Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.09.2014.
09:45
Z. Marjanović - Vesti A

Zbog imena uhapsili popa i kuma

Kada je u porodici Knežević u selu Bogdanica na Suvoboru 28. avgusta 1947. godine rođeno muško dete, u vreme kada su se deci davala imena Mašinka, Staljinka, Traktorka, Slobodan, Boško, Petoletka... i kada je pominjanje kraljeva i kneževa bilo zabranjeno, na scenu je stupila baba novorođenčeta Radisava koja je važila za zmaj ženu u familiji Knežević.

Knez Knežević živi daleko od bilo kakvog trona
 

- Baba je htela da mi se da ime Knez i nikako drugačije i u tome je, i pored molbe i rodbine i komšija koji su znali kakva su vremena, uspela je jer je volela srpske kraljeve i knezove. Šta se dešava oko mog imena i o zadrtosti babe Radisave znali su mnogi, a posebno su u događaje u našoj kući bili upućeni oni koji su u selu tada radili za Oznu - priča Knez Knežević, koji danas živi u selu Vrnčani kod Čačka životom dobrog građevinskog majstora koji u životu nije ni video kneževsku stolicu.


Kada je proteklo 40 dana od rođenja muškog deteta u porodici Knežević, kakav je običaj, i kada se kum Krsta Prodanović složio da usliši želju babe Radisave da se detetu da ime Knez, novorođenče su odneli u crkvu u Kamenici, gde je od sveštenika Radomira primio svetu tajnu krštenja i ime zbog kojeg je u životu imao mnogo dogodovština.


- Tek što se završilo moje krštenje, kako su mi pričali kasnije, umesto na slavlje povodom krštenja jednog Kneza, kuma i popa Ozna je odvela u zatvor gde su od njih tražili da mi se promeni ime. Tako bi i bilo da pop nije bio pametniji od onih u kožnim kaputima. Objasnio im je, a da li je to po crkvenim kanonima ili ne, to nikada nisam uspeo da saznam, da bi detetu promenio ime mora prvo da ga opoje, a opojiti živo dete i u to vreme nije bilo baš uputno. I tako, kum i pop odležali sedam dana u apsani, baba isterala svoj naum, a meni ostade ime Knez, mada mnogi i danas ne znaju da mi je to kršteno ime - veli Knežević.


Od svog imena Knez Knežević u životu nije imao neke koristi, osim što je u školi i u vojsci bilo dosta dogodovština i što je jedini knez u Srbiji koji nikada nije seo u kneževsku stolicu i jedini je knez koji slobodno šeta ulicama, često onako kneževski vozeći kolica za malter i koji je sve u životu zaradio sa svojih 10 prstiju.

- U stvari, uvek sam i pravio šale na račun svog imena, ali bilo je pomalo i problema jer zbog imena, a možda i zato što mi je sestra udata za Nemca, moj stariji sin nikako nije mogao da upiše Vojnu akademiju, iako su moji u toku Drugog svetskog rata bili i na jednoj i na drugoj strani. No, nisam birao svoje ime, pušku nisam nosio, osim u vojsci, a sve što sam u životu postigao, postigao sam radom i uspeo sam da dva sina malterskom kneževskom mistrijom odškolujem i da ih izvedem na put - ističe Knežević.

Petak 19.09.2014. 10:01
A ONDA KAZU KAKO SU POD JOSIFOM GROZOM LEPO ZIVELI. LJUDI SU ZBOG IMENA BEZ POTREBE LEZALI U APSANI. ZAMISLI KAD SU REKLI NESTO PROTIV VLASTI , KAKVA JE TO DIKTATURA BILA, POGOTOVO PO SELIMA. SRBOMRZAC JOSIF UBICA I HEDONISTA BIO JE VECI FARAON NEKO SVI KNEZEVI I CAREVI .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online