Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.07.2015.
19:59
B92 A

Naučnici uvereni: “Zagrobni život postoji”

Naučnici u većini se slažu da je zagrobni život besmislica. Ukoliko i postoji oni smatraju da se on ne može dokazati.

Fonet/AP
Naučnik tvrdi da samo telo umire dok duh nastavlja da živi

Robert Lanza sa Univerziteta Vejk Forks iz Severne Karoline tvrdi da je smrt iluzija koju stvara naša svest.

 


- Mislimo da je život jedan veliki biohemijski proces i da nakon što umremo, trunemo u zemlji. Nije baš tako + rekao je Lanza.

Prema njegovoj teoriji biocentrizma ljudi veruju u konačnu smrt, jer su tako naučeni. Kako tvrdi Lanza život povezujemo sa telom, a dokazano je da telo odumire.

- Naša svest formira svemir, a ne obratno. Stvar je u tome kako percepiramo svet oko sebe. Osoba vidi plavo nebo, jer mu je neko rekao da je boja neba plava. Ali ćelije u ljudskom mozgu mogu biti ‘izmenjene’ pa nebo možemo dozivljavati kao zeleno ili crveno - dodaje Lanza. Istomišljenici Lanzove teorije tvrde da sve što vidimo ne postoji bez naše svesti, odnosno da nam ona predočava svet onakvim kakav jeste. Biocentristi tvrdi da su svemir i vreme alati našeg uma.

 


- Postoji na hiljade paralelnih svemira u kojima živimo, samo mi toga nismo svesni. U tom sistemu nema smrti. Kada umremo, naš život jednostavno se vraća u taj beskonačan sistem svemira i negde ponovo ‘procveta’" - tvrdi Lanza, koji je pre nekoliko godina objavio veliku knjigu o biocentrizmu.

Gotovo sve njegove teorije su potkrepljene brojnim eksperimentima, a jedan od njih i je sa česticom koja prolazi kroz prepreke. Posmatrano ljudskim okom, čestica doslovno prolazi kroz prepreku i kreće se linearno. Kad umremo, ponovo oživimo što dokazuje kvantna mehanika i brojni dokazi kvantne fizike”, dodaje Lanza.

Sa Lanzom se ne slaže naučnik Vadhavan koji tvrdi da je Lanza pogrešno protumačio kvantne zakonitosti i na taj način odbacio Darvinovu teoriju, koja je prihvaćena u naučnim krugovima.

- Današnja nauka odbacuje teorije onih koji se ne slažu sa Darvinovom teorijom. Ona je jedan od temelja moderne nauke, a Lanza se bavi nekim čudnim oblikom nauke koji je neprihvatljiv. Biocentrizam ne nudi nikakvo detaljno objašnjenje svesti i sistemski ignoriše nova naučna saznanja o njoj - napisao je Vadhavan.

Sa druge strane mnogi smatraju da je Lanz na pragu velikog otkrića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online