Sreda 24. 4. 2024.
Frankfurt
200
  • Ahen
    180
  • Bamberg
    200
  • Bremen
    170
  • Dortmund
    190
  • Erfurt
    190
  • Gštad
    190
  • Flensburg
    170
  • Mec
    160
  • Hamburg
    170
  • Keln
    180
  • Magdeburg
    220
  • Nordhorn
    180
  • Potsdam
    230
Servisi

Vize

 

"Beli šengen"


Građani Srbije od 19. decembra 2009. mogu turistički putovati u zemlje potpisnice Šengenskog ugovora, Bugarsku, Kipar i Rumuniju bez viza, ali se to odnosi samo na one koji poseduju biometrijske pasoše.


Građani koji imaju stare "plave" pasoše moraće i dalje da podnose zahtev za vizu u slučaju da žele da putuju u EU i to pod istim uslovima koji su važili i do donošenja odluke o stavljanju Srbije na tzv. "Belu šengen listu".

 

Za rad, zapošljavanje i studiranje u zemljama šengenskog prostora važi isti režim koji je važio i do donošenja odluke Saveta ministara EU: neophodno je dobiti boravišnu dozvolu ili na drugi način regulisati trajan boravak. Svako ko bi pokušao da nađe posao, bio bi, samim tim, u prekršaju i mogao bi da se suoči sa odgovarajućim sankcijama.

 

 

Zdravstveno osiguranje


Svako ko želi da putuje na teritoriju zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma mora posedovati adekvatno putničko zdravstveno osiguranje. Ono mora da ima minimalno pokriće od 30 € i da važi za sve zemlje Šengenskog sporazuma.

 

Ukoliko se u zemlje šengenskog prostora putuje sa vizom, putničko zdravstveno osiguranje mora da pokrije zatraženi period važenja vize, kao i vreme boravka u šengenskom prostoru (kada se, npr. podnosi zahtev za izdavanje vize sa važenjem od 6 meseci, sa maksimalnim trajanjem boravka od 30 dana u tom periodu, zdravstveno osiguranje mora da pokrije rok važenja vize od 6 meseci, kao i boravak od 30 dana).


Ako podnosite zahtev za izdavanje vize na jednu ili više godina, dovoljno je da pružite dokaz o zdravstvenom osiguranju za prvo planirano putovanje, a da istom priložite potpisanu izjavu "Putničko zdravstveno osiguranje". Tom izjavom potvrđujete da ste upoznati s time da morate pružiti dokaz o gore navedenom zdravstvenom osiguranju prilikom svakog sledećeg ulaska u šengenski prostor, a da Vam u suprotnom slučaju može biti uskraćen prelazak granice.

 

 

Opšte informacije o postupku izdavanja vize


Zahtev za izdavanje vize se podnosi lično, uz svu dokumentaciju potrebnu za zatraženu vizu - molimo Vas da obratite pažnju na naše informatore. Nepotpuna dokumentacija dovodi do odbijanja zahteva za izdavanje vize. Od potrebe ličnog dolaska izuzeta su samo maloletna deca mlađa od 16 godina. Od napunjene 16. godine života zahtev se podnosi lično.


Podnošenje zahteva preko advokata ili drugog opunomoćenika nije moguće.
Ukoliko za decu mlađu od 16 godina samo jedan od roditelja podnosi zahtev, potrebna je pismena saglasnost sa overenim potpisom drugog roditelja, kao i overeni prevod te izjave na nemački jezik. Ako je jedan od roditelja preminuo, potrebno je da se kao dokaz predoči izvod iz matične knjige umrlih.


Odeljenje za vize Nemačke ambasade u Beogradu ne zakazuje termine, nego reguliše ulaz za predaju zahteva preko "sistema upisivanja u liste".

 

Svakim radnim danom od 07.00 do 09.00 časova ujutro se ispred odeljenja za vize sastavlja lista na koju se morate lično upisati kako biste istog dana mogli da predate svoj zahtev. Molimo za razumevanje što Vaš zahtev ne može biti uzet u obzir ako stignete posle 09.00 časova. Stoga molimo, pogotovo ako živite daleko, da vodite računa o eventualnim zakašnjenjima na putu.


Izričito ukazujemo na to da je u izuzetnim slučajevima i bez prethodne najave moguće da se upisivanje na listu završi i pre 9.00 časova.


Ako imate teška zdravstvena ograničenja, molimo Vas da prilikom upisa u listu o tome obavestite naše službenike za obezbeđenje.


Kada se sastavljaju liste, službenici za obezbeđenje će Vas informisati o približnom vremenu u koje možete da predate Vaš zahtev na šalteru. Budući da je prostor ograničen, molimo Vas da se vratite tek kratko pre navedenog vremena.
Prednost našeg sistema upisivanja u dnevne liste je u tome da ne morate čekati nekoliko nedelja na termin za predaju zahteva.

 

Vizni režim


(gde se izdaju vize, koliko se plaća taksa, rok za izdavanje, šta je potrebno od dokumenata...)


Važna informacija Odeljenja za vize Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu od 31.08.2009. godine: Uzimajući u obzir da su nadležni organi Republike Srbije kao i Crne Gore najavili da će stari (plavi) pasoši (s natpisom „Savezna Republika Jugoslavija") 31.12.2009. prestati da važe, a da prema važećim odredbama Šengenskog sporazuma putna isprava mora da važi najmanje 3 meseca duže od izdate vize, Nemačka ambasada u Beogradu ukazuje na to da će se vize sa rokom važenja od 01.10.2009. načelno izdavati isključivo podnosiocima zahteva koji poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije, odnosno Crne Gore.


