Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.12.2017.
20:41
Vestionline, net.hr A

Misteriozni objekat koji je zbunio i naučnike: Očekivali nešto poput komete, a dočekali...

Oumuamua je opčinio naučnike još od kada je prvi put primećen u oktobru kako proleće kroz naš sunčev sistem. Što više saznajemo o njemu, sve više otkrivamo koliko je stvarno čudan, piše Independent.

Veoma malo znamo o tome šta je tačno Oumuamua, odakle dolazi i od čega se sastoji. Naučnici su imali relativno malo vremena da prouče objekat dok je prolazio kroz naš sunčev sistem, a sada nastavljaju sa analiziranjem podataka koje su prikupili. 

Pre dolaska Oumuamue, naučnici su smatrali da će posetioci poput njega izgledati više kao kometa dok budu leteli kroz sunčev sistem. Takvi objekti bi bili sačinjeni od leda i ostavljali bi za sobom vidljiv trag u trenutku prolaska pored vrućih zvezda. 

Međutim, kada je Oumuamua proleteo pored Sunca, nije za sobom ostavio nikakav trag. Proučavajući prikupljene podatke, naučnici su zaključili da se verovatno ipak radi o ledenom telu, ali da je ono obavijeno organskom materijom koja štiti zaleđenu vodu od sunčevih zraka. 

Organski pokrivač 

- Na kraju, ovo je bio dobar rezultat jer smo sve vreme očekivali da će većina objekata koji posete naš solarni sistem biti od leda - rekao je Alan Ficsimons sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu i vodeći autor jedne od dve glavne studije o Oumuamui. 

- Ono što nas je zbunjivalo je činjenica da je ta stvar izgledala kao kamena gromada. Naša studija je pokazala da bi objekat mogao da bude po prirodi leden, ali nismo detektovali nikakav led zbog činjenice da ga je stotinama miliona godina peklo energetsko zračenje između zvezda. 

Ipak nije sigurno da Oumuamua uopšte ima leda, jer zaključak rada profesora Ficsimona govori samo da se ta mogućnost ne može isključiti. To je zato što je objekat prekriven neobičnim organskim materijama, a naučnici mogu da vide samo najtanji spoljašnji sloj, koji je proučavan spektroskopom, koji posmatra odbijenu svetlost i deli je na talasne dužine. 

Posmatrajući ta merenja, naučnici mogu da zaključe od čega je objekt sastavljen. 

- Posmatrajući ga shvatili smo da je bilo predviđeno da ledeni objekti, izloženi međuzvezdanom svemiru, prirodno formiraju tvrdu koru oko sebe - rekao je profesor. 

- Otkrili smo da bi ta kora trebalo da izoluje led unutra, tako da ne izgubi svoj oblik.

Naučnici već dugo pretpostavljaju kako nas povremeno posećuje kamenje bačeno iz drugih delova svemira u naš solarni sistem. 


Znamo i da je znatan broj kometa i asteroida izbačen iz sunčevog sistema kada je ovaj formiran i možemo razumno da pretpostavimo da se ista stvar dogodila i u drugim planetarnim sistemima. Ipak, do sada još nijedan nije bio primećen jer su uglavnom tamni. 

Proučavanje ovog objekta pruža jedinstvenu mogućnost razumevanja kako su se formirale druge zvezde i kako se ovi objekti odnose sa okolinom međuzvezdanog svemira. 

Proučavanje će u svakom slučaju dovesti do zanimljivih otkrića, jer je objekt tako neobičan posetilac, i uz to je jako star. Tako su početna posmatranja pokazala da je crvene boje, ali tačno koje nijanse (što bi moglo da ukaže na sastav) nije moguće odrediti, jer to izgleda varira. 

- Ono što bismo želeli u budućnosti je ranije upozorenje. Više vremena znači i više prikupljenih podataka i veću mogućnost da shvatimo šta ćemo tačno naučiti. Bilo bi sjajno kada bismo mogli da primetimo još jedan takav objekat i reći, ‘da, ovaj objekat dolazi s baš ove zvezde, ili iz baš ovog područja svemira - rekao je profesor. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online