Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
23:15
Vestionline A

Kinezi spremni da plate do 8.000 dolara za jednog skakavca, evo i zašto

Borbe skakavaca su izuzetno popularne u Kini i to već hiljadama godina. Međutim, kako je došlo do procvata ekonomije posljednjih godina, tako ljubitelji ovog neobičnog sporta ulažu sve više novca u borbe skakavaca.

pixabay.com
Skakavci bitan deo kulturne baštine u Kini

Jedan kineski grad je izgradio celu industriju skakavaca samo na osnovu činjenice da ovde žive najveći skakavci u Kini, za koje mnogi kažu da su superiorni. O tome koliko je ovo unosan posao govori i podatak da su Kinezi spremni da izdvoje blizu 8.000 dolara za najbolji primjerak određene vrste. Tradicija borbe skakavaca datira još od Tang dinastije (618 - 904), a kao najbolji za borbu su se pokazali skakavci iz okoline grada Sidian, u provinciji Šandong, koji su poznati po svojoj veličini, ali i agresivnosti.

Uglavnom, svi kineski carevi su naručivali skakvce upravo iz Sidiana, a danas to čine kineski bogataši, kojih je iz dana u dan sve više. Krajem leta i početkom jeseni oko Sidiana počne najezda skakavaca, koji se danonoćno čuju. Stanovnici ovog grada, ali i okolnih sela, znaju da je ovo period kada mogu zaraditi najviše novca. Upravo zato provode sate čekajući noću da uhvate ove insekte, koji su prilično spretni u begu.

Zapravo, procenjuje se da čak 80 odsto stanovnika ovog grada svake godine ide u lov na skakavce, koje kasnije treniraju za borbu. Štaviše, kolika je pomama za skakavcima govori podatak da su u ovo doba godine hoteli puni, jer dolaze Kinezi iz cele zemlje da ih kupe. Skoro svako domaćinstvo u gradu je povezano sa skakavcima, bilo da je reč o nabavci ili organizaciji borbi.

Sidian predstavlja najveće tržište skakavac u Kini, a oni najsposobniji tragači za skakvcima znaju da zarade i do 100.000 juana (15.300 dolara) samo tokom avgusta. Ipak, nije svaki skakavac isti - ima onih koji koštaju svega dolar, pa do onih od nekoliko hiljada dolara. Ove godine farmer iz sela Kaođia je navodno našao najvrednijeg skakavca, kojeg je prodao za 2.300 dolara, mada neki kažu da najviša cena ide i do 8.000 dolara. Prema pisanju kineskih medija, najskuplji primerak je prodat 2014. godine, bio je to skakavac vredan čak 46.000 dolara!

Borbe skakavaca su bile zabranje tokom revolucije, jer su se smatrale buržujskom zabavnom. Međutim, ove borbe predstavljaju pravu kinesku tradiciju i zato su poslednjih godina opet aktuelne.

Čak i stanovnici Sidiana koji tokom godine rade u drugim gradovima obavezno uzimaju odmor u avgustu i provode ga tražeći skakavce. Takođe, u Sidian dolaze i lovci na skakavce čak iz Šangaja, pa tako pored skakavaca, u avgustu je najezda i lovaca iz drugih gradova.

Inače, sastav tla oko Sidiana je takav da ovdje rastu najveći skakavci u Kini. Tokom prethodnih godina ekolozi su ukazivali na opasnost sve manjeg broja skakavaca u Sidianu, ali želja za profitom je, ipak, jača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online