Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
12:18
Vestionline, express.hr A

Sudbonosne greške koje su zauvek promenile istoriju

Od početka vremena, ljudi su grešili, ali nekad su posledice bile puno veće od toga da ste tek propustili drugu šansu u budućnosti. Donosimo vam 10 stvarno groznih grešaka koje su zauvek uticale na tok istorije i prema kojima su oni koji su odbili rukopise J.K. Rowling - male bebe.

pixabay.com
 

1. Nerviranje sestara Trung

Trung Trac i Trung Nhi su bile sestre iz malog sela u prvom veku u Vijetnamu, kojim su u to vreme vladali Han Kinezi. Kad se Tracin suprug pobunio protiv lokalnog vlastodršca, on je ubijen, a Trac je silovana. Ono što Kinezi nisu znali jeste da su Trung sestre bile vrlo vešte u borilačkim veštinama i vrsne u vojnoj strategiji, pa se nisu plašile da isplaniraju opaku osvetu. Trac i Nhi okupile su vojsku od 80.000 žena koje su na tri godine isterale Kineze iz Vijetnama. I premda su u konačnici poražene, one su i danas nacionalne junakinje, iako još uvek ne postoje u kineskoj verziji istorije.

2. Kasnonoćno pečenje

Požar koji je buknuo u pekarnici Tomasa Farinera, oko ponoći jedne noći 1666. godine, trajao je četiri dana, uništio katedralu Svetog Pavla, većinu zgrada gradske vlasti i domove oko 70.000, od ukupno 80.000 stanovnika Londona.

3. Zlostavljanje slepog čoveka

Kad je 1171. Vizantijsko carstvo pojačalo svoje neprijateljstvo prema Republici Veneciji, Venecija je na pregovore poslala Enrika Dandola - koji je trebalo da služi kao ambasador u Konstantinopollu. Ali, kad je stigao tamo, car Manuel I Komnen ga je, iz razonode, oslepio. Uprkos tome, bio je na mestu ambasadora sledećih 14 godina. 30-ak godina posle incidenta, slepi Dandolo, tad star 90 i nešto godina, vratio se u Konstantinopolj s vojskom i preuzeo grad i carstvo jednim potezom. Pošto se uverio da je pravda zadovoljena, mirno je umro sledeće godine.

4. Ubistvo glasnika

Džingis-kan, vladar Mongolskog carstva, tražio je otvorene diplomatske i trgovačke veze s Ala ad-Din Muhammadom, šahom susednog carstva, na području današnjeg Irana i Iraka. Ali kad je Muhammad odbio velikodušan dar i odrubio glavu mongolskom diplomati, Džingis-kan je odlučio da je vreme za odmazdu epskih razmera. On je opkolio utvrđenja susednog carstva, pa je tamošnjem vladaru sipao rastopljeno srebro u oči i usta, kako bi navodno dobio povrat za svoj karavan koji je poslao kao poklon. Zatim je umarširao u glavni grad s 200.000 vojnika i uništio carstvo od četiri miliona ljudi.

5. Uništavanje 1400 godina stare kompanije

Japanska kompanija koja se bavila izgradnjom hramova - Kongo Gumi, bila je najstariji otvoreni posao na svetu, sve dok nije propao 2006. godine. Kompanija, koja se dotad nasleđivala unutar porodice, i to 40 generacija unazad, poslovala je od 578. godine. Ipak, za propast nije bio u potpunosti kriv izvršni direktor Masakazu Kongo, jer uprkos tome što je doneo neke loše odluke o ulaganjima, najveći krivac za propast bila je činjenica da se gradi sve manje budističkih hramova. 

6. Ubijanje više od dve ptice

Znate kako se kaže: bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. I ono o ubijanju više od jedne ptice jednim udarcem. Pa ipak, jedna od najgorih ideja Mao Ce-tunga (uprkos velikoj konkurenciji), bila je kampanja Velikog Vrapca 1958. godine, kad je odlučio da pobije ptice jer je mislio da one jedu kukuruz na farmama i ugrožavaju žetvu. Budući da više nije postojao prirodni predator, došlo je do naglog rasta parazita koji su u potpunosti uništili useve, što je uzrokovalo glad u mnogim područjima i posledično usmrtilo milione ljudi.

7. Kad pokušate da proširite kraljevstvo, pa ga izgubite

Niko ne može da krivi Škotsku što je bila ambiciozna. 1690-ih godina, ova nezavisna nacija želela je da postane vodeća sila u trgovini i sve nade je položila u uspostavljanje nove kolonije nazvane "Kaledonija" u suvremenoj Panami. Španija koja je takođe želela da se domogne tog područja, nije blagonaklono gledala na mešanje Škotske, koja je izbačena iz igre 1700, nakon teškog poraza.  Budući da se Škotska pripremila za osvajanje tako što je posudila velike svote novca od Engleske, posle poraza je ostala bez prebijenog novčića, pa nije mogla dostojno da se suprotstavi Aktu o ujedinjenju 1707. godine, posle čega je zauvek ostala povezana s Engleskom.

pixabay.com
Mnogi su pokušali da osvoje Rusiju, ali...

8. Bilo koji pokušaj invazije Rusije

Doslovno, nemojte ni da pomislite na to. Vojne akcije kojima su protivnici pokušali da osvoje Rusiju pokazale su se očajnim potezima za Napoleona i Hitlera, a tokom vekova i za Hune, Mongole, Turke i sve druge koji su pokušali da prisvojie komadić suvremene Rusije. Uz to, ovih dana bi se morali suočiti i s ledenim pogledom Vladimira Putina.

9. Nemojte da pijete i vozite

To nikad nije bila dobra zamisao, ali jedan vozač kamiona se je uspeo da se pijan zabije u jedno od najepših prirodnih čuda na planeti. Tenere drvo bilo je najizolovanije na svetu, nalazilo se u Sahari, zbog čega su ga smatrali svetim i čudom. Najbliže drvo je bilo udaljeno čak 400 kilometara. Ipak, 1973. godine jedan pijani vozač uspeo je da se zabije ravno u njega i sruši ga.  Taj mrtav komad istorije danas se nalazi u Nacionalnom muzeju u Nigeru.

10. Redditov korisnik

Jedan Redditov korisnik - JayDogSmith - doživeo je izrazito neugodnu situaciju kad je išao u kupovinu klozetske školjke. Prodavač mu je u šali izjavio da bi mogao da kupi i dasku koja se sama spušta posle obavljenog posla, na što je JayDog izjavio da možda ne bi treblo da kupi nikakvu dasku budući da nema ženu, te bi na taj način mogao da uštedi, piše Independent.

Kako je istakao, tako nikad ne bi morao da brine hoće li mu se neka žena požaliti zbog nespuštene daske, na šta ga je prodavač samo čudno pogledao i upitao: "Ali šta kad idete obaviti veliku nuždu?".

JayDog mu je mrtav-hladan uzvratio da je on muško i da i tako ne treba da supsti dasku, nego da sedi na rubu školjke. Nekoliko negodnih trenutaka posle, shvatio je da je ceo život grešio misleći da muškarci nikad, ali baš nikad ne spuštaju dasku i ne koriste je. Iz radnje je, naravno, otišao praznih ruku i s najvećim osećajem sramote na svetu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online