commons.wikimedia
Hvar

Hrvatska, kao i svaka druga zemlja, izaziva suprotna mišljenja kad je reč o definiciji kvaliteta neke destinacije. Na forumima, blogovima o putovanjima i turističkim portalima vode se brojne polemike.

Dok je nekim stranim turistima Hrvatska neotkrivena senzacija, koja osim dugačke obale i brojnih ostrva nudi prijateljske cene, finu hranu i vino – drugi Hrvatskoj prebacuju da je precenjena, piše Pun kufer.

“Iskreno? Hrvatska me razočarala. Da, moja očekivanja su bila ogromna, a i posetili smo najpopularnije hrvatske destinacije u vreme najvećih gužvi što može uticati na moj utisak. Cene su niže nego u Veneciji, ali niže su i u Veroni. Nisam uštedela neku značajnu svotu novca u odnosu na većinu zemalja evropskog zapada”, piše američka blogerka Džena koja je za svoj odmor odabrala avgust i posetila Plitvice, Split, Dubrovnik, Pelješac i Korčulu.

Hrvatska se našla i na meti vegetarijanaca koji kako kažu „ne znaju šta bi jeli u restoranima“ osim dosadnog povrća sa roštilja, a smeta im i način na koji se ugostitelji s njima ophode – kao da nisu dobrodošli.

Među mestima koja su ulevala mnogo nade, a na kraju su izazvala razočaranje turisti navode neke od hrvatskih najpoznatijih destinacija.

Split

Turistima se sviđa splitska arhitektura, ali kažu da je u njoj nemoguće uživati zbog ogromnih gužvi. Žale se i na hirovitu vožnju autobusa bez reda i pravila, kao i neljubazne ugostitelje.

Hvar

„Lepo ostrvo na kom ljudi nisu najljubazniji, a plaže su pune ježeva i oštrih stena“, smatraju strani turisti koji su očekivali peščane uvale, bez ikakvih morskih stanovnika.

Posetioci iz Hrvatske se žale na visoke cene hrane i pića, kao i apartmana koji ne vrede novac koji se za njih traži. Jedna od kritika je išla i na račun biciklističkih staza koje na dobrom delu ostrva nisu zadovoljike očekivanja.

Dubrovnik

Jedan od turista koji je nedavno posetio Dubrovnik smatra kako je gubitak vremena i novca posetiti mesto u kom je za sve što vredi potreban brod kojim ćete doći do mirnih uvala. Dubrovnik je na meti kritika i zbog velikih gužvi usred sezone zbog kojih se „putovanje svodi na čekanje u redu“. Još jedan dokaz da je vrlo važno dobro odabrati idealno vreme za putovanje.

Opatija

Nekima bajna, drugima je preskupa destinacija s neprivlačnim betonskim plažama – Opatija nije po meri svima. Turisti joj zameraju i premalo zabavnih sadržaja i dobrih klubova, a hrvatski turisti prebacuju da more ne miriše fino kao na jugu zemlje.

Ploče

„Sivi blokovi zgrada koji se protežu uz obalu sagrađeni kako bi pokrenuli masovni turizam“ jedan je od razloga zbog koji Ploče imaju minus na turističkoj karti.

„Spavaonice bez duše za punjenje bankovnog računa koje se mogu svideti samo onima koji za malo traže smeštaj najbliži plaži“, pišu zahtevni posetioci.

Rijeka

“Industrijski gradovi znaju biti dinamični i puni zanimljivih lokacija, ali Rijeka nije takva“, žale se turisti koji su je uvrstili na svoju licu precenjenih mesta – i vrlo verovatno je samo površno upoznali.

Makarska

Iako ovaj kraj lepih plaža ima napretek, minus su horde turista čije peškire treba preskakati na putu do mora.

„Stiskanje između Francuza koji ‘puše jednu za drugom’ i glasnih Rusa nije idealan način opuštanja“, piše blogerka Andrea iz Australije.

Zagreb

„Najbolje kod Zagreba je autoput za more“, napisala je svojevremeno novinarka An Heming za nemački “Špigl” i navela da Zagrebu fali zabave. Na forumima turisti često govore kako grad nije ništa posebno jer ima premalo zanimljivih događanja i lokacija.

Susak

„Umesto peščanog raja dočekalo nas je plitko more koja ne nudi nikakvo osveženje“, jedna je od čudnijih kritika Susku, a turiste je razočarao i manjak sadržaja na ostrvu.

Vir

„Moja supruga kaže da Vir nema dušu“, žali se domaći turista kojeg je ostrvo poprilično razočarao. Vir izaziva neodobravanje na forumima i zbog utiska, premalo hlada kao i neprivlačne novogradnje.

Sto ljudi, sto ćudi!

7 COMMENTS

  1. Čitam, i sa većinom komentara se slažem. Pretprošle godine, posle ko zna koliko, prošla sam kroz Makarsku, jer mi je ostala u lepom sećanju još iz vremena kada sam tamo letovala sa roditeljima. I mene je totalno razočarala. A čini mi se da se razočaramo upravo onda kada očekujemo da ponovo proživimo nešto što smo već doživeli pre mnogo godina.
    Ove godine odustala sam od odlaska na more, pa malo putovala po Srbiji autom koji sam iznajmila kod unirent-a. Ni kod nas nije mnogo drukčije. Ipak, ono što je mene najviše razočaralo su količine đubreta koje sam pored puteva videla iz auta. To zaista rastužuje…

  2. A sto kvarite snove hrvatske ipak oni zive u zabludi da imaju najlipsu obalu 🙂
    Jedino mesto koje vredi otici u hrvatskoj je otok VIS (!) i nista drugo. Ali je papreno skupo.

  3. Najlepše mesto je na naslovnoj fotografiji, Sućuraj na Hvaru.Nema gužve, puno lepih uvala i divljih plaža, malo restorana ali svi odlični.Povrh svega divni, ljubazni meštani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here