Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
15:26
Vestionline, Telegraf.rs A

Stara imena koja nestaju

Neka od imena koja su u prošlosti bila popularna nemaju srpsko poreklo, ali su se u našem narodu odomaćila pa su prihvaćena kao tradicionalna.

pixabay

Imena koja su se u Srbiji dodeljivala od davnina, polako nestaju iz naših imenoslova, iako su krasila velike i moćne žene koje su obeležile srpsku istoriju.

U današnje vreme sve su aktuelnija kratka imena kao što su Mia, Tea, Lea, Lara, Una, Ena... Moderno doba donosi i promene u društvu pa su nam imena sve kraća i neobičnija jer to je danas in.

Upravo ta svetski poznata imena koja roditelji u poslednje dve decenije daju svojim ćerkama, prete da potisnu ona koja su se vekovima dodeljivala ženskim bebama u Srbiji.

Ženska imena koja su deo srpske vekovne tradicije danas su "retro", a imaju predivna značenja.

U Srbiji se uskoro nijedna žena neće ovako zvati, ovo su deset imena koja polako nestaju:

DELFA - Ovo ime je grčkog porekla i ima značenje "more, morska". Najznačajnija Srpkinja koja je nosila ovo ime bila je slikarka, dobrotvorka i zajedno sa Nadeždom Petrović idejni tvorac Kola srpskih sestara, Delfa Ivanić. 

ŽANKA - Ima značenje "božanstvena", a najpoznatija ženska ličnost koju ovo ime krasi jeste velika srpska glumica Žanka Stokić.

ANKA - Ime koje je potisnuto od Ana i Anja u prevodu znači "milost, zahvalnost". U srpskoj istoriji poznata je Anka Pomodarka, kako su je zvali, princeza iz dinastije Obrenović. Anka je bila ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

KOSARA - Odražava želju roditelja da im ćerka ima lepu i bujnu kosu, jer je vekovima ona jedan od simbola ženstvenosti i ženske lepote, a u svom korenu nosi reč "kosa". Ovo ime je posebno i po tome što je jedno od najranije zabeleženih slovenskih ženskih imena. U današnje vreme retko se daje bebama.

ČARNA - Ovo ime domaćeg porekla  ima značenje  "očaravajuća, crna".

PRODANA - Staro slavenosrpsko zaštitno ime. Davalo se onom detetu koje je od Boga dato kao zamena za starije koje je stradalo.

ROKSANA - Ovo ime ima značenje "svetla, sjajna - svetlo, zora". Veoma je često u srpskim narodnim pesmama, a jedina poznata Srpkinja sa ovim imenom jeste modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

JULKA - Ime koje je grčkog porekla i ima značenje "blistava", nosila je Julka Hlapec Đorđević, jedna od najobrazovanijih žena 20. veka. Bila je srpska književnica, feministkinja, kritičarka, filozof, prevodilac i intelektualka koja je sa samo 24 godine doktorirala, u Beču 1906.

MITRA ILI DMITRA - Ime nastalo od imena boginje plodnosti Dmitre, grčkog porekla.  Aktivistkinja Ženskog pokreta i osnivač lista Žena danas, srpska književnica Mitra Mitrović nosila je ime koje znači "kreativna, duhovno snažna, poštena, nezavisna, sposobna da prebrodi sve poteškoće u životu i da voli čista srca".

BISERA - U značenju "biser, svetlucava, dragocena". Ime je upisano u kalendar Srpske pravoslavne crkve. Bisera Vukotić poznata je svetska glumica - u Italiji znana kao Olga Bisera. Rođena je u Mostaru, Fakultet dramskih umetnosti pohađala je u Beogradu, a sa 25 otišla u Holivud. Poznata je i naša Bisera Veletanlić.

A osim njih, tu su i imena - Dragica, Slobodanka, Gorica, Nevenka, Koštana...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online