Četvrtak 28. 3. 2024.
Frankfurt
200
  • Ahen
    180
  • Bamberg
    200
  • Bremen
    170
  • Dortmund
    190
  • Erfurt
    190
  • Gštad
    190
  • Flensburg
    170
  • Mec
    160
  • Hamburg
    170
  • Keln
    180
  • Magdeburg
    220
  • Nordhorn
    180
  • Potsdam
    230
Servisi

Saobraćaj

 

PUTOVANJE U NEMAČKU

 

Vazdušni saobraćaj

 

Više od stotinu avio kompanija iz celog sveta održava linije ka Nemačkoj. Globalna mreža vazdušnog saobraćaja uključuje i 25 međunarodnih aerodroma u ovoj zemlji. Odatle se poleće ka više od 800 odredišta širom planete. Najveći aerodromi su Frankfurt na Majni (www.flughafen-frankfurt.de), Minhen (www.munich-airport.de) i Diseldorf (www.duesseldorf-international.de). Svi su dobro saobraćajno povezani autoputevima, ali i železnicom (nadregionalna, regionalna i metro).

 

Železnički saobraćaj

 

Nemačka ima železničku mrežu dugu 38.000 kilometara, a dnevno ima preko 60 međunarodnih linija ka evropskim zemljama.


Telefon za obaveštenja :
Hotline der Deutschen Bahn AG: +49(18 05) 99 66 33
INTERNET : www.bahn.de

 

Vodni saobraćaj

 

U Nemačku se može putovati i brodom, posebno kada je reč o zemljama iz priobalja Baltika i Severnog mora. Na svim većim rekama (Rajna, Majna, Mozel, Laba) i jezerima postoji linijski brodski saobraćaj.


Drumski saobraćaj

 

Putna mreža u ovoj zemlji je najgušća na svetu i jedna od najvećih jer obuhvata čak 12.000 km. Kraj tih puteva se nalazi oko 700 motela i benzinskih pumpi koje rade non-stop. Prodaje se bezolovni benzin (Normal 91 oktan, Super 95 oktana, Super Plus 98 oktana) i dizel.


Na autoputevima ne postoji opšte ograničenje brzine, ali se preporučuje ona od 130 km/h. Zbog radova na putu i drugih privremenih pojava, brzina se na pojedinim deonicama kratkoročno ograničava (uz pomnu radarsku kontrolu). U naseljima je brzina ograničena na 50 km/h, izvan njih (na lokalnim putevima) na 100 km/h.

 

Obavezno je korišćenje pojaseva. Deca do četiri godine moraju da sede u specijalnim sedištima, dok ona do 12 godina imaju takođe posebne bezbednosne jastučiće.


Granica za konzumiranje alkohola je 0,5 promila.


Dva najveća nemačka automobilska kluba su ADAC i AvD. Oni daju sva obaveštenja vozačima i turistima, pružaju pomoć u slučaju kvara. Telefon ADAC je (01802/222 222), a internet adresa www.adac.de, dok se AvD može telefonom dobiti na broj (0800/990 990 9) ili na internet adresi www.avd.de

 

Koja vozačka dozvola važi u D (nacionalna ili međunarodna)


U Nemačkoj važi međunarodna vozačka dozvola za strance (iz trećih zemalja) koji dolaze svojim automobilom u tu zemlju ili tamo iznajmljuju vozilo od rent-a-car firmi. Te dozvole se izdaju u matičnoj zemlji vozača na osnovu bilateralnih ugovora dveju država, a na osnovu Bečkog sporazuma o saobraćaju i Ženevske konvencije o saobraćaju motornih vozila iz 1949. godine. Ovaj međunarodni dokument prvenstveno je namenjen nemačkoj policiji jer joj olakšava posao oko kontrole vozača iz inostranstva.

 

Da li je obavezna oznaka zemlje na vozilu kojim se dolazi u Nemačku?

 

Vozila registrovana u nekoj od zemalja koje nisu članice EU, moraju prilikom ulaska u Nemačku imati na zadnjem delu nalepnicu sa međunarodnom skraćenicom za tu državu. Isto važi i za običnu ili kamp - prikolicu. Vozila iz EU zemalja imaju već upisane nacionalne oznake na samim tablicama.


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online