Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.07.2017.
21:19
Vestionline, Sputniknews.com A

Naučna mapa pokazala koliko su Srbi lenji: Živimo li u zemlji dembeliji?

Američki naučnici prikupili su podatke "planetarnih razmera" sa pametnih mobilnih telefona ne bi li utvrdili koliko smo zaista aktivni.

pixabay.com
Lenjivce dala aplikacija za praćenje koraka

Istraživači Univerziteta Stanford analizirali su 68 miliona sati aktivnosti, prateći ljude iz minuta u minut i zaključili da je prosečan broj koraka koje čovek dnevno napravi 4.961.

Prosečan stanovnik Hongkonga je na vrhu liste sa 6.880 koraka dnevno dok su Indonežani na dnu sa 3.513 koraka dnevno, navodi BBC.

Nalazi su otkrili zanimljive detalje koji bi mogli pomoći u borbi protiv gojaznosti.

Većina pametnih telefona ima ugrađen akcelerometar koji može da broji korake i istraživači su koristili anonimne podatke o više od 700.000 ljudi koji su koristili aplikaciju za praćenje aktivnosti "Argus".

Jedan od istraživača, profesor biotehnike Skot Delp, izjavio je da je ova studija veća hiljadu puta od svih prethodnih studija o ljudskom kretanju.

Nalazi su objavljeni u časopisu "Nejčer“ i autori studije navode da rezultati daju važne preporuke za poboljšanje zdravlja ljudi.

Na primer, prosečan broj koraka u jednoj zemlji izgleda da je manje bitan za nivo gojaznosti.

Ključni faktor je „nejednakost u aktivnosti“, što je nešto kao nejednakost u bogatstvu, osim što se umesto razlike između bogatih i siromašnih pravi razlika između lenjivaca i aktivnih.

Što je veća nejednakost u aktivnosti, veća je i stopa gojaznosti.

- Na primer, Švedska je imala najmanju razliku između aktivnosti bogatih i siromašnih i ima jednu od najmanjih stopa gojaznosti - rekao je Tim Althof, jedan od istraživača.

SAD i Meksiko imaju približno istu stopu prosečnog broja koraka, ali SAD imaju veći nivo nejednakosti u aktivnosti i gojaznosti.

Istraživače je iznenadio rezultat da je nejednakost u aktivnosti dobrim delom uslovljena razlikama među polovima.

U zemljama poput Japana, sa niskim nivoom gojaznosti i razlikama u aktivnosti, muškarci i žene ostvarili su približno iste rezultate, ali u zemljama visoke nejednakosti, poput SAD i Saudijske Arabije, žene su mnogo manje aktivnije od muškaraca.

- Tamo gde je nejednakost u aktivnosti najveća, ženska aktivnost je dramatično smanjena u odnosu na mušku. Negativne posledice gojaznosti znatno više utiču na žene - rekao je jedan od istraživača Jure Leskovec.

Tim sa Stanforda tvrdi da je otkrio globalne obrasce gojaznosti i da je našao nove ideje za rešavanje tog problema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online