Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.05.2015.
00:19
S. Đurić - Vesti A

Najlepša ostrva na svetu

Ostrva su egzotična, odvojena od surove stvarnosti, oaze su mira, lepote i čuda prirode. Fascinantna mesta okružena morem i lepom prirodom najčešća su meta naših snova i maštarija - palme, srebrnkasti pesak, tirkizno more, predivne plaže, bajkoviti zalasci sunca, romantika... Uglavnom takva mesta odišu i luksuzom pa su izbor za odmor svetski poznatih zvezda, koje osim lepe prirode privlače i luksuzni hoteli, koji pružaju i više od toga. Do njih je teško stići, putuje se avionom i brodom, pa ne može svako sebi da priušti takav odmor. Neka od njih ostala su i danas netaknuta i dom su samo životinjama, a turisti dolaze samo na izlete.

1. BORA BORA: Izlet među ajkulama

mytravelingtheword.com

Jedno od najlepših ostrva na svetu pripada grupi Ostrva zavetrine, koja se nalaze u Društvenim ostrvima Francuske Polinezije. Ostrvo Bora Bora okružuju kristalno čista voda, laguna i koralni greben.

Ostrva su u četvrtom veku naselili Polinežani, dok je prvi Evropljanin koji je stupio na ostrvo bio moreplovac Džejms Kuk. Ime na tahićanskom znači "prvo rođenje".

Ono po čemu je ostrvo poznato je ronjenje u koralnom grebenu, a mnogi instruktori ronjenja organizuju izlet hranjenja ajkula. Ostrvo je danas jedan veliki hotel koji služi za uživanje i šoping tahićanskih bisera. Poslednjih godina izgrađena su naselja na malim ostrvima, koje okružuje laguna. Ostrvo je već 30 godina čuvano po bungalovima koji stoje na štulama iznad vode.

2. KAPRI: Obale sirena

amusingplanet.com

Ostrvo Kapri u Italiji godinama su posećivali bogati i ekscentrični turisti. Okružuju ga takozvane Obale sirena, jer je po mitologiji tu bio dom ovih mitskih morskih devojaka, koje su odvlačile mornare u morske dubine. P

rema starim geografima Kapri je nekad bio spojen sa ostatkom Italije. U 19. veku ovaj biser Mediterana postao je odredište evropskih umetnika i drugih slavnih ličnosti. Krase ga misteriozne pećine, lepe plaže, zapanjujući vrhovi. Najlepši doživljaj na ostrvu je poseta Bli Grotu, pećini u kojoj se svetlo reflektuje od morske vode i obasjava pećinu.

3. STROMBOLI: Svetionik Mediterana

skyscanner.com.au

Stromboli je vulkansko ostrvo smešteno kraj severne obale Sicilije u Tirenskom moru. Predstavlja dom jednog od tri aktivna vulkana u Italiji pa je steklo naziv Svetionik Mediterana. Meštani, njih nekoliko stotina, žive u tri sela, San Bartolo, San Vinčenco i Ginostra.

Struja je veoma deficitaran energent na Stromboliju i ima je tek dovoljno da podmiri najosnovnije potrebe stanovništva. To znači da ulice noću nemaju javnu rasvetu, tako da turistima ostaju zvezde i česte vulkanske erupcije. Sa stručnim vodičima moguće je popeti se na vrh vulkana i podići adrenalin prizorima gejzira i lave koja se sliva niz padine. Na Stromboliju je deficitarna i voda, koja se dovozi brodovima sa kopna i zatim skladišti u cisterne.

4. MAURICIJUS: Bolji od raja

africatravelresource.com

Ostrvo Mauricijus nalazi se na krajnjem jugoistoku afričkog kontinenta u Indijskom okeanu. Ima 1,2 miliona stanovnika i predstavlja jednu od najmanjih država crnog kontinenta, ali i najrazvijenijih.

Mauricijus je i dom nekim od najspektakularnijih bića na svetu, pa ima i rezervat prirode u kišnoj šumi, a posetioci mogu uživati u posmatranju krokodila i džinovskih kornjača.

Oko ostrva, kao ogrlica, nalazi se koralni greben koji ga štiti od velikih talasa i od ajkula. Zato je plivanje u laguni potpuno bezbedno. Mark Tven je stavio Mauricijus iznad raja, rekavši: "Čini se da je prvo stvoren Mauricijus, pa onda raj po ugledu na njega".

