Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.05.2015.
22:47
O. Ikodinović - Vesti A

Dometi američke rusofobije: Pištolji legalni, balalajke ilegalne

Po svemu sudeći, rusofobija je duboko utemeljena u svesti Amerikanaca, ili barem njihovih lidera. Zvuči neverovatno, ali prema pisanjima ruske štampe i portala, već skoro 75 godina u Sjedinjenim Američkim Državama na snazi je zabrana prodaje balalajki.

wikipedia.org
Zabranjeni instrument: Balalajka

Ovaj ruski nacionalni instrument dospeo je na crnu listu još u predratnom periodu, a američki predsednik Barak Obama je, navodno, ukazom zabranu produžio do 2020. godine.

Istorija ovog pitanja seže do vremena uoči početka Drugog svetskog rata, kada je tadašnji šef vašingtonske administracije Frenklin Ruzvelt potpisao tajni dekret o zabrani balalajki na teritoriji SAD, na rok od 10 godina.

To se dogodilo 1940. i od tada se dekret redovno produžava. Od 2000. godine, ukazom tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, zabrana je počela da važi i na Aljasci, jedinoj oblasti u SAD gde je do tada bilo moguće prodati ili kupiti balalajku, koja se tu smatrala narodnim muzičkim instrumentom.

U vreme Ruzveltove ere, ta teritorija još nije imala status države, pa je zabrana uspešno zaobiđena zahvaljujući rupama u zakonu

Bastion demokratije

Formalni razlog za zabranu balalajki u SAD bio je taj što je ovaj instrument bio zabranjen i u carskoj Rusiji. Prema oceni pravoslavne crkve i države, balalajka je bila pogodna za "ismevanje vlasti". Zabrana koja je važila u ruskom carstvu ukinuta je u sovjetsko doba, ali je "ekstremistički instrument" ostao nepoželjan u SAD. Ruzvelt je smatrao da bi balalajka mogla da bude instrument propagande komunista i pristalica SSSR-a u SAD-u.

Zabrana u Sjedinjenim Državama je i danas aktuelna, ali ne u punom obliku. Sviranje na balalajci nije zabranjeno, mada je za to potrebno imati specijalnu licencu. Masovna prodaja ovog muzičkog instrumenta i njegova industrijska proizvodnja nisu dozvoljeni, za razliku od oružja. Pojedinačna privatna prodaja je dozvoljena, tvrde ruski mediji.

To je jedan od razloga zbog kojih knjiga Dž. Flina "Kako napraviti balalajku", objavljena 1984. godine, uživa veliku popularnost i zbog čega je doživela čak devet izdanja. Za običnog Amerikanca koji želi da uživa u zvucima balalajke nema drugog načina za to osim da sam napravi ovaj instrument. Jer, kupiti balalajku u prodavnici je nemoguće, bar još u narednih pet godina.

- Nećete verovati, ali u SAD, "bastionu demokratije i svetskog poretka", stvari se ne dešavaju samo u suprotnosti sa zdravim razumom, već prkose svakom logičnom objašnjenju - pišu ruski portali. Neki tvrde da je cela priča o antibalalajskom zakonu u SAD izmišljena, ali, kako god bilo, legenda živi.

Još se prepričava epizoda kako je svojevremeno Vladimir Putin ugostio Baraka Obamu u Moskvi. Polazeći u Rusiju 2009. godine, američki predsednik je pohvalio popravljanje odnosa SAD i Rusije, kao i svoj odnos sa predsednikom Dmitrijem Medvedevim, a za Putina je izjavio da "stoji jednom nogom u prošlosti". Tadašnji ruski premijer, očigledno, nije želeo da ga razočara, a ni da mu ostane dužan, pa mu je u svojoj rezidenciji Novo Ogarjovo priredio tradicionalnu rusku dobrodošlicu.

Reuters
Šta kažeš, Barače, sviđa ti se iznenađenje?

Samovar u dvorištu

- Veoma mi je drago da vas vidim, gospodine predsedniče - rekao je tada Putin Obami.

Nakon nekoliko razmenjenih učtivih rečenica i kraćeg Obaminog govora o odnosima dveju zemalja, američki lider je pogledao kroz prozor na verandu, a ruski premijer je nastavio:
- Pripremili smo za vas lep doručak u ruskom stilu.

Kaubojski šeširi

Neki navode i da je pravi razlog zabrane na prodaju balalajki bio odgovor SAD-a na odluku SSSR-a gde je bila zabranjena prodaja kaubojskih šešira. Ta zabrana nije dugo trajala. Sovjetske vlasti su 1954. godine ukinule zabranu, ali je antibalalajski zakon u SAD ostao je na snazi.

Na stolu su bila nacionalna jela - sušena riba, crni kavijar, oladije (vrsta palačinki) sa džemom od brusnice... Jelo se iz posuđa ukrašenog ruskom narodnom umetnošću hohloma, a čaj je sipan iz samovara, oslikanog žar-pticom, koji se pušio u dvorištu, dok je muškarac u narodnoj nošnji raspaljivao vatru na tradicionalni način - čizmom.

Sasvim neočekivano, iza ugla rezidencije, pojavio se orkestar sa balalajkama i harmonikašima u ruskim nacionalnim košuljama.

- Mi smo iznenađenje - uzviknuli su muzičari i zasvirali do daske.

Priča se da su Obamini pripadnici obezbeđenja bili veoma napeti zbog ovog (ne)prijatnog iznenađenja. Nije poznato da li je i u kojoj meri Obama uživao u zvucima balalajke i ruskom doručku, ali je kasnije "Vašintgton post", citirajući visokog zvaničnika američke administracije, objavio da se Obama posle susreta sa Putinom "čvrsto uverio da je ruski premijer - čovek današnjice i da je njegov pogled ustremljen ka budućnosti".

Rusi za balalajku kažu da je to muzički instrument koji na najbolji mogući način oslikava rusku dušu. Nijedan praznik nije prošao bez pesme i igre uz balalajku. Ovaj instrument je već vekovima omiljen među Rusima, a svakako da je balalajka simbol Rusije.

Lomača i bičevanje

Car i veliki knjaz cele Rusije Aleksej Mihajlovič izdao je 1648. godine dekret u kome je naložio da se svi narodni instrumenti - domre, balalajke i drugi zabranjeni od države i crkve, prikupe i spale. Oni koji bi se oglušili u naredbu cara bili su bičevani i otpravljani u iznanstvo, u Sibir. Ali, posle smrti cara i represija je postepeno jenjavala. Balalajka se ponovo čula širom zemlje, ali ne zadugo. Bila je gotovo zaboravljena do sredine 19.veka. Popularnost balalajke se ponovo vratila i u sovjetsko doba, kad je carev dekret konačno ukinut.

 

 

POVEZANE VESTI

Sreda 06.05.2015. 08:38
amerika je jevrejsko-cionistička država i na tim temeljima je nastala.Predsednici su im svi iz njihovih redova,njihov ustav i zakoni pisani pod strogom jevbrejsko-cionističkim načelima zvanim demokratija.....a Rusija..e to je zna se-njihov neostvareni san,zato njihova mržnja prema Carevini ide do u najmanje detalje.
Sreda 06.05.2015. 06:31
Odete lepo na net i proguglate malo, i pročitajte šta u SAD pišu na tu temu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online