pixabay.com

Zamrzavanje hrane je savršen način da skratite vreme kuvanja i planiranja obroka, ali ipak, prema tehnolozima, ne možete da zamrzavate baš sve. Ovo je spisak namirnica kojima nije mesto u zamrzivaču.

Suhomesnati proizvodi

Kobasice, salame i ostale vrste mesnih prerađevina u procesu zamrzavanja gube ukus i konzistenciju. Najbolji način za čuvanje takvih namirnica je vakumiranje.

Zeleno lisnato povrće, krastavci, luk i svež paradajz

Reč je o povrću koje obiluje vodom, pa loše podnosi zamrzavanje. Naime, kad to učinimo, ono gubi većinu svojih karakteristika, pa kad se odmrzne nije tako ukusno, a i gubi dobar deo svog specifičnog mirisa.

Krompir

S obzirom na to da je reč o povrću koje, kad je sveže, možemo dugo da čuvamo bez posebnih mera opreza, nema potrebe da se svež krompir zamrzava. Jedan od razloga je i to što kad se odmrzne, postaje izrazito gnjecav. Ako baš želite da imate pri ruci zamrznuti krompir, radije kupite onaj industrijski koji je zamrznut postupkom brzog zamrzavanja. Ili, ako baš želite sami da ga ubacite u zamrzivač, obavezno ga najpre blanširajte.

Lubenica, ananas i dinja

Poput krastavaca, i ove vrste voća obiluju vodom, pa nisu pogodne za zamrzavanje.

Umaci na bazi brašna ili kukuruznog skroba

Nije ih dobro zamrzavati jer gube strukturu.

Jaja i umaci od jaja

Jaja u ljusci se ne zamrzavaju, jer ljuska u zamrzivaču može da pukne, a onda može doći do kvarenja. Ako baš želite, razbijte ih, promešajte kao za omlet i tek onda stavite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Ni kuvana čitava jaja nije preporučljivo zamrzavati, jer belance ostaje tvrdo i nakon odmrzavanja. Dobra ideja nije ni zamrzavanje umaka od jaja, zato što postaju bezukusni i gumasti kad se odlede.

Sveži začini

Listići peršuna, bosiljka i drugih začinskih biljaka posle odmrzavanja postaće gnjecavi. Sveže začinsko bilje možete da naseckate, stavite u posudicu za kockice leda, prelijete vodom i zamrznete. Kasnije samo kockice ubacite u jelo.

Pržena hrana

Bilo koja pržena namirnica, ako se ne pojede odmah, gubi hrskavost, naročito ako se još zamrzne i potom odmrzne.

Kuvana testenina

Zamrzavanje će uništiti ukus i teksturu testenine, pa će postati gnjecava. To možete izbeći ako je skuvate samo dopola, a to znači da bude al dente!

Mleko, pavlaka, sveži sir

Ukoliko želite da uživate u njihovom ukusu i kvalitetu, radije ove namirnice jedite sveže. U drugom slučaju, poprimiće grudvastu teksturu i neće biti onako ukusne kao sveže.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here