Ukoliko imate važeću šengensku vizu u Vašem starom (plavom) pasošu, možete je predočiti zajedno sa novim biometrijskim pasošem i na taj način koristiti za putovanja u zemlje Šengenskog sporazuma. Ovo pravilo, koliko je Ambasadi poznato, samo ne važi za putovanja u Španiju.


Ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma sa starim plavim nebiometrijskim pasošem biće moguć do kraja godine isključivo kada se putuje vazdušnim putem u Nemačku odnosno drumskim putem preko Mađarske. Za ulazak preko drugih Šengenskih država preporučujemo da pre putovanja stupite u kontakt sa nadležnim diplomatiskim predstavništvom date države.

 

Važne informacije o izdavanju šengenskih viza


Zahtev za izdavanje šengenske vize se može podneti Nemačkoj ambasadi samo ukoliko je Nemačka dokazano glavno odredište putovanja. Bez takvog dokaza Vaš zahtev, nažalost, ne može biti primljen. Nemačka ambasada u Beogradu, u svojstvu zastupnika, trenutno prima i zahteve za izdavanje šengenskih viza za putovanja čije je glavno odredište Letonija. Uz sva dokumenta na letonskom jeziku se obavezno moraju predočiti prevodi na nemački jezik. Obrada takvih zahteva može zahtevati duže vreme.


Šengenska viza omogućava isključivo boravak do 90 dana u polugodištu, a ni u kom slučaju ne dozvoljava zaposlenje. U slučaju dužeg boravka i/ili planiranog zaposlenja, potrebna je nacionalna viza. Obrada zahteva za izdavanje nacionalnih viza, po pravilu, traje nekoliko nedelja.


Pod određenim uslovima se mogu izdati šengenske vize za više ulazaka i sa važenjem od jedne, dve ili - u izuzetnim slučajevima - do pet godina (videti naš informator "Sporazum o viznim olakšicama"). Ako želite da podnesete zahtev za takvu vizu, molimo Vas da u polju 30. zahteva za izdavanje vize navedite odgovarajući vremenski period važenja vize.

 

Vrste viza

 

• studentska viza (Visum zu Studienzwecken) koja važi za period od jedne godine
• viza za potencijalne studente za upis na univerzitete (Visum zur Studienbewerbung) koji se prijavljuju na univerzitete (važi za period od tri meseca i postoji mogućnost produženja najviše do šest meseci).

 

Vize u svrhu školovanja


Za dobijanje vize u svrhu školovanja potrebno je sledeće:

  • dokaz o upisu na visokoškolsku ustanovu u Nemačkoj ili potvrda/pismo o primanju na priznatu obrazovnu ustanovu u Nemačkoj, pre svega u svrhu sticanja stručnih kvalifikacija. Umesto navedene potvrde može se priložiti:

- pismo kojim obrazovna ustanova potvrđuje predregistracijski status studenta za određeno mesto,
- pismo koje potvrduje kandidatski status, ili
- pismo univerziteta ili predstudijskog pripremnog kursa (Studienkolleg) koje potvrđuje da je za odluku o molbi za upis potrebna lično prisustvo stranca na univerzitetu. Ovim pismom se mora potvrditi da je molba kandidata proverena i da postoji razlog na osnovu kojeg se može očekivati da će kandidat biti primljen.

  • potvrda o znanju nemačkog jezika ili namera pohađanja kursa jezika u Nemačkoj
  • dokaz o odgovarajućem zdravstvenom osiguranju,
  • životni troškovi studenta: Količina finansijskih sredstava za koje strani student iz zemlje koja nije članica Evropske Unije mora dokazati da su mu mesečno dostupna, sada je zakonski regulisana kao jednaka maksimalnom nivou BaföG (stipendiji, odnosno pomoći za obrazovanje).
  • dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima (najmanje 585 € mesečno ili 7.020 € godišnje). na primer:

- potvrde o prihodu i imovini roditelja ili drugih jamaca-žiranata
- izjava o obavezi (formalna garancija plaćanja) Zavodu za rad kojom se garantuje pokrivanje troškova života stranog studenta; ili
- sigurnosna uplata na blokirani račun u Nemačkoj ili
- godišnja obnovljiva garancija banke u finansijskim ustanovama u Nemačkoj
- priznata stipendija/dotacija koju daju javni fondovi u zemlji porekla/Nemačkoj ili koju dodeljuje neka od Fondacija priznatih u Nemačkoj

  • dokaz o ranijem visokom obrazovanju ili kvalifikacijama stečenima do sada;
  • maloletni studenti: kako bi studirali u Nemačkoj, moraju priložiti pimeno odobrenje potpisano od osobe/osoba odgovornih za njihovo staranje.
     

Postupak prijave:

  • kontaktirati nemačko predstavništvo u Vašoj zemlji kako biste saznali što Vam je potrebno
  • barem tri meseca ili više pre putovanja
  • tri primerka ispunjenog, originalnog zahteva za boravišnu dozvolu na jeziku koji traži nemačko predstavništvo u vašoj zemlji
  • tri fotografije (crno-bele ili u boji) u veličini prikazanoj na zahtevu
  • pasoš koja će važiti još najmanje 10 meseci od dana odlaska u Nemačku, sa dve prazne stranice.

