Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.07.2017.
16:52
Vestionline A

Revolucionarno otkriće: Pronađena "anđeoska čestica“

Osamdeset godina nakon što je prvi put upućeno na njeno postojanje, naučnici sa Univerziteta u Stenfordu pronašli su "anđeoska čestica", koja istovremeno postoji i kao materija i antimaterija.

pixabay
Veliko otkriće nauke

Antimaterija je supstanca koja se sastoji od elementarnih antičestica, za razliku od „obične“ materije koja je sastavljena od elementarnih čestica.

Svaka elementarna čestica se odlikuje po nekim osobinama (masa, naelektrisanje, spin…) koje je razlikuju od ostalih čestica.

Za svaku česticu postoji i odgovarajuća antičestica, čije su neke osobine, poput mase ili spina, jednake, a druge osobine, poput naelektrisanja ili magnetnog momenta, suprotne. 

Istraživači su dugo smatrali da bi se materija i antimaterija, u slučaju da se "sretnu2, međusobno poništile, pri čemu bi oslobodile velike količine energije u obliku gama-zračenja ili drugih čestica.

Ali 1937. godine italijanski fizičar Etore Majorana ukazao je na moguće postojanje tipova čestica koje su same sebi antičestice. Nazvao ih je fermioni.

Fizičari su sada prvi put u istoriji pronašli dokaz njihovog mogućeg postojanja. 

- Ovo otkriće označilo je kraj jednog od najintenzivnijih istraživanja u fundamentalnoj fizici, koje je trajalo 80 godina - rekao je profesor Šučeng Džang sa Stenford univerziteta.

Da bi dokazali postojanje fermiona, naučnici su morali prvo da pronađu kvazičestice. 
Uprkos tome što se kvazičestice ne ponašaju kao čestice u prirodi, uklapaju se u matematički model neophodan za postojanje majoranfermiona.

Naučnici su u okviru eksperimenta u vakuumskoj komori smestili na dva tanka filma kvantne materijale - superprovodnik i magnetni topološki izolator - i kroz njih sproveli električnu struju.

Gore je bio smešten superprovodnik, dok se na donjoj strani nalazio topološki izolator, koji sprovodi struju samo na svojoj površini ili ivicama, ali ne i u sredini. 

Spajanje ove dve materije dovelo je do stvaranja superprovodnog topološkog izolatora, koji je naveo elektrone da se kreću na jedan način na jednoj ivici, a na suprotnoj ivici na drugi način.

Naučnici su zatim prevukli magnet preko materijala, što je prvo dovelo do usporavanja elektrona, onda do njihovog zaustavljanja, a na kraju i do menjanja njihovog pravca.

U određenom trenutku u okviru ovog procesa pojavile su se kvazičestice, koje su se u parovima izdizale iz superprovodnih slojeva u putovale ka ivicama topološkog izolatora, baš poput elektrona.

Ukoliko fermioni zaista postoje, mogli bi da dovedu do velikoj proboja na polju kvantnog računarstva, i nastanka kompjutera nekoliko desetina puta bržih od onih koje danas koristimo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online