Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
12:53
sputniknews.com, Vestionline A

Najnoviji Zemljin kontinent Zelandija otkriva misterije

Ekspedicija iskopavanja duboko u dno novootkrivenog „sedmog kontinenta“ na Zemlji ponudila je novo razumevanje istorije Zemlje koje pomaže da se objasni kako su biljke i životinje evoluirale u Južnom Pacifiku.

youtube.com/James Munder
Šta ako je postojao i osmi kontinent?

Nakon dvomesečne ekspedicije, naučnici su otkrili nekih 70 miliona godina stare tajne Zelandije, skrivenog kontinenta u Južnom Pacifiku.

Na šest različitih lokacija na dubinama većim od 1.250 metara naučnici su bušenjem morskog dna sakupili više od 8.000 primeraka i stotine fosilnih vrsta i zabeležili istorijske promene u geografiji, vulkanizmu i klimi Zelandije.

Sa više od 90 odsto teritorije ispod površine vode, kontinent obuhvata ostrvo Lord Hau na istočnoj obali Australije, francusku teritoriju Nove Kaledonije i Novi Zeland.

„Otkriće mikroskopskih školjki organizama koji su živeli u toplim plićacima mora i spora i polena kopnenih biljaka pokazalo je da su se geografija i klima Zelandije u prošlosti dramatično razlikovali“, rekao je naučni saradnik ekspedicije Džerald Dikens sa Univerziteta Rajs (SAD).

Ekspedicija je pružila uvid u geološke promene Zemlje, uključujući i promene kretanja tektonskih ploča Zemlje, promene u cirkulaciji okeana i globalnoj klimi.

„Velike geografske promene u severnoj Zelandiji, koja je približno iste veličine kao Indija, omogućavaju pretpostavke za razumevanje pitanja poput onog kako su se biljke i životinje raširile i evoluirale u Južnom Pacifiku“, objasnio je naučni saradnik ekspedicije Rupert Saderland sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu na Novom Zelandu.

„Otkrivanje nekadašnjeg kopna i plitkog mora sada omogućava objašnjenje. Tamo su se nalazile staze kojima su se kretale životinje i biljke“.

Nekada deo drevnog superkontinenta Gondvane, koji se raspao pre oko 180 miliona godina, veruje se da se Zelandija odvojila od Australije i Antarktika oko 100 miliona godina kasnije.

Sa površinom od oko pet miliona kvadratnih kilometara, Zelandija je proglašena za poseban kontinent početkom godine, nakon što su naučnici otkrili da ispunjava sve neophodne kriterijume. Oni uključuju njegovu specifičnu geologiju, nadmorsku visinu iznad okoline i koru koja je deblja od običnog morskog dna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online