Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.03.2015.
00:11
S. M. Tomić - Vesti A

Najveće opasnosti za savremeni svet

Fondacija o globalnim promenama sa sedištem na Novom Zelandu nedavno je dala uznemirujuću prognozu o budućnosti ljudske civilizacije. Ovu analizu uradili su poslovni ljudi, akademici, inženjeri, tehnolozi, medicinski istraživači i drugi stručnjaci i upozorili na kolaps civilizacije koji će izazvati drastično smanjenje veličine ljudske populacije i upozorili na moguće scenarije propasti savremenog sveta u narednih 100 godina.

Svetlije mogućnosti su na vrlo niskom nivou, a kada mašine počnu da same razvijaju inteligenciju koja daleko nadmašuje našu, mogli bismo se naći u nevolji. Nepovratni slom industrijske civilizacije najavljuju i naučnici NASA. Oskudica resursa i podela na bogate i siromašne oduvek su imale centralnu ulogu u procesu raspada. Barem je tako bilo u poslednjih 5.000 godina.

quorrischarmyn.com
Vrtoglavi napredak tehnologije: Da li razvoj veštačke inteligencije znači i kraj čovečanstva

1. VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Prizivanje đavola

Mašine s ekstremnom količinom tehnologije teško će moći da se kontrolišu. Oni mogu da gomilaju resurse kako bi poboljšali svoju inteligenciju, ostavljajući malo ili ništa za čovečanstvo. Svetski naučnici su u otvorenom pismu nedavno upozorili na opasnosti koje nosi sofisticirana veštačka inteligencija, koja je opasnija od atomskih bombi. Osnovana je neprofitna istraživačka organizacija Budućnost života koja se bavi ublažavanjem potencijalnog rizika sa kojim se čovečanstvo može suočiti usled razvoja veštačke inteligencije. Čuveni fizičar Stiven Hoking je upozorio da će veštačka inteligencija izazvati kraj čovečanstva, a Ilon Mask da prizivamo demone. Fizičar Luis del Monte navodi da je 2009. obavljen eksperiment koji je pokazao da roboti mogu da razviju sposobnost međusobnog laganja.

rosalienebacchus.wordpress.com
Da li smo preglasni: Zemljani stalno šalju u svemir informacije o ljudskoj rasi

2. SVEMIRSKA INTELIGENCIJA

Kolumbo iz kosmosa

Američki profesor dr Džon Brandenburg upozorio je prošle godine da je ljudska rasa pred uništenjem jer je preglasna. Svoju teoriju Brandenburg je izneo na godišnjem sastanku Američkog društva za fiziku. On tvrdi kako je Mars nekada izgledao kao Zemlja i imao civilizaciju u rangu drevnih Egipćana, a prisustvo ksenona 129 u atmosferi navodi ga na zaključak da je to posledica nuklearnog napada. SETI institut u Kaliforniji zalaže se da Zemljani redovno šalju poruke u svemir s informacijama o ljudskoj rasi putem radio-teleskopa, recimo kompletnu baza podataka s Vikipedije. Stiven Hoking se tome protivi: "Ako nas posete vanzemaljci, ishod bi mogao biti sličan Kolumbovom pronalasku Amerike, što po domorodačko stanovništvo Amerike nije bilo dobro".

hungryforchange.tv
Šta ako virusi preuzmu moć nad našim mislima i voljom

3. SINTETIČKA BIOLOGIJA

Virus u mislima

Sintetička biologija je jedno od najosporavanijih istraživačkih područja današnjice, a njen razvoj bi mogao biti početak nove ere bioterorizma. Milijarder i biolog dr Krejg Venter, koji je stvorio prvi veštački virus i prvu veštačku ćeliju, nazvavši svoj projekt Sintija, našao se na meti kritika da se igra boga. Nismo daleko od toga da se stvori veštački virus koji bi bio programiran da uspostavi vlast nad našom voljom i mislima. "Ovo je jedna od najmoćnijih i potencijalno najopasnijih tehnologija koje je čovek ikada proizveo, upozorili su iz NASA. Krejg je još 2012. godine najavio da planira da pošalje robota na Mars, koji bi prečešljao tlo, izolovao mikrobe (ako ih ima), sekvencirao njihovu DNK i poslao digitalizovane rezultate na Zemlju.

Tanjug
Poplave, suše, udari cunamija... Sve češće nas pogađaju razorne vremenske nepogode

4. KLIMATSKE PROMENE

Masovne seobe

Tokom poslednje dve i po decenije, svet je iskusio 12 najtoplijih godina. Prosečna temperatura na Zemlji sada je za oko stepen viša nego početkom 20. veka. Sve učestalije su i ekstremne pojave poput oluja, talasa tropskih vrućina, velikih požara, poplava i erozija. U 20. veku povećan je nivo svetskih mora za 17 cm, a do kraja 2100. godine moguće je povećanje nivoa mora i do 90 cm. Ekonomska šteta od poplava, cunamija, zemljotresa, uništenih poljoprivrednih prinosa se sve teže nadoknađuje. Nestašica hrane i vode mogla bi izazvati društveni kolaps i masovne migracije, a na kraju i globalni sukob. Analize pokazuju da će usled nedostatka vode čak 250 miliona ljudi u Africi imati probleme već od 2020. godine.

youtube.com/Ma Lk
Mogu li nano roboti i nano mašine da leče naš organizam umesto doktora?

