Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.07.2014.
21:22
telegraf.rs A

Nema više ''mačo Balkanaca'' u Srbiji?

Temperamentni Balkanci, za koje je često važilo da su pošteni, a grubi, da znaju da popiju, ali i da apsolutno dominiraju svojim ćerkama i suprugama, usled vremena u kojem je sve više žena emancipovano i obrazovano, morali su da se ili malo smire, ili da se ''prikriju'', pišu beogradski mediji.

NI muškarci više ne veruju u takav tip mačoizma (Foto: Ilustracija)
 

Iako se često pominjalo da kada je u pitanju temperamentnost, postoje brojne predrasude kada su ljudi sa ovog područja u pitanju, stručnjaci objašnjavaju da je dokazano da ako se ide po vertikali sever-jug, svi južnjaci imaju izraženiji temperament. Tako su Balkanci slični i ljudima sa Pirinejskog i Apeninskog poluostrva, tvrdi ''Telegraf''.

Prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, balkanski temperament najbolje je još davno predstavio Jovan Cvijić opisavši kako je muškarcima sa ovog područja jako bitna čast i da ''im je u krvi da dominiraju''. Navodi i da uz takav tip muškaraca ide i odgovarajuća žena.

''Iako se možda čini da nije tako, takav tip muškaraca postoji i danas i to u otvorenom i prikrvenom obliku. Muškarci koji žive na planinama, npr, svoju dominaciju pokazuju u otvorenom obliku, dok su oni u gradovima najčešće prikriveni'', smatra Milovojević.

On objašnjava i da takav muškarac ima određene prednosti – žena pored njega može biti pasivna, ona ne donosi odluke, već se uglavnom bavi decom i porodicom. Iako ovaj sistem izgleda prevaziđeno, on postoji u velikom broju zemalja u svetu, kaže Milivojević.

Bio ovaj sistem dobar ili ne, slike mačo tipa koji u kafani zna da popije, a kod kuće je njegova ''prva i poslednja'' sve se ređe mogu videti. Muškarci su se povukli i više ni sami ne veruju u pojam mačoizma.

''U moderno doba rodne uloge su se potpuno raspale, više nema podele na muške i ženske poslove. Žene su uspele da dokažu da su podjednako sposobne, ali su se našle u problemu da nađu muškarca koji je istovremeno i inetligentan, džentlmen, romantičan, ali i mačo'', smatra Milivojević i dodaje da je ''mačo danas karikatura s akojim izlaze sponzoruše i striptizete''.

Slično objašnjenje ima i psiholog Žarko Korać koji takođe smatra da je ''mačo'' nestao sa obrazovanjem i emancipacijom žena.

''Mačo tip koji dominira ženom danas ne postoji. Žene su danas dovoljno sposobne da mogu da rade isto što i muškarci'', smatra Korać.

POVEZANE VESTI

Subota 26.07.2014. 21:49
Neko rece da su nekada zene bile neravnopravne sa pravim muskarcima a da su danas ravnopravne sa nikakvim
Nedelja 27.07.2014. 09:36
Zato ima balkanskih mačo sileđija, koji i te kako maltretiraju svoje prodice. Glavni cilj im jeste formiranje porodice, inače ne bi imali nad kim da dominiraju...
Ponedeljak 29.09.2014. 12:16
Slazem se sa neko_odavde .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online