од постанка свемира и тако ће бити до самог краја истог ! Неке ствари је боље не знати .....лакше се живи .А волео бих да кажу кад ће бити тај критичан дан,па да као човек прескочим рату кредита и одем негде да се опустим тих последњих дана живота .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online