 

Vize za au-pair boravak
 

Izdavanju viza za au-pair boravak

 

Potrebna dokumenta:

  • 3 obrasca koja moraju biti potpuno popunjena na nemačkom jeziku, i to štampanim slovima ili pisaćom mašinom (obrazac "Nationales Visum")
  • potpisana izjava prema § 55. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačka 1 Zakona o boravku stranaca (AufenthG), o posledicama neistinitih i/ili nepotpunih podataka u postupku za izdavanje vize
  • 3 fotografije novijeg datuma, veličine za pasoš
  • ugovor o radu kao au-pair (original i jedna fotokopija, na nemačkom ili engleskom jeziku)


Ugovor mora da zadovoljava osnovne uslove predviđene za rad kao au-pair, u skladu
sa neobavezujućim uzorkom ugovora izdatim od strane Savezne agencije za rad. link: www.bundesagentur.de


Uslovi za odobrenje au-pair boravka
:

  • U trenutku podnošenja zahteva ne smete biti mlađi od 18 godina.
  • Podnošenje zahteva je moguće samo do navršene 25. godine starosti.
  • Trajanje au-pair boravka: najmanje šest meseci i ne duže od godinu dana
  • Osnovno poznavanje nemačkog jezika (Prilikom podnošenja zahteva će Nemačka ambasada proveriti Vaše poznavanje nemačkog jezika).
  • Podnošenje zahteva je moguće samo ako nema prethodnih boravaka u Nemačkoj kao au-pair


Uslovi koje mora da ispuni porodica - domaćin
:

  • Porodica-domaćin može biti samo porodica sa najmanje jednim maloletnim

detetom u kojima još ne radi au-pair (izuzetak: porodice sa četvoro i više dece
eventualno mogu da prime drugu au-pair devojku)

  • Između porodice-domaćina i au-paira ne sme da postoji rodbinska veza.
  • U porodici-domaćinu mora da se principijelno govori nemački kao maternji jezik i da je najmanje jedna odrasla osoba nemački državljanin ili državljanin druge
    zemlje-članice EU/EEP-a.


Druge važne napomene:

Sva dokumenta na srpskom jeziku treba predočiti sa prevodom na nemački jezik,
overenim od strane sudskog tumača.

 

VAŽNO:

Međunarodno udruženje za zapošljavanje mladih:
www.vij-au-pair.de/ - Informacije i traženje posla za au pair.

 

 

Privatna putovanja


Obrada zahteva za izdavanje ove vrste viza traje, po pravilu, četiri radna dana. Međutim, obrada može da traje i duže, a da podnosilac zahteva ne bude o tome obavešten pri predaji dokumenata. Zbog toga Vam savetujemo da blagovremeno podnesete zahtev za izdavanje vize. Podnošenje zahteva je moguće i do 3 meseca pre planiranog putovanja. Molimo da obratite pažnju i na informator "Opšte informacije o izdavanju viza".


Potrebna dokumenta
:

  • 2 obrasca koja moraju biti potpuno popunjena na nemačkom jeziku, i to štampanim slovima ili pisaćom mašinom (obrazac "Schengen")
  • potpisana izjava prema § 55. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačka 1 Zakona o boravku stranaca (AufenthG), o posledicama neistinitih i/ili nepotpunih podataka u postupku za izdavanje vize
  • 3 fotografije novijeg datuma, veličine za pasoš
  • važeći pasoš (koji važi još najmanje tri meseca po isteku važenja vize) i jedna fotokopija pasoša
  • dokaz o svrsi putovanja i načinu njegovog finansiranja


Kao dokaz o svrsi i finansiranju putovanja Ambasada prihvata zvaničnu izjavu o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) prema § 66. do 68. Zakona o boravku stranaca (AufenthG) - tzv. "garantno pismo" - u originalu sa jednom fotokopijom.

 

Vaš domaćin u Nemačkoj može da izvadi garantno pismo u nadležnoj ustanovi u mestu njegovog boravka (npr. u uredu za strance ili drugoj opštinskoj ustanovi - molimo da tu informaciju zatražite na licu mesta). U garantnom pismu mora da bude navedeno da je bonitet domaćina "dokazan" ili "verodostojno prikazan".


Ukoliko ne možete da predočite garantno pismo, potrebno je priložiti neformalno pozivno pismo Vašeg domaćina (original i jedna fotokopija), kao i dodatne dokaze o finansiranju Vašeg putovanja.

 

U obzir dolaze sledeća dokumenta:

  • kreditne kartice sa odgovarajućim obračunima za protekla tri meseca
  • putni čekovi u iznosu od 45,00 € po danu boravka i po osobi
  • stanje na bankovnim računima i izvodi računa za protekla tri meseca, overeni od strane banke.

