10 saveta za obilazak poznatih destinacija

0

Fonet/AP
Muzički festival kao jedan od izbora za putovanje
 

Festival Hedbengers

Festival rok muzike u Bogoti, u Kolumbiji, održava se od 1995. godine. Ljubitelji panka, hevi metala, hardkora, ska i drugih alternativnih žanrova okupljaju se svake godine krajem juna i početkom jula. Na festivalu su do sada nastupali Ded Kenediz, Manu Čao, Fir Faktori, Hagard, Blok Parti i drugi.

Kada ići: datum još uvek nije potvrđen, ali se pretpostavlja da će festival, koji traje tri dana, biti održan od 30. juna do 2. jula.

Posmatranje zvezda u Nevadi

Noćno nebo nad pustinjom ispunjeno zvezdama verovatno još nikad niste videli do sada. Daleko od gradskog osvetljenja, od blještavila u Las Vegasu, posetioci dolaze u pustinju u Nevadi, gde se završava civilizacija, a svemir otvara pred vašim očima.

Gde ići: ima mnogo malih gradova i hotela oko pustinje između Sijera Nevade i Stenovitih planina, a do pustinje vode brojne staze.

Surfovanje u Sidneju

Najveći australijski grad privlači turiste iz celog sveta. Grad nudi sve urbane uslove, prirodu i savršene plaže. Surfovanje postoji u Australiji već čitav vek. Na plažama svoje mesto nalaze i početnici, ali i iskusni surferi. Korišćene daske za surfovanje su jeftine.

Zašto ići: škole za surfovanje otvorene su cele godine. Raznovrsnost plaža nudi uslove za različite nivoe veštine jahanja po talasima.

Besplatne ture u Batu

Engleski grad Bat jedan je od malobrojnih koji su pod Uneskovom zaštitom. Do Bata se lako stiže, udaljen je samo 90 minuta vozom od Londona. Ime grada potiče od izvora tople vode, koje su otkrili Rimljani. U kasnijim vremenima, ovaj grad postaje pribežište aristokratije. Arhitektura grada je raznovrsna.

Odakle početi: tura obilaska koja traje dva sata kreće u 10.30 i u 14 časova, od subote do petka ispred Abbey Church Yarda, a nedeljom samo od 10.30h. Dodatni obilasci organizuju se od 19 časova, od maja do septembra.

Prag

wallpaperswide.com
 

Ovaj istorijski grad ima vrlo očuvanu arhitekturu. Ceo centar grada je pod Uneskovom zaštitom. Organizuju se brojne besplatne ture obilazaka. “Prague Royal Walk” ima najbolje vodiče koji će vam približiti istoriju grada tokom šetnje po gradu koja traje dva i po sata.

Kada ići: beslpatni obilasci organizuju se dva puta dnevno, u 11 i u 14 časova (petkom i subotom i u 10h). Vodiči čekaju turiste na trgu Starogradske namjesti, ispred čuvenog Astronomskog sata. Prepoznaćete ih po žutim kišobranima.

Ttrajekt do Stejten Ajlenda

Ako se zateknete u Njujorku, svakako bi trebalo da se odvezete trajektom do Stejten Ajlenda. Prvi imigranti koji su ulazili u ovu obećanu zemlju posmatrali su isti okoliš, ali, naravno, bez nebodera. Sa trajekta ćete imati najbolji pogled na Statuu slobode.

Zašto ići: sa trajekta se pruža najlepši pogled na Menhetn, srce Njujorka.

Italija

Cela Italija se može posmatrati kao jedan ogroman muzej. Istorijski gradovi vratiće vas u prošlost, oduševiće vas njihova arhitektura, uličice, fontane, statue, crkve i palate.

Gde ići: gde god da se nađete u Italiji, nećete promašiti.

Muzeji u Baltimoru

Baltimor se nalazi između Vašingtona i Filadelfije. Jedna od najčuvenijih besplatnih atrakcija svakako je Muzej umetnosti Valters. Njegova impresivna kolekcija eksponata obuhvata periode od starog Egipta, Grčke i Rima preko srednjeg veka do moderne evropske i američke umetnosti. Muzej nudi mnogobrojna dešavanja, kao što su kursevi i različiti programi. Pored toga, u restoranu Talara svakog ponedeljka u 21h održava se besplatan čas salse.

Kada ići: tokom cele godine organizuju se brojni kulturni događaji, od kojih su mnogi besplatni.

Muzeji u Kensigtonu

Uzimajući u obzir da je London jedan od najskupljig gradova na svetu, sve što je besplatno dobro dođe. Posetite Prirodnjački muzej, gde možete vide fosilne ostatke dinosaurusa kao i predmete koje je lično sakupio Čarls Darvin. Muzej nauke, kao Muzej Viktorije i Alberta nude neprocenjiva blaga, a ulaznica je besplatna.

Kada ići: cele godine. Bilo bi dobro da odvojite nekoliko dana samo za obilazak muzeja.

Honkong iz ptičje perspektive

Mnogobrojni oblakoderi, uključujući Kulu 2 finansijskog cetra i Pit Tauer, nude besplatan ulaz na zadnji sprat sa kojih možete posmatrati ovaj čudesan grad iz ptičje perspektive.

Zašto ići: a zašto da ne, ako ste već u Hongkongu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here