Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.03.2015.
23:10
Vesti A

Nakon šest sati izvukao neman

Tokom tipičnog ribolova, pecaroš može da čeka satima dok ne ulovi ribu koju će izvući iz vode za šezdesetak sekundi. I svakako, riba bi trebalo da bude znatno manja od njega.

youtube.com/WebTV39
Kakav ulov: Sabljarka teška 263,5 kilograma

U slučaju tinejdžera iz Hobarta Kajla Longmora, međutim, sve je bilo suprotno uobičajenim očekivanjima. Trebalo mu je svega deset minuta da riba zgrabi mamac, a onda još šest sati da je izvuče napolje! I bila je znatno veća od njega.

Iskakala iz vode

Krmaroš Leo Miler kaže da je riba iskakala iz vode najmanje 23 puta.
- Ne bi pomoglo da smo joj prilazili s brodom, suviše je snažna za tako nešto. Samo je pratiš i namotavaš nazad najlon. Tako radiš sve dok nije dovoljno blizu.

Kajli ima 16 godina i pohađa 11. razred, automehaničarski zanat. U novine je ušao po najnovijem australijskom rekordu - najvećoj sabljarki ikad ulovljenoj u ovdašnjim vodama. Ulov "ribetine" od 263,5 kilograma doneo mu je i glavnu nagradu na takmičenju ribolovaca.

Kajli kaže da je proces izvlačenja jedne od najžilavijih riba na svetu jednako fizički i mentalno iscrpljujući i nešto što ne bi mogao da izvede bez odabrane grupe prijatelja.
- Ona je veoma snažna i sve vreme je pritisak na najlonu.

Dečak navodi da su on i riba bili bukvalno blokirani u "pat poziciji".

- Ja sam pokušavao da namotavam, ali nisam mogao da se maknem. Bila je teška borba. Uspeo bih da je dovučem 20 metara, a onda bi ona vratila tih 20 metara.

Lov na sabljarku i tunu, poznat kao Big game fishing ima svoja pravila. Da bi mu se priznao ulov, Kajli je morao, od trenutka kada je riba zgrabila njegovu lignju na udici, da sve vreme drži štap i mašinicu, do trenutka kad je izvučena na brod. Većinu vremena proveo je vezan širokim pojasom.

Bilo je trenutaka kada bi riba zaronila ispod broda, pa bi se on odvezivao, da bi imao više prostora da se izbori s novim problemom.

Kajli je oborio raniji australijski rekord iz 1996, kada je ulovljena sabljarka od 175 kilograma.
Leo Miler veli da ni ovaj ulov ipak nije bio toliko veliki kao što je bio monstrum od 322 kilograma uhvaćen u vodama Novog Zelanda samo dan ranije.

- Ovo je dokaz da oko Tasmanije ima nekih stvarno velikih sabljarki.

Kajli je sa familijom doselio iz Južne Afrike 2010. i kaže da je učio ribolov od malih nogu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online