Pixabay.com

Tokom zimskih meseci problem sa cirkulacijom je vrlo uobičajen, pa je mnogim ljudima teško da zagreju određene delove tela poput šaka i stopala posle šetnje napolju. Poboljšanje cirkulacije će pomoći da se stanje minimizira i to možemo da uradimo i sami.

Otkrivamo nekoliko jednostavnih, ali efikasnih predloga za poboljšanje cirkulacije i zagrevanje hladnih ruku i stopala tokom zimskih meseci.

Zamenite so i biber kajenskom paprikom u prahu

Koristite kajensku papriku da začinite hranu i držite je na pultu gde biste inače držali slanik. Tradicionalno je ovaj začin poznat po tome što poboljšava cirkulaciju i protok krvi u celom telu, posebno u perifernim krvnim sudovima.

Smanjite čaj i kafu

Smanjite čaj i kafu, kao i druga kofeinska pića poput kole i energetskih napitaka. Kofein sužava krvne sudove i smanjuje perifernu cirkulaciju, što dovodi do povećanja krvnog pritiska. Visok unos kofeina podstiče oslobađanje hormona stresa kortizola, što izaziva napetost u telu.

Svež beli luk

Beli luk je poznat kako po svojstvima jačanja imunog sistema, tako i po svojim prednostima za zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da beli luk može poboljšati nivo holesterola, a smanjuje i verovatnoću prekomernog zgrušavanja krvi.

Svež đumbir

Dodajte iseckani, narendani ili isečeni svež đumbir u supe, čorbe, ili čak u biljne čajeve za dodatni ukus. Poznato je da đumbir poboljšava cirkulaciju i protok krvi u šakama i stopalima. Tradicionalno se koristi za lečenje prehlade i za ublažavanje simptoma promrznuća.

Biljni čajevi za zdravu cirkulaciju

Biljni čajevi kao što su koren đumbira, bobice gloga, cvetovi hajdučke trave, listovi lipe, listovi ruzmarina i listovi ginka su bogati flavonoidima i jačaju zidove krvnih sudova, poboljšavajući cirkulaciju. Kada se koriste dugotrajno, mogu pomoći u smanjenju hipertenzije.

Ne prekrštajte noge

Možda ste navikli da prekrštate noge, ali to može ometati cirkulaciju, a dodatno doprinosi pucanju vena i kapilara.

Izaberite pokret

Umesto da dugo sedite, odvojite trenutak da podignete obe noge od poda, malo ih razmrdajte, stiskajte i opuštajte prste ili odvojite trenutak za tajm-aut i prošetajte.

Suvo četkanje kože

Počnite da četkate od stopala i napredujte prema srcu, četkajući u smeru kazaljke na satu, kružnim pokretima. Izbegavajte područja proširenih vena, tanke kože ili otvorenih rana.

Smanjite unos transmasnih kiselina

To su loše masti koje se nalaze u margarinu i mnogim prerađenim namirnicama, pa izbegavajte prženu i masnu hranu. Povećajte unos Omega 3 masnih kiselina iz lanenog ulja, ribljeg ulja, ekstra devičanskog maslinovog ulja i dubokomorske ribe kao što su: skuša, haringa i losos.

Suplementi sa vitaminom C i bioflavonoidima

Bioflavonoidi poboljšavaju apsorpciju vitamina C, povećavajući njegove efekte u telu. Nalaze se u paprici, heljdi, kajsijama, bobičastom voću, šipku, borovnicama, grejpfrutu, potočarki, kelju, zovi, belom i crnom luku. Uverite se da vaš izbor vitamina C sadrži bioflavonoide ili uzmite dodatni dodatak mešanog bioflavonoida sa potrebnim vitaminom C, jer oni zajedno rade kako bi ojačali zidove krvnih sudova i kapilara i unapredili cirkulaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here