Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studija koju je sprovela Mani Transfer Komperison pokazuje da će 35 odsto Ozija verovatno slati novac članovima svojih porodica u inostranstvo, dok je šest odsto ispitanika otkrilo da će plaćati njihove.

Dok su Oziji pogođeni godišnjom stopom inflacije od 5,1 odsto, studije pokazuju da većina građana sa rođacima u inostranstvu veruje da će oni gore proći u vreme globalne prekretnice s troškovima života.

Prema oceni Alana Rajića, osnivača i generalnog direktora kompanije Mani Transfer Komperison, koja se od 2014. bavi poređenjem transfera novca različitih firmi, za to je kriv 20-godišnji maksimum troškova života.

– U klimi brzo rastuće inflacije, značajan deo australijskih domaćinstava je spreman da odvoji od svojih finansija kako bi pomogao rođacima u inostranstvu – ističe Rajić i dodaje da ova činjenica ukazuje da, pošto je inflacija globalni problem, australijske porodice veruju da će im biti bolje nego familijama u drugim zemljama.

Studija je otkrila da 16 odsto Ozija očekuje da će poslati 10.000 i više dolara članovima porodice u inostranstvu u bliskoj budućnosti, s tim da su mladi, od 18 do 30 godina, izgleda najspremniji da odvoje sredstva za rođake.

S obzirom da je istraživanje pokazalo da 33 odsto ispitanika uglavnom šalje novac u inostranstvo preko svoje banke, a 22 odsto preko specijalizovane usluge za transfer novca, Rajić apeluje na domaćinstva da smanje troškove slanja novca.

– S obzirom da se očekuje da će raspoloživi prihod nastaviti da opada za Australijance, dobra je ideja potražiti najpristupačnije usluge transfera kako biste osigurali da maksimizujete sredstva koja idu porodici u inostranstvo i da ne budete pogođeni naknadama i visokim kursevima – istakao je ovaj stručnjak.

Prema njegovim rečima, postoji šest strategija za smanjenje troškova koje svi građani mogu da iskoriste kako bi uštedeli novac prilikom slanja međunarodnih transfera.

1. Prenesite novac u pravo vreme

Rajić savetuje da kursevi valuta mogu da variraju i do jedan odsto dnevno, i preporučuje da postoji mogućnost obaveštavanja o kursu od usluge transfera novca koja će označiti najisplativije vreme za transfer rođacima.

2. Izbegavajte naknade za transfer

Međunarodne bankarske takse kreću od 35 dolara, uz upozorenja da mogu da se povećaju.

Rajić savetuje da provajderi transfera novca često nude bolje ponude od banaka, a neki nude čak i 0 dolara naknade za transfer. Pored toga i alati za poređenje transfera novca mogu pomoći da se označi najbolje ponude.

3. Kupujte robu iz inostranstva gde je to moguće

Sa šest odsto ispitanika koji su otkrili da će verovatno slati australijsku robu svojoj porodici u inostranstvo, Rajić apeluje na građane da koriste lokalne veb-sajtove kako bi obezbedili robu međunarodnim rođacima gde je to moguće, što će drastično smanjiti troškove slanja.

4. Pronađite jeftinu međunarodnu dostavu

Rajić toplo preporučuje uslugu poređenja kurirske dostave, i poziva Ozije da uporede stope međunarodne isporuke prilikom slanja paketa.

5. Izaberite najbolju valutu

Prema njegovom mišljenju, korišćenje međunarodnih valuta prilikom vršenja bankovnih transfera moglo bi pomoći Australijancima da izbegnu više plaćanja.

Pojedine zemlje, poput Tajlanda, Meksika i Indije, prihvataju dolar kao oblik valute, a Rajić poziva građane da obrate pažnju na niže devizne kurseve i koriste glavne valute gde je to moguće.

6. Smanjite broj transfera novca

Ujedno je preporuka da ne obavljaju česte, manje transfere, nego treba da se odluče da ređe prenose veće količine novca.

Na taj način će izbeći da stalno budu pogođeni naknadama za transfer.

Rajić navodi da mnogi sistemi transfera valuta nude bolje stope, ili će omogućiti pregovore o boljoj stopi, kada se prenose veće sume novca.

Transfer novca za Srbiju

Ukoliko planirate da prebacujete novac iz Australije u Srbiju svakako proverite mogućnosti transfera.

Kako biste izbegli brojne bankarske naknade za transfer novca u otadžbinu, možete se obratiti firmi Beo Group iz Sidneja, koja se ovom uslugom bavi više od 25 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here