5. NANOTEHNOLOGIJA

Veštačke gliste

Nano-tehnološki razvoj već se događa: na tržištu je već više od 1.000 proizvoda koji koriste nano-tvari. Nano-tehnologija deluje na nivou nanočestica, odnosno pojedinih molekula. Proizvodnja molekul po molekul mogla bi da se koristi i za izradu hrane umesto uzgajanja. U medicini bi bila prava čarolija. Nano-mašine i nano-roboti bi popravljali i lečili naš organizam. Takođe, bila bi u stanju da poboljša i mentalne kapacitete ljudi, kao i da prenosi podatke iz mozga na kompjuter. Najgori scenario koji se pominje je proizvodnja nano-mašina koje bi kao gliste imale mogućnost samoreprodukcije. Bile bi gotovo neuništive jer bi se iz njihovih sastavnih delova razvijale nove nano-mašine.

hdwallpaperstop.com
Svetu preti opasnost od Trećeg svetskog rata, gde će u igri biti nuklearno oružje

6. NUKLEARNI RAT

Ukrajinska kriza

Sveopšti nuklearni rat mogao bi izazvati nuklearnu zimu i uništiti ozonski sloj. A nestašica hrane bi izazvala masovnu glad. Trenutno SAD troše milijarde dolara za modernizaciju svog nuklearnog arsenala. Hladni rat između Rusije i SAD postao je zabrinjavajući problem u međunarodnoj politici 2015. godine. Nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao i pokrenuo novu rusku vojnu doktrinu koja podstiče ekspanziju ruskih nuklearnih odbrambenih sistema u Evropi. Mihail Gorbačov, bivši vođa Sovjetskog Saveza, upozorava da bi se kriza u Ukrajini mogla pretvoriti u Treći svetski rat koji će se voditi nuklearnim oružjem.

mashable.com
Još jedna opasnost stiže nam iz kosmosa: Udar asteroida

7. UDAR ASTEROIDA

Kamen iz kosmosa

Malo-malo pa mediji rasplamsaju paniku kako neki asteroid prolazi mimo Zemlje i najavljuju smak sveta. Senzacionalističke vesti naravno ne isključuju mogućnost da neka kamenčina udari u planetu. Asteroid promera tri kilometra uništio bi područje veličine Holandije. Udarac bi izazvao ogromne oblake prašine, koja bi uticali na klimu i proizvodnju hrane i izazvao pravi ekonomski i politički kolaps. Dobra vest je da asteroid te veličine pogodi jednom svakih 20 miliona godina.

Reuters/B.R.
Bolest koja je poprimila katasro falne razmere: Ebola je prošle godine odnela više od 8.000 života

8. GLOBALNA PANDEMIJA

Bakterije mutanti

Nepoznata zarazna bolest mogla bi desetkovati čovečanstvo, zgurano u megalopolise i gradove. Svetska zdravstvena organizacija je u avgustu 2014. godine proglasila ebolu za globalnu zdravstvenu pretnju. Bolest je do januara ove godine odnela 8.000 života, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. Stručnjaci upozoravaju da dolazi do izmene genetske strukture virusa i zbog toga nastaju epidemije, koje se razlikuju od onih u prethodnim decenijama, jer je uzročnik promenio svoju građu i postao otporniji na lekove. Pojedine bakterije otporne su na većinu ili sve postojeće antibiotike.

Reuters/N.D.
Svet polako, ali sigurno ostaje bez zelenih površina

9. EKOLOŠKI KOLAPS

Umiranje šuma

Uništenje ekosistema i preterana eksploatacija određenih resursa naše planete glavni su razlozi što mnoge biljne i životinjske vrste nestaju. Više od polovine šuma na planeti je iščezlo od 1950. godine do danas. Naučnica Elizabet Kolbert objavila je knjigu pod nazivom "Šesto izumiranje: Neprirodna istorija", opisujući prethodna masovna izumiranja vrsta na Zemlji i otkrivajući šta nas očekuje u nastupajućem, šestom po redu. Za razliku od prethodnih, krivica za nadolazeće izumiranje je isključivo ljudska.

Reuters/K.P.
Sunovrat evropske ekonomske politike

10. EKONOMSKI KOLAPS

Gospodari i robovi

Poznati nobelovac i ekonomista Džejms M. Bjukenen je jednom rekao da je ideal svakog ljudskog bića da bude gospodar, a ostatak sveta da bude njegov rob. Sa stajališta neoklasične ekonomije, zašto ne? To je idealno. Lingvista i filozof Noam Čomski tvrdi da je neoliberalni napad na svetsku populaciju počeo krajem 70-ih sa Reganom i Tačerovom. Evropa je danas jedna od najvećih žrtava te lude ekonomske politike, koja iz recesije želi da izađe štednjom. Čak i MMF kaže da to više nema smisla. Ali ima smisla za povećanje moći bogatih i privilegovanih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online