commmons.wikimedia
Zastava Centralnoafričke Republike

Centralnoafrička Republika je 14. zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na RTS pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posetio prošle godine gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom. Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo, a da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njenpredsednik izrazio čuđenje zbog toga.

– Posle mog zahteva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR i kažu da ne postoji nikakav stav kojim CAR priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunrodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet za sve zemlje a za republiku Srbiju posebno – rekao je Dačić.

– CAR je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN – rekao je ministar.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirao međunarodnu zajednicu.

3 COMMENTS

  1. Dobro je ovim tempom se može nadati da za 200 godina svi povuku priznanje Kosova. Mada će to sa glavnim igračima ići mnogo teže nego sa zemljama koje se ne mogu naći na mapi svijeta. Jeli im nešto ponuđeno za uzvrat?

    • Jeste, informacija da je stvorena na genocidu nad srpskim narodom, trgovinom ljudskim organima kidnapovanih Srba, narko trgovinom i trgovinom oruzjem monstrum “drzava” koju su priznali pod pritiskom “demokratskih sila”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here