5. PALAVAN: Podzemna reka

thehollyweirdtimes.com

Tipično filipinsko ostrvo obraslo džunglom, sa peščanim plažama koje su uokvirene kristalno čistim vodama i koralnim grebenima.

Palavan poseduje još jedan dragulj, podzemnu reku Puerto Princesa koja se našla na Uneskovom spisku svetske baštine. Duga je oko osam kilometara i najduža je plovna podzemna reka na svetu.

Može da se obilazi čamcima koje voze lokalni stanovnici i uživa u nestvarnim oblicima stalaktita i stalagmita. Na južnom delu mogu se istraživati planine ovenčane džunglama.

6. FREGAT: Skrovište gusara

fantasiavillas.com

Privatno ostrvo Fregat na Sejšelima, samo je jedno od 155 ostrva koje se nalazi u sastavu Sejšela. Ima samo 2,19 kvadratnih kilometara. Otkrio ga je francuski istraživač Lazare Pikault 1744. godine i dao mu ime.

Nekad je bilo skrovište gusara, a danas bogataša. Na njemu se nalazi 17 luksuznih vila, od kojih svaka, između ostalog, ima prostranu terasu i đakuzi, dok je enterijer uređen u kolonijalnom stilu. Vile su udaljene jedna od druge, a na ostrvu može najviše biti 40 gostiju. Ovde su letovali Klaudija Šifer, Pirs Brosnan i mnogi drugi.

7. LITLA DIMUN: Dom ovaca

hufington.tumblr.com

Litla Dimun predstavlja deo Farskih ostrva, prostire se na manje od 250 hektara i predstavlja jedino nenaseljeno ostrvo među 18 glavnih Farskih Ostrva. Iako nema ljudske populacije, naseljeno je farskim ovcama i velikim brojem morskih ptica.

Ostrvo je većinu godine prekriveno oblacima, što ga čini još fascinantnijim i tajanstvenijim. Prilaz nije lak, ali je moguć samo tokom idealnih vremenskih uslova. Braća Skladanek su prvi ljudi koji su 1814. godine prišli ostrvu. Na litice je samo moguće popeti se samo preko užadi koje su postavili vlasnici ovaca.

8. TAHITI: Kutak za umetnika

Tahiti je najveće ostrvo Francuske Polinezije u Južnom Pacifiku. Poznat je po crnim peščanim plažama koje su nastale nakon vulkanskih aktivnosti. Ostrvo sa mnogo istorije danas predstavlja multikulturalnu mešavinu gde možete da naučite i nove običaje, kao tahićanski ples.

Najlepša znamenitost Tahitija je Pol Gogen, francuski slikar koji je proveo celu deceniju na ovom ostrvu. Iz zahvalnosti i u znak trajnog sećanja na njega, Tahićani su osnovali Gogenov muzej u kojem su sačuvane umetnikove lične stvari, ali i mnogi originalni crteži.

9. MALDIVI: Otadžbina tone

homedsgn.com

Republika Maldivi je najmanja država Azije, sa oko 350.000 stanovnika, i skoro 2.000 ostrva. To je i najniža država na svetu, prosečna nadmorska visina je samo jedan metar. Najviša tačka Maldiva je 2,4 metra visok brežuljak, a 14 ostrva u maldivskom arhipelagu je već iseljeno zbog erozije tla.

Maldivi imaju poseban fond u kojem prikupljaju novac od turizma za kupovinu teritorija u inostranstvu ako im domovina potone. Kao opomena svetskim moćnicima na rast okeana pre nekoliko godina održana je sednica Vlade pod vodom!

10. TAO: Svet kornjača

airlinestaffrates.com

Smešten u zalivu Tajlanda, ovaj tropski raj predstavlja idealno mesto za ljubitelje ronjenja i divljih životinja. Popularnost ovog ostrva je naglo počela da raste tokom osamdesetih godina zbog belih peščanih plaža i velikih kornjača koje od davnina naseljavaju ovo ostrvo.

Poznato kao jedno od najboljih mesta za ronjenje na svetu, a za pet dana možete dobiti diplomu ronioca. Smeštaj je više tradicionalan, pa preovlađuju bungalovi, a cene su izuzetno prostupačne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online