 

  • dodatni dokazi o finansiranju putovanja su neophodni i u slučaju da garantno pismo ne potvrđuje bonitet Vašeg domaćina u Nemačkoj.
  • dokaz o adekvatnom putničkom zdravstvenom osiguranju. Putničko zdravstveno osiguranje mora da ima minimalno pokriće od 30.000 €, da važi za sve zemlje Šengenskog sporazuma i da pokrije zatraženi period važenja vize, kao i vreme boravka u šengenskom prostoru (kada se, npr. podnosi zahtev za izdavanje vize sa važenjem od 6 meseci, sa maksimalnim trajanjem boravka od 30 dana u tom periodu, zdravstveno osiguranje mora da pokrije rok važenja vize od 6 meseci, kao i boravak od 30 dana).
  • dokazi o društvenoj ukorenjenosti u domovini:

za zaposlene:
- radna knjižica (original i potpuna fotokopija) i potvrda poslodavca o radnom odnosu (original)
- potvrda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fonda) o prijavi postojećeg radnog odnosa (tzv. "listing", u originalu)


za privatnike:
- dokaz (original i jedna fotokopija) o registraciji firme kod Agencije za privredne registre (APR)
- uverenje poreske uprave o plaćenom porezu na ime firme (original i jedna fotokopija)


za poljoprivrednike
:
- izvod iz katastarskog ureda (original i jedna fotokopija)
- zdravstvena knjižica (original i jedna fotokopija)
- uverenje poreske uprave o plaćenom porezu (original i jedna fotokopija)


za penzionere:
- zvanično rešenje o primanju penzije ili poslednji ček od penzije (original i fotokopija)


za studente:
- potvrda fakulteta o studiranju (original)
- indeks (original i potpuna fotokopija)


za učenike:
- potvrda škole o redovnom školovanju (original)
- ukoliko se putuje u vremenu van školskog raspusta: potvrda škole o oslobađanju od nastave (original)
- učenici do 16 godina: u vezi sa pravom na podnošenje zahteva i izjavom o saglasnosti roditelja, molimo obratite pažnju na naš informator "Opšte informacije o izdavanju viza".

 

 

Poslovna putovanja i posete sajmovima


Obrada zahteva za izdavanje ove vrste viza traje, po pravilu, četiri radna dana. Međutim, obrada može da traje i duže, a da podnosilac zahteva ne bude o tome obavešten pri predaji dokumenata. Zbog toga Vam savetujemo da blagovremeno podnesete zahtev za izdavanje vize. Podnošenje zahteva je moguće i do 3 meseca pre planiranog putovanja. Molimo da obratite pažnju i na naš informator "Opšte informacije o izdavanju viza".


Potrebna dokumenta
:

  • 2 obrasca koja moraju biti potpuno popunjena na nemačkom jeziku, i to štampanim slovima ili pisaćom mašinom (obrazac "Schengen")
  • Potpisana izjava prema § 55. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačka 1 Zakona o boravku stranaca (AufenthG), o posledicama neistinitih i/ili nepotpunih podataka u postupku za izdavanje vize
  • 3 fotografije novijeg datuma, veličine za pasoš
  • Važeći pasoš (koji važi još najmanje tri meseca po isteku važenja vize) i jedna fotokopija pasoša
  • Dokaz o svrsi putovanja i načinu njegovog finansiranja. Kao dokaz o svrsi i finansiranju poslovnog putovanja Ambasada prihvata pozivno pismo nemačkog poslovnog partnera (isključivo u originalu). Pozivno pismo mora da sadrži ime i prezime podnosioca zahteva, podatke o svrsi i trajanju boravka, kao i izjavu o preuzimanju troškova prema § 66. do 68. Zakona o boravku stranaca (AufenthG). Alternativno se može predočiti i zvanična izjava o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) prema § 66. do 68. Zakona o boravku stranaca (AufenthG) - tzv. "garantno pismo" - u originalu, koja je detaljnije opisana u informatoru o privatnim putovanjima. Ukoliko ne možete da predočite ni garantno pismo ni pozivno pismo sa izjavom o preuzimanju troškova, potrebno je da pored neformalnog pozivnog pisma Vašeg poslovnog partnera priložite dodatne dokaze o finansiranju Vašeg putovanja. U obzir dolaze sledeća dokumenta:

- kreditne kartice sa odgovarajućim obračunima za protekla tri meseca
- putni čekovi u iznosu od 45,00 € po danu boravka i po osobi
- stanje na bankovnim računima i izvodi računa za protekla tri meseca, overeni od strane banke.


Ukoliko poslovno putovanje treba da služi za kupovinu dobara poput automobila, poljoprivrednih mašina, uređaja itd., potrebno je, pored dokaza o finansiranju putovanja, priložiti i dokaz o posedovanju dovoljnih sredstava za ostvarivanje planirane nabavke.


Ako želite da posetite sajam, potrebno je kao dokaz svrhe putovanja, umesto gore navedenog pozivnog pisma, priložiti potvrdu o učešću, odnosno o prijavi od strane organizatora sajma.


Zaposleni moraju, pored toga, priložiti pismenu potvrdu poslodavca o službenom putovanju (original sa prevodom na nemački jezik).

 

  • Dokaz o adekvatnom putničkom zdravstvenom osiguranju

Putničko zdravstveno osiguranje mora da ima minimalno pokriće od 30.000 €, da važi za sve zemlje Šengenskog sporazuma i da pokrije zatraženi period važenja vize, kao i vreme boravka u šengenskom prostoru (kada se, npr. podnosi zahtev za izdavanje vize sa važenjem od 6 meseci, sa maksimalnim trajanjem boravka od 30 dana u tom periodu, zdravstveno osiguranje mora da pokrije rok važenja vize od 6 meseci, kao i boravak od 30 dana).
 

Ako podnosite zahtev za izdavanje vize na jednu ili više godina, dovoljno je da pružite dokaz o zdravstvenom osiguranju za prvo planirano putovanje, a da istom priložite potpisanu izjavu "Putničko zdravstveno osiguranje". Tom izjavom potvrđujete da ste upoznati s time da morate pružiti dokaz o gore navedenom zdravstvenom osiguranju prilikom svakog sledećeg ulaska u šengenski prostor, a da Vam u suprotnom slučaju može biti uskraćen prelazak granice.

 

  • Dokazi o društvenoj ukorenjenosti u domovini

za zaposlene:
- radna knjižica (original i potpuna fotokopija) i potvrda poslodavca o radnom odnosu (original)
- potvrda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fonda) o prijavi postojećeg radnog odnosa (tzv. "listing", u originalu)


za privatnike:
- dokaz (original i jedna fotokopija) o registraciji firme kod Agencije za privredne registre (APR)
- uverenje poreske uprave o plaćenom porezu na ime firme (original i jedna fotokopija)


za poljoprivrednike
:
- izvod iz katastarskog ureda (original i jedna fotokopija)
- zdravstvena knjižica (original i jedna fotokopija)
- uverenje poreske uprave o plaćenom porezu (original i jedna fotokopija)

 

Šengenske vize za vozače kamiona


Zahtev za izdavanje šengenske vize za vozače kamiona možete podneti samo ukoliko imate dokaz o najmanje šest meseci zaposlenja kao vozač kamiona.
 

Potrebna dokumenta:

  • 2 obrasca koja moraju biti potpuno popunjena na nemačkom jeziku, i to štampanim slovima ili pisaćom mašinom (obrazac "Schengen")
  • potpisana izjava prema § 55. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačka 1 Zakona o boravku stranaca (AufenthG), o posledicama neistinitih i/ili nepotpunih podataka u postupku za izdavanje vize
  • 3 fotografije novijeg datuma, veličine za pasoš
  • važeći pasoš (koji važi još najmanje tri meseca po isteku važenja vize) i jedna fotokopija pasoša
  • dokaz o adekvatnom putničkom zdravstvenom osiguranju

Putničko zdravstveno osiguranje mora da ima minimalno pokriće od 30.000 €, da važi za sve zemlje Šengenskog sporazuma i da pokrije zatraženi period važenja vize, kao i vreme boravka u šengenskom prostoru (kada se, npr., podnosi zahtev za izdavanje vize sa važenjem od 6 meseci, sa maksimalnim trajanjem boravka od 30 dana u tom periodu, zdravstveno osiguranje mora da pokrije rok važenja vize od 6 meseci, kao i boravak od 30 dana).


Ako podnosite zahtev za izdavanje vize na jednu ili više godina, dovoljno je da pružite dokaz o zdravstvenom osiguranju za prvo planirano putovanje, a da istom priložite potpisanu izjavu "Putničko zdravstveno osiguranje". Tom izjavom potvrđujete da ste upoznati s time da morate pružiti dokaz o gore navedenom zdravstvenom osiguranju prilikom svakog sledećeg ulaska u šengenski prostor, a da Vam u suprotnom slučaju može biti uskraćen prelazak granice.

  • dokazi o društvenoj ukorenjenosti u domovini

- radna knjižica (original i potpuna fotokopija) i potvrda poslodavca o radnom odnosu (original), kao i putni nalog sa potvrdom o preuzimanju troškova
- potvrda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fonda) o prijavi postojećeg radnog odnosa (tzv. "listing", u originalu)

  • međunarodna vozačka dozvola za vozače kamiona (original i jedna fotokopija)
  • originali i fotokopije tovarnih listova sa pečatima graničnih službi (CMR između Srbije i Nemačke) za transporte u protekla tri meseca; ukoliko se radi o prvom međunarodnom prevozu robe, treba predočiti nalog za transport (original i jedna fotokopija)
  • dozvola za međunarodni robni transport, odnosno CEMT
  • dodatna dokumenta za izdavanje vize na jednu godinu:

- svojeručno potpisani spisak svih vožnji u šengenski prostor, obavljenih za vreme važenja poslednje vize (videti naš formular "Vozači kamiona - spisak vožnji").
- svojeručno potpisana izjava da ćete vizom, u slučaju njenog izdavanja, steći pravo da u svrhu obavljanja delatnosti profesionalnog vozača u Nemačkoj boravite tri meseca u periodu od 12 meseci, i to bez obzira na dozvoljeno trajanje boravka na području zemalja šengenskog sporazuma (videti formular "Izjava za profesionalne vozače").

- izjava o zdravstvenom osiguranju (videti formular "Putničko zdravstveno osiguranje")
 

Šengenske vize za vozače autobusa


Zahtev za izdavanje šengenske vize za vozače autobusa mogu podneti samo oni
koji imaju dokaz da su najmanje šest meseci radili kao vozači autobusa.


Potrebna dokumenta:

  • 2 obrasca koja moraju biti potpuno popunjena na nemačkom jeziku, i to

štampanim slovima ili pisaćom mašinom (obrazac "Schengen")

  • potpisana izjava prema § 55. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačka 1 Zakona o

boravku stranaca (AufenthG), o posledicama neistinitih i/ili nepotpunih
podataka u postupku za izdavanje vize

  • 3 fotografije novijeg datuma, veličine za pasoš
  • važeći pasoš (koji važi još najmanje tri meseca po isteku važenja vize) i jedna

fotokopija pasoša

  • dokaz o adekvatnom putničkom zdravstvenom osiguranju

Putničko zdravstveno osiguranje mora da ima minimalno pokriće od 30.000 €, da
važi za sve zemlje Šengenskog sporazuma i da pokrije zatraženi period važenja vize, kao i vreme boravka u šengenskom prostoru (kada se, npr. podnosi zahtev za
izdavanje vize sa važenjem od 6 meseci, sa maksimalnim trajanjem boravka od 30
dana u tom periodu, zdravstveno osiguranje mora da pokrije rok važenja vize od 6
meseci, kao i boravak od 30 dana).


Ako podnosite zahtev za izdavanje vize na jednu ili više godina, dovoljno je da
pružite dokaz o zdravstvenom osiguranju za prvo planirano putovanje, a da istom
priložite potpisanu izjavu "Putničko zdravstveno osiguranje". Tom izjavom
potvrđujete da ste upoznati s time da morate pružiti dokaz o gore navedenom
zdravstvenom osiguranju prilikom svakog sledećeg ulaska u šengenski prostor, a da Vam u suprotnom slučaju može biti uskraćen prelazak granice.

  • dokazi o društvenoj ukorenjenosti u domovini

- radna knjižica (original i potpuna fotokopija) i potvrda poslodavca o radnom odnosu (original), kao i putni nalog sa potvrdom o preuzimanju troškova
- potvrda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fonda) o prijavi postojećeg radnog
odnosa (tzv. "listing", u originalu)

  • međunarodna vozačka dozvola (original i jedna fotokopija)
  • dozvola za međunarodni linijski prevoz putnika autobusom, izdata od strane

Saveznog ministarstva saobraćaja Nemačke

  • potvrda o međunarodnom linijskom prevozu putnika autobusom, izdata od

strane Ministarstva za infrastrukturu Republike Srbije

  • dodatna dokumenta za izdavanje vize na jednu godinu:

- svojeručno potpisana izjava da ćete vizom, u slučaju njenog izdavanja, steći pravo da u svrhu obavljanja delatnosti profesionalnog vozača u Nemačkoj boravite tri meseca u periodu od 12 meseci, i to bez obzira na dozvoljeno trajanje boravka na području zemalja šengenskog sporazuma (videti formular "Izjava za profesionalne vozače").
- izjava o zdravstvenom osiguranju (videti formular "Putničko zdravstveno osiguranje")

 

 

Šengenske vize u druge svrhe


Obrada zahteva za izdavanje ove vrste viza traje, po pravilu, četiri radna dana. Međutim, obrada može da traje i duže, a da podnosilac zahteva ne bude o tome obavešten pri predaji dokumenata. Valja blagovremeno podneti zahtev za izdavanje vize jer je to moguće uraditi i do 3 meseca pre planiranog putovanja.


Potrebna dokumenta:

  • 2 obrasca koja moraju biti potpuno popunjena na nemačkom jeziku, i to štampanim slovima ili pisaćom mašinom (obrazac "Schengen")
  • potpisana izjava prema § 55. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačka 1 Zakona o boravku stranaca (AufenthG), o posledicama neistinitih i/ili nepotpunih podataka u postupku za izdavanje vize
  • 3 fotografije novijeg datuma, veličine za pasoš
  • važeći pasoš (koji važi još najmanje tri meseca po isteku važenja vize) i jedna fotokopija pasoša
  • dokaz o svrsi putovanja i načinu njegovog finansiranja


Putovanja radi lečenja u Nemačkoj

 

  • potvrda nadležne bolnice, lekara ili medicinske ustanove o predviđenoj vrsti, trajanju i troškovima lečenja
  • potvrda o preuzimanju troškova lečenja od strane nadležne medicinske ustanove ili neke druge institucije/privatnog lica
  • ukoliko putujete radi ambulantnog lečenja, pored navedenih dokumenata potrebno je predočiti i dokaz o smeštaju, npr. potvrđenu rezervaciju hotela koju nije moguće stornirati ili, u slučaju privatnog smeštaja, izjavu o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) prema § 66. do 68. Zakona o boravku stranaca (AufenthG) - tzv. "garantno pismo", kao i dokaz o finansiranju putnih troškova koji nastaju pored troškova lečenja (videti i naš informator o izdavanju šengenskih viza u svrhu privatnog putovanja).


Putovanja radi podizanja nemačke penzije

 

  • rešenje nemačkog nosioca penzijskog osiguranja o visini Vaše penzije
  • aktuelni izvodi bankovnog računa iz kojih se vidi da su izvršene redovne uplate penzije


Turistička putovanja

 

  • vaučer hotela ili potvrda hotela/pansiona da je smeštaj već plaćen
  • rezervacija leta ili autobusa (ukoliko ne putujete privatnim motornim vozilom)
  • dokaz o finansiranju putovanja (kreditne kartice sa odgovarajućim obračunima za protekla tri meseca ili putni čekovi u iznosu od 45,00 € po danu boravka i po osobi ili stanje na bankovnim računima i izvodi računa za protekla tri meseca, overeni od strane banke)


Tranzitna putovanja

 

  • važeća viza za zemlju koja je odredište putovanja
  • važeća avionska karta

Ukoliko putujete preko aerodroma Minhen i Frankfurt na Majni, a ne napuštate tranzitni prostor i ne menjate terminal, nije Vam potrebna tranzitna viza za Nemačku. Molimo Vas informišite se kod Vaše putničke agencije.

  • dokaz o adekvatnom putničkom zdravstvenom osiguranju

Putničko zdravstveno osiguranje mora da ima minimalno pokriće od 30.000 €, da važi za sve zemlje Šengenskog sporazuma i da pokrije zatraženi period važenja vize, kao i vreme boravka u šengenskom prostoru (kada se, npr., podnosi zahtev za izdavanje vize sa važenjem od 6 meseci, sa maksimalnim trajanjem boravka od 30 dana u tom periodu, zdravstveno osiguranje mora da pokrije rok važenja vize od 6 meseci, kao i boravak od 30 dana).

 

Imigracija u svrhu školovanja


www.workpermit.com/germany/study.htm


Opšti uslovi:
Za potrebe studiranja potrebna je viza. Strani studenti smeju raditi, medutim, moraju jako dobro da znaju nemački jezik i mogu da radi najviše 90 dana godišnje ili 180 dana sa pola radnog vremena. Strani studenti mogu raditi u Nemačkoj do jedne godine nakon diplomiranja, ali posao mora biti vezan za predmet studiranja.


Postupak:

  • ako nameravate da studirate u Nemačkoj, prvi korak je izbor nemačkog univerziteta ili visoke škole na kojoj želite da studirate
  • zatim morate predati zahtev za studentsku vizu nemačkoj ambasadi u svojoj zemlji (ako tražite studentsku vizu (Visum zu Studienwecken), morate priložiti i potvrdu univerziteta da ste primljeni).
  • nemačka ambasada prosleđuje zahtev Uredu za strance u mestu gde se nalazi univerzitet kako bi dobila njihovo mišljenje
  • nemačka ambasada izdaje ulaznu vizu čim primi odobrenje od Ureda za strance.

Razlog za podnošenje zahteva mora biti jedan od sledećih:

  • prijava na studije - boravišna dozvola za period od 9 meseci
  • pohađanje pripremnih kurseva ili studijskih kolegijuma - boravišna dozvola za period od 2 godine
  • studiranje na visokoškolskoj ustanovi - boravišna dozvola za period od 2 godine uz mogućnost produženja za još 2 godine
  • pohađanje jezičkih kurseva - boravišna dozvola važi samo za period trajanja kursa.

 

Izdavanje viza radi studiranja u Nemačkoj


Ovaj informator je namenjen osobama koje se prijavljuju za studiranje u Nemačkoj, studentima i postdiplomcima. On važi i za slučaj da planiranim studijama prethodi intenzivni kurs nemačkog jezika.


Obrada zahteva za izdavanje ove vrste vize traje najmanje 3 nedelje i 2 radna dana. Međutim, obrada može da traje i duže, a da podnosilac zahteva ne bude o tome obavešten pri predaji dokumenata. Zbog toga se savetuje da blagovremeno, tj. najmanje 6 nedelja pre planiranog početka studija, bude podnet zahtev za izdavanje vize.

 

Potrebna dokumenta:

  • 3 obrasca koja moraju biti potpuno popunjena na nemačkom jeziku, i to štampanim slovima ili pisaćom mašinom (obrazac "Nationales Visum")
  • potpisana izjava prema § 55. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačka 1 Zakona o boravku stranaca (AufenthG), o posledicama neistinitih i/ili nepotpunih podataka u postupku za izdavanje vize
  • 3 fotografije novijeg datuma, veličine za pasoš
  • važeći pasoš (koji važi još najmanje šest meseci od početka predviđenog boravka u Nemačkoj) i jedna fotokopija pasoša
  • potvrda o prijemu na studije (Zulassungsbescheid) ili o prijavi za studije (Studienvormerkung) nemačke visokoškolske ustanove; ako još niste primljeni od strane nemačke visokoškolske ustanove na studije u Nemačkoj, potrebno je priložiti dokaz o završenom školovanju koje Vam daje pravo za studiranje u Srbiji i Nemačkoj (original i fotokopija)
  • CV koji u kratkim crtama i u potpunosti prikazuje Vaše dosadašnje obrazovanje i eventualno radno iskustvo
  • pismena izjava o Vašem planiranom boravku radi studiranja: motivacija za izbor predmeta studiranja, razlozi za izbor visokoškolske ustanove, konkretni programi za studiranje ili podaci o pripremama za studijeukoliko posedujete: dokazi o dosadašnjem studiranju (npr. već stečene diplome, završene osnovne studije, predočenje indeksa - potrebno je uvek priložiti originale i potpune fotokopije)
  • dokaz o potrebnom nivou poznavanja nemačkog jezika ili dokaz o prijavi za intenzivni kurs jezika koji služi kao priprema za studije (najmanje 20 sati nedeljno u Nemačkoj)
  • dokaz o adekvatnom zdravstvenom osiguranju. Ukoliko konačan ugovor o zdravstvenom osiguranju treba da bude sklopljen tek u Nemačkoj, dovoljno je priložiti dokaz o osiguranju za prva tri meseca.
  • ü dokaz o finansiranju planiranih studija u Nemačkoj. Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vize potrebno je da se dokaže adekvatno finansiranje boravka u Nemačkoj najmanje za prvu planiranu godinu studiranja, predočenjem jednog od sledećih dokaza ili kombinacije istih:
    - potvrda banke (original i fotokopija) da ste vlasnik računa sa ograničenim pravom raspolaganja kod banke u Nemačkoj na kojem se nalazi najmanje 7.020,00 € (za svaku godinu). Račun mora biti obeležen oznakom "Za finansiranje studija" i ograničiti isplate na maksimalno 1/12 ušteđevine mesečno. Filijala banke kod koje se račun vodi mora da se nalazi u Nemačkoj. Alternativno, moguće je i odgavarajuća bankovna garancija.
    - Zvanična izjava o preuzimanju obaveza sa potvrdom boniteta, ukoliko treće lice finansira Vaš boravak (original i fotokopija)
    - Potvrda o odobrenju stipendije, izdata od strane univerziteta ili ustanove koja finansira stipendiju (original i fotokopija), iz koje se vidi iznos stipendije, kao početak i period njene isplate.


Važne napomene


Nepotpuna dokumentacija dovodi do odbijanja zahteva za izdavanje vize.

 

Podnošenje svih gore navedenih dokumenata ne podrazumeva i pravo na izdavanje vize. Sve fotokopije dokumenata mora da donese podnosilac zahteva. Fotokopiranje u odeljenju za vize nije moguće.


Podnošenje zahteva sa neistinitim i/ili nepotpunim podacima, odnosno falsifikovanim ili manipulisanim dokumentima dovodi, po pravilu, do odbijanja zahteva za izdavanje vize.

 

Odeljenje za vize izričito zadržava pravo da u pojedinim slučajevima zatraži naknadnu dostavu dodatnih dokumenata.


Sva dokumenta na srpskom jeziku treba predočiti sa prevodom na nemački jezik, overenim od strane sudskog tumača.


Ukoliko imate poteškoća pri otvaranju gore navedenog bankovnog računa u Nemačkoj, Vaš zahtev za izdavanje vize može, ipak, biti primljen. U takvom slučaju morate, međutim, računati na to da će obrada zahteva trajati duže od gore navedenog minimalnog perioda. Molimo Vas da nam priložite rukom napisanu izjavu na nemačkom jeziku da ste bezuspešno pokušavali da otvorite navedeni račun u Nemačkoj (ukoliko posedujete, priložite i odgovarajuća negativna
obaveštenja banaka s kojima ste kontaktirali).


Preporučujemo, pre svega, starijim podnosiocima zahteva za izdavanje vize u svrhu studiranja da već prilikom podnošenja zahteva predoče dodatne dokaze/informacije o tome zašto su planirane studije od značaja za profesionalnu karijeru.
Viza za studiranje daje pravo na rad pored studiranja, do maksimalno 90 dana u polugodištu.
 


Korisni linkovi za pitanja ulaska u zemlju i vize


link1


link2 - informacije o Šengenskom sporazumu Nemačkog ministarstva spoljnih poslova

link3 - informacije o ulaznim vizama

link4 - Spisak zemalja za čije je državljane potrebna ulazna viza

 

 

Adresar


Ambasada SR Nemačke u Beogradu
Kneza Miloša 74-76, 11000 Beograd
www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/Startseite.html

Tel.: 011 3064-300
Fax: 011 3064-303
Radno vreme:
08.00 - 16.00 časova (petkom od 08.00 do 14.00 časova)


Konzularno odeljenje

Obaveštenja o izdavanju viza

Adresa odeljenja za vize:
Birčaninova 19a, 11000 Beograd
tel.: +381 11 3064-400
faks : +381 11 3064-402
e-mail: germcons@sbb.co.yu


Radno vreme odeljenja za vize

 

  • Upis u dnevnu listu: od ponedeljka do petka od 07.00 do 09.00 časova
  • Izdavanje pasoša: od ponedeljka do četvrtka od 13.30 do 15.30 časova i petkom od 11.00 do 12.30 i od 13.00 do 13.30 časova
  • Radno vreme telefonske centrale: Telefonska centrala odeljenja za vize radi od ponedeljka do petka od 07.30 do 12.30 časova. Posle podne smo dostupni od ponedeljka do četvrtka od 13.00 do 16.00 časova, a petkom od 13.00 do 14.00 časova.


Informacije o podnetim zahtevima za spajanje porodice, zaposlenje i studiranje možete dobiti preko telefona od nadležnih saradnika, od ponedeljka do četvrtka izmenu 14.00 i 16.00 časova.

 

Ostalo


Pre ličnog dolaska u konzulat ne bi trebalo slati bilo kakva dokumenta vezana za zahtev oko viza (npr. pozivna pisma, dopise advokata) faksom, e-mailom ili poštom.
Zbog velikog broja dnevno primljenih zahteva u konzulatu nisu u mogućnosti da takve dopise dovedu u vezu sa zahtevima koji će tek biti podneseni.


Sve službene radnje odeljenja za vize su besplatne, osim takse za obradu zahteva koja se plaća u gotovini prilikom predaje zahteva, kao i eventualnih troškova za telefoniranje i slanje faksova, nastalih u okviru obrade Vašeg zahteva.


Upisivanje u liste za podnošenje zahteva, izdavanje formulara, kao i informacije i saveti saradnika Ambasade su, takođe, besplatni.


Korišćenje usluga kancelarija ili agencija za popunjavanje formulara ne znači da imate prednost u obradi Vašeg zahteva, niti automatski vodi do odobrenja vize. Molimo da vodite računa o tome da i u takvim slučajevima jedino Vi odgovarate za potpunost i tačnost podataka upisanih u Vaš zahtev.


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online