EPA/ALEXEY NIKOLSKY
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Američki predsednik Donald Tramp je sporazum o severu Sirije, koji je njegova administracija ispregovarala sa Turcima, pozdravio kao “sjajan dan za civilizaciju”. Turci su odmah hladnom vodom polili euforičnu Belu kuću, odbijajući čak da taj sporazum nazovu prekidom vatre, piše američka TV CNN na svom sajtu. 

Samo nekoliko sati kasnije, napadi iz vazduha i artiljerijska vatra mogli su se videti na severu Sirije dok su Sirijske demokratske snage kojima dominiraju Kurdi, optuživale Ankaru i njene saradnike za teško kršenje prekida vatre.

I u Vašingtonu i na Bliskom Istoku shvataju da prekid vatre nije stvaran. Ističe u utorak, 22. oktobra, istog dana kada će se ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastati u Sočiju da bi razgovarali o budućnosti Sirije.

Prilično je jasno: svet će tada saznati kakva će biti budućnost tog nestabilnog regiona. Takođe je jasno da će ruski predsednik u velikoj meri odrediti tu budućnost.

Sa Trampovim napuštanjem Kurda, glavnih saveznika SAD u borbi protiv Islamske države i njegovim de facto “zelenim svetlom” za tursku invaziju na sever Sirije, Bela kuća se izvukla iz sirijske jednačine. Bilo to dobro ili loše, Putin je sada vlasnik vojnog i političkog nereda koji se tamo odvija.

Putin – čovek sa planom

Ali, za razliku od Trampove administracije, Putin izgleda kao čovek s planom. Rusija je odmah počela pregovore sa Kurdima i as glavnim saveznikom Moskve, Asadovom vladom, brzo postižući sporazum da se sirijskoj vojsci dopusti ulazak u područja koja drže Kurdi, gde Damask godinama nije bio prisutan, kako bi se zadržala ofanziva koju predvode Turci.

Moskva je takođe brzo rasporedila sopstvenu vojsku kao “tampