Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.11.2014.
04:16
B92 A

Može li prva ljubav da traje do kraja života?

Iako je to za mnoge kao bajka, prva ljubav se nekada zaista pokaže kao prava, ona koja omogućava da ostvarimo svoj potencijal, a ne da odustanemo od njega.

Zaboravite na trenutak na sebe i prednost date partneru: I to je prava ljubav
 

Hoće li prva ljubav biti i prava, najčešće pokaže vreme. Mnogo su ređi oni koji već u trenutku kad im se ljubav događa znaju da je "to ono pravo". Ali ipak postoje, baš kao što postoje i neka opšta mesta, neke podudarnosti koje se moraju poklopiti da bi prva dobila i slovo "a" u sredinu i postala - prAva.

Odgovor na pitanje kako se to postiže počinje s onim šta je uopšte ljubav i šta u stvari želimo od života? Prisetite se svoje prve ljubavi, osećaja koji vas je preplavio, paralizovao, promenio tok misli i pretumbao životne prioritete do nivoa da nam osim voljene osobe niko na svetu nije važan. Prvi put se voli potpuno, neopterećeno, celim svojim bićem i čini se da će trajati večno.

Voleti i biti voljen ispunjenje je snova većine ljudi, a strah od gubitka ljubavi je jedan od najgorih. Zato mnogi ostaju u vezi čak i kad su već vrlo jasni znaci njenog umora i nestanka zajedničkih ciljeva.

Ako se nađe dvoje mladih ljudi koji su dovoljno slični da su im i životni ciljevi slični, ne treba im postavljati prepreke. Srećnici će se razvijati paralelno, korigujući i prilagođavajući se od situacije do situacije novim stranama života. A koliko su bili uspešni, pokazuju godišnjice koje slave.

Zapravo je neverovatno koliko je tinejdžerskih ljubavi preživelo izazove sazrevanja i održalo svoju vezu. To im je uspelo jer se nisu sputavali ni jedno drugom prečili ostvarenje ciljeva. Rasli su zajedno i zajedno savladavali prepreke. Očigledno su bili nesebični kada je trebalo svoje želje da stave u drugi plan i podrže partnera, a on im je uzvratio istom merom u sličnoj situaciji. Samo ako potpuno verujete onom drugom i imate poverenja da će uvek biti tu kada vam zatreba, možete se predati bez zadrške.

Takva povezanost je moguća ako ste na početku veze težište stavili na "unutrašnju lepotu", odnosno na one partnerove osobine koje garantuju pouzdanost i na one njegove interese koji su vam zajednički i dugoročno vas povezuju. Posebna je lepota mladih veza u lakoći s kojom se stvaraju planovi, zamišlja budućnost i planiraju zajednička putovanja, poduhvati, poslovi... I ako se ta ljubav ne održi, najteži deo raspada upravo je u tome što treba da se oprostite sa svim tim snovima i planovima.


Zato nijedna kasnija ljubav neće imati tu lakoću, ali će imati mnogo drugih, zrelijih komponenti. Ako vaša prva ljubav ne izaziva baš dobar osećaj u stomaku, važnije od toga koja je po redu jeste da ona bude prava i da ulazite u nju bez zadrški i bez smišljanja odstupnica i da se radujete uspesima onog drugog. Možda je i vaša ljubav ona prava iako je s godinama postala mirnija, drugačija i predvidljivija.

Ako uživate u zajedničkim razgovorima, delite razmišljanja i nesebično odlažete svoje želje da biste u nekom trenutku stvorili prostora za partnerove, onda ste u pravoj vezi koju ne treba da ugrozite. Jer i prva i prava ljubav pre svega su odluka, napominje psiholog Robert Sternberg. Odluka o predanosti bez koje nema dubine, trajanja, povezanosti niti potpunog zadovoljstva.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.11.2014. 08:29
Mogao bi, ako se ne ostvari zajednički život. To sigurno ubija ljubav...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online