Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.05.2016.
00:10
Vestionline A

Novinar Titu platio ručak

Josip Broz Tito je bio predsednik SFR Jugoslavije od 1953. sve do smrti 1980. godine. Posle njegove sahrane, zemljom su pokuljale razne zabranjene priče o njemu, a najviše one da je pokojnik, zapravo bio dubler kojeg su podmetnuli Rusi ili Amerikanci, pre ili u toku Drugog svetskog rata.

facebook.com
Tito dostigao status mitske ličnosti

Dakle, da nije bio Josip Broz rođen u Kumrovcu, u Hrvatskoj 1892. godine, koji je u Kraljevini Jugoslaviji bio hapšen i osuđivan na robiju zbog pripadnosti tada ilegalnoj KPJ. Navodno, Tito je poginuo na Sutjesci ili u avionskoj nesreći posle nemačkog napada na uporište kod Drvara ili je bio zamenjen dok je boravio u Rusiji. Prenosila se i priča izvesnog emigranta u Britaniji, Vučkovića koji je pričao da je kao narednik žandarmerije krajem 1920. godine, uhapsio mladog Josipa Broza i da taj uhapšenik nije imao tri prsta na desnoj ruci. Tito, koji je kasnije postao predsednik Jugoslavije je imao sve prste i svirao je klavir.

* Iza Tita su ostale i legende o njegovim političkim potezima, izjavama i doživljajima o kojima takođe nije smelo da se govori. Među njima su i anegdote kao što je ona da je voleo da se tajno iskrade iz Plavog voza i obezbeđenja, a zatim da pije sa Bačkopanačanima u hotelu Turist.

* U nacionalnom klubu štampe u Vašingtonu, Tito je 29. oktobra 1970. odgovarao na pitanja američkih novinara. Pričalo se da je svojim duhovitim odgovorima impresionirao i najprovokativnije predstavnike sedme sile.

- Gospodine, predsedniče, šta predstavlja najveći pozitivan rezultat Niksonove posete Jugoslaviji? - pitao je jedan.

- To što sam ja danas u Americi - lakonski je odgovorio Tito.

* Knjižare u Jugoslaviji su bile preplavljene kuvarima koji opisuju šta je Tito jeo i sa kim. Tako je ostala zabeležena i dogodovština iz podzemnog prolaza na Terazijama, koji je 1970. otvorio Josip Broz Tito. U prolazu je bio instaliran i dotad neviđeni aparat za pečenje pilića, koji je radio automatski kad se u njega ubaci dinar, a dinar je tada bio "velik kao kuća"! Organizatori svečanosti su poželeli da pečeno pile iz automata prvi proba predsednik Republike:

Atentator za Staljina

Posle raskida prijateljskih odnosa između Jugoslavije i SSSR 1948, pričalo se da je u nekoliko navrata Staljin, navodno, slao atentatore da ubiju Tita. Navodilo se da je Tito na kraju otvoreno napisao Staljinu: "Već smo uhvatili petoricu, jednog sa bombom, jednog sa puškom. Ako ne prestaneš da šalješ ubice, ja ću poslati jednog u Moskvu i neću morati da pošaljem drugog". Ne zna se šta je Staljin na to odgovorio.

- Ja nemam dinar - rekao je Tito. Ni njegova supruga Jovanka nije imala para pri sebi, pa je organizator upitao prisutne novinare može li ko od njih da pomogne u razrešenju neočekivane teškoće. - Imam ja - javio se novinar Ljubiša Milanović. Posle su kolege zamerale Ljubiši jer nije dobro iskoristio nesvakidašnju investiciju tako što, na primer, mogao da napiše ceo feljton s naslovom "Kako sam Titu platio ručak". U to vreme, a naročito posle Titove smrti, mnogi koji su se samo našli u blizini doživotnog predsednika pisali su o tome čitave knjige, koje su se odlično prodavale i dugo posle njegove vladavine.

POVEZANE VESTI

Subota 28.05.2016. 01:48
Usput bio je i pedofil. Ima snimak njegovog govora gdje on prica o " tek napupelim djevojcicama". Manijak ali kome se to tad moglo reci.???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online