Sreda 24. 4. 2024.
Skopje
160
  • Tetovo
    140
  • Prilep
    130
  • Veles
    160
  • Ohrid
    140
  • Berovo
    160
  • Bitola
    140
  • Demir Kapija
    170
  • Gostivar
    140
  • Kriva Palanka
    160
Servisi

Granica / Carina

 

Carinski propisi


Bez carine se u Makedoniju može uneti jedan boks, odnosno 10 kutija cigareta, ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duvana.

 

Sme se uneti i jedna flaša alkoholnog pića u originalnom pakovanju koja nije veća od jednog litra;

 

250 mililitara toaletne vode ili parfem do 50 mililitara.

 

Pokloni bez carine se mogu uneti u vrednosti do 50 €, kao i

 

svega jedan kilogram sušenog voća ili povrća, čaja, kafe, začina.

 

Posetioci mlađi od 18 godina ne smeju da unose ni alkohol niti duvan.

 

Osiguranje za automobil


Prilikom ulaska u Makedoniju svako strano, ispravno i registrovano vozilo mora imati polisu osiguranja ili takozvani "zeleni karton" matične zemlje.

 

Vozači automobila koji su registrovani u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj ne moraju da nose "zeleni karton" zato što je sama registracija njihovog vozila dokaz da vozači poseduju i međunarodno osiguranje.


Ukoliko strano vozilo ne poseduje "zeleni karton", na makedonskoj granici vozač će morati da izvadi kratkoročno granično osiguranje koje se izdaje na period od 15 do 30 dana i košta od 50 do 70 €, što je mnogo skuplje nego ako se vadi u matičnim zemljama.

 

Kućni ljubimci


Domaće životinje, psi i mačke obavezno moraju imati veterinarske potvrde da su vakcinisane od boginja najmanje 15 dana pre ulaska u Makedoniju.

 

I druge životinje, poput ptica, moraju da imaju potvrdu od veterinara matične zemlje iz koje dolaze u Makedoniju.

 

Lekovi


Što se tiče lekova, njihov unos je zabranjen, ali ne onih lekova koji predstavljaju redovnu terapiju potrebnu za onoliko dana koliko stranac namerava da ostane u Makedoniji.

 

Novac


Stranac u Makedoniju može da unese stranu valutu u vrednosti do 2.000 €, a makedonski državljanin do 10.000 €.

 

Iz Makedonije se može izneti valuta u istoj vrednosti koliko se sme i uneti, ali se ne smeju iznositi makedonski denari.


Ako se samo tranzitira kroz Makedoniju i unese veća suma gotovog novca, poželjno je da se sav novac prijavi na ulasku, zato što carinske vlasti na izlasku iz Makedonije mogu proveriti koliko ste uneli, a koliko izneli para iz Makedonije.


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online