EPA-EFE
Ben Šelton

Novak Đoković i Ben Šelton igraće za plasman u finale US opena u duelu koji su mediji u SAD nazvali “sudarom generacija”.

Između ostalog, na Novakovoj strani je iskustvo, sledi mu 47. grend slem polufinale, dok 20-godišnjak iz Atlante igra svoje prvo.

Dosad je na turniru Đoković savladao Mulera, Zapatu Miraljesa, Đerea, Goja i Frica, dok je Šelton bio bolji od Kačina, Tima, Karaceva, Pola i Tijafoa.

U susret polufinalu, Kris Odo, američki novinar koji prati temeljno beli sport već više od decenije, a Šeltona je pratio još dok je mladić bio na koledžu, pričao je za Sport klub o Šeltonu, njegovoj igri, prostoru za napredak, kao i šansama u predstojećem okršaju sa Đokovićem.

– Pre svega, a to je ono što svi vidite – Šelton ima fantastičan servis, koji će sigurno biti jedan od najboljih na svetu. Neverovatan ritam i usklađenost pokreta, brzina takođe, samo mora još da poradi na preciznosti. Sa svojim ocem i trenerom Brajanom uvek razgovara o tome da je važnije od snage ako uspe da pogađa tačke u servis polju koje želi. Brajan mu često govori “nemoj da juriš bombe”. Napreduje lepo i u igri na mreži, ali i dalje je sirov talenat, ovo mu je ipak tek peti grend slem turnir u karijeri – naveo je Odo.

– Videli ste da posle Australije ove godine nije imao mnogo uspeha, to je sve neiskustvo i očekujem od njega da bude znatno konstantniji u 2024. Svestan je da mora da poboljša igru sa osnovne linije, da bude u stanju da izdrži u razmenama, a ne da se oslanja sve vreme na brze napade. Pogotovo to važi za sporije podloge. Promenio je i žice na reketu kako bi bolje kontrolisao forhend – to je moćan udarac, ali veoma sklon oscilacijama. Postaće konstantniji – nastavio je američki novinar.

– Ako uspe dobro da locira loptu na svojim servisima, time će najviše moći da naškodi Novaku. Ima sjajan i prvi i drugi servis, a ume da bude i te kako lukav prilikom izlaska na mrežu. Mislim da je dobar u tome da okrene “momentum” na svoju stranu, ima pozitivne energije mnogo, i u tom smislu nema padova, što ga čini teškim suparnikom. Zato i mislim da uopšte neće biti impresioniran činjenicom da mu je prvo polufinale, voli veliku pozornicu i zna da nema šta da izgubi – smatra Odo.

– Servis i mreža, to su ključevi protiv Novaka. Moraće da rizikuje forhendom kada dobije lopte koje mogu da se napadnu, malo da iznenadi Đokovića, jer će mu biti izuzetno teško da sa Noletom izdrži u razmenama sa osnovne linije – tada bi Novak razotkrio njegove slabosti sa obe strane. Videćemo može li raznovrsnom igrom da poremeti Novaka i da proba da napravi čudo.

– Kada je reč o prognozi, logičan izbor je Novak u tri seta, ali nikad se ne zna. Šelton je već dosad pravio neverovatna iznenađenja, igrao je četvrtfinale u Melburnu kad je tek prvi put u životu izašao iz SAD. Očito je da ga velika pozornica inspiriše, ali Novak deluje dobro, motiviše ga istorija, sačuvao je energiju u meču sa Fricom i verujem da će pobediti – zaključio je Kris Odo za Sport klub.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here