EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je, tokom sastanka sa članovima Predsedništva BiH, izrazio spremnost da se, kako je naveo, oživi trojni mehanizam, odnosno održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija, saopštilo je Predsedništvo BiH.

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka Erdogana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, najviše pažnje posvećeno je autoputu Beograd-Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku.

Razgovarano je i o unapređenju saradnje BiH i Turske, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture, kao i o uvozu mesa.

Predsednik Turske, dodaje se u saopštenju, čestitao je BiH na predsedavanju Samitom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) koji, kako je naglasio, Turska snažno podržava.

On je naglasio da je SEECP koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

Erdogan je rekao da Turska podržava evroatlantski put BiH, ocenivši da će integrisanje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira.

Turski predsednik poručio je da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

Članovi Predsedništva BiH ocenili su da je poseta turskog predsednika toj zemlji važna za obe države kada je reč o napretku saradnje na svim poljima i jačanju bilateralnih odnosa.

Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

Erdogan se sastao i sa predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, prenela je Fena pozivajući se na saopštenje SDA.

Kako se navodi u saopštenju, Izetbegović je zahvalio Erdoganu na podršci koju Turska pruža BiH u svim integracionim procesima, kao i na jačanju regionalne saradnje BiH sa susednim zemljama.

U cilju jačanja te saradnje, on je ukazao na važnost izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta.

SDA navodi da je na sastanku poručeno da će postojeći prijateljski odnosi dve zemalje nastaviti da jačaju u narednom periodu i da će Turska nastaviti da snažno podržava BiH na putu ka NATO i EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here