Čudni običaji u odgajanju dece širom sveta

0
pixabay.com
Foto: Arhiva

Na koji način se odgajaju deca u pojedinim zemljama sveta?

Način na koji odgajamo decu u Srbiji nema veze sa načinom na koji se odgajaju mališani u nekim delima sveta, a sve to zahvaljujući različitim kulturama i verovanjima. Ovo su neki od najčudnijih običaja širom sveta.

Indija

U Indiji se svake godine održava festival bacanja beba (da, dobro ste pročitali). Mališane bacaju sa visine od 15 metara, a oni koji ih hvataju na zemlji rašire čaršave na koje će deca pasti. Zvuči apsolutno zastrašujuće, ali nisu zabeležene nikakve nezgode na ovom festivalu koji se održava već 500 godina.

Bali

Roditelji tamo ne dozvoljavaju bebama da dodirnu zemlju dok ne napune tri meseca. Veruju da bi prljava zemlja mogla da naruši čistoću novorođenčeta. Kada dete stigne do tog uzrasta, porodica organizuje ceremoniju na kojoj spušta bebina stopala prvi put na zemlju.

Istočni deo Afrike

Tamošnji Sifudu običaj se praktikuje kada je beba stara samo tri dana. Taj običaj podrazumeva da se beba provuče kroz dim nastao paljenjem lišća drveta sifudu, koji ima veoma specifičan miris. Ovaj ritual je valjda toliki šok za mališane da čak ni ne plaču. Inače, sve to se radi jer se veruje da će deca nakon toga biti neustrašiva i da neće biti stidljiva.

Grčka

U Grčkoj postoji običaj da pljunu na bebu tri puta (nadamo se da ne pljuju bukvalno, već da je to kao ono naše “pu, pu, pu”) kako bi oterali zle duhove i lošu sreću.

Irska

Tradicionalno, irski bračni parovi ostavljaju komad sa vrha svoje svadbene torte i to čuvaju do krštenja deteta. Tada se torta služi gostima, a mali komad se maže bebi na čelo, kako bi ga pratila dobra sreća.

Kenija

Roditelji u Keniji ne gledaju svoju decu u oči jer smatraju da je to pokazatelj autoriteta, a ne žele da bebi daju takvu moć. Majke svuda nose bebe sa sobom, ali ih ignorišu kada su uznemireni i plaču.

Vijetnam

Vijetnamci uče decu da ne piške u pelene – zviždanjem. Naime, svaki put kada beba piški, mama zviždi. Vremenom, mališani počinju mokrenje da povezuju sa zviždanjem, a nakon nekog vremena zviždanje izaziva “reakciju”, odnosno mokrenje. Na ovaj način Vijetnamci nauče decu da ne piške u pelene već do 9. meseca života, što je oko godinu dana pre nego u zapadnjačkim zemljama. Na ovaj način roditelji štede novac jer ga ne daju za pelene.

Mauritanija

Ljudi u Mauritaniji veruju da ljudska pljuvačka zadržava reči, pa zato pljuju novorođenče uz reči blagoslova. Žene pljuju detetu na lice, muškarci u bebino uvo, a onda tu pljuvačku razmažu po bebi za “dodatnu” sreću.

Nigerija

Roditelji iz nigerijskog plemena Igbo vode novorođenče u kuću svojih predaka. Tada neko od članova porodice uzima začin koji sažvaće, a zatim ga ispljune i stavi u bebina usta. Ovaj ritual izvodi se radi boljeg bebinog zdravlja.

Centralna Amerika

Pripadnice plemena Maja u Centralnoj Americi bebe kupaju u ledenoj vodi kako bi ublažile osip na koži, ali i da bi mališani bolje spavali. Očekivano je da deca vrište tokom ovog rituala, ali one se vode onom “mama uvek zna najbolje”.
Izvor:
Vestionline, bebac.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here