Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.07.2018.
16:10
b92.net, Vestionline A

Koliko je zaista stara vaša ljubimica?

Uvreženo je mišljenje (iako potpuno pogrešno) da se jedna pseća godina računa kao sedam ljudskih. A da li znate kako da u ljudske godine prevedete u godine starosti vaše mačke?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najpre, da razjasnimo, jedna mačja godina nije isto što i sedam ljudskih. Ova formula zapravo ne važi ni za jednog kućnog ljubimca, ali vlasnici maca imaju sreće jer su stručnjaci utvrdili kako da prevedemo njihove godine u naše. 

Iako ovo pitanje nije od presudnog značaja, i više interesuje vlasnike nego što je bitno za dug život maca i njihovo dobro zdravlje, ipak je zanimljivo znati kojom brzinom se one razvijaju i koliko brzo zapravo stare. Najjednostavniji način je napraviti poređenje s ljudskim životnim vekom i brojem naših godina, piše Pet Magazine. 

Brzo se razvijaju 

Prema rečima naučnika, mace se veoma brzo razvijaju u prve dve godine svog života. Toliko brzo da su s navršenom prvom godinom one zapravo "stare" kao tinejdžer od 15. Kada maca napuni dve godine, izraženo ljudskim – ona već ima 24! Sa svakom narednom godinom, ona je starija četiri ljudske. To znači da bi, recimo, vaš mezimac od pet godina imao 36 da je čovek. 

Kućne i ulične mačke 

Na starenje mačke najviše utiče način života, odnosno da li je reč o kućnom ljubimcu ili maci sa ulice, naglašavaju naučnici. Dokazano je da ulične mačke, što je i očekivano, stare znatno brže zbog lošijih uslova života, nedostatka hrane, opasnosti koje ih vrebaju na svakom koraku… Nažalost, poznato je i da mace sa ulice retko dožive duboku starost jer stradaju od točkova automobila, zaraznih bolesti ili u tučama sa psima ili drugim mačkama. Naučnici su utvrdili da kućne mace stare čak dvaput sporije od svojih rođaka sa ulice. 
 

Kako da odredite uzrast 

Za one vlasnike koji su macu udomili sa ulice ili iz prihvatilišta, i za koju se tek okvirno zna koliko je stara, stručnjaci imaju savete kako da najlakše utvrde koliko ona zapravo ima godina. Naravno, to će veterinar najbolje umeti da proceni, ali evo nekoliko korisnih trikova koje i sami možete da isprobate:

Zubi su odličan pokazatelj starosti mačke: Starije mace imaju više pigmentacija (mrlja, tamnih fleka) na zubima od mlađih mačaka. Naravno, ovaj pokazatelj se uzima u obzir uz pretpostavku da prethodni vlasnik nije vodio računa o higijeni zuba mace ili da je ona rasla na ulici. Mace prve zube dobijaju između druge i četvrte nedelje, dok "trajnije" zube steknu sa oko četiri meseca. Ako, kada otvorite usta svoje mačke, vidite stalne bele zube, ona verovatno ima oko godinu dana. Žućkaste mrlje mogu se pojaviti između prve i druge godine, dok nakupljeni, tvrdokorni kamenac ukazuje na to da maca ima između tri i pet godina. Ako neki zubić nedostaje – vaša maca je najverovatnije senior.

Mišićna masa: Mlađe mace, prirodno, imaju jaču muskulaturu i snažnije mišiće, koje možete videti i golim okom dok se kreću, a naročito osetiti pri dodiru. One su i znatno aktivnije i raspoloženije za igru. Starije mace su više koščate nego mišićave i najčešće imaju opušteniju kožu (kao i višak kože) u predelu lopatica.

Krzno: Mlade mace obično imaju svilenkasto i sjajno krzno, meko na dodir, dok je dlaka starijih mačaka oštrija i gušća. Macu seniora ćete prepoznati i po sedim dlakama.

Oči: Bistre oči koje retko suze su odlika mlađih maca, dok zamućena očna jabučica ukazuje na mačku koja ima oko 12 godina. Kada posmatrate oko vaše mezimice, obratite pažnju i na dužicu – kod mladih maca ona ima blage ivice, dok je kod starijih "zaoštrenija".


Koliko dugo žive 

Maca spada u dugovečne životinje, naravno, ako nema genetske predispozicije za neke bolesti i ako vlasnik o njoj brine na pravi način (kvalitetna hrana, redovne posete veterinaru, dosta igre i ljubavi). Zdravstveni kartoni maca širom sveta svedoče da one mogu doživeti i 30 godina, ali je prosečan životni vek kućne mačke između 12 i 18 godina. Neretko, mace kućni ljubimci proslave i 20. rođendan. Mace sa ulice, s druge strane, žive najduže deset godina, i to uz mnogo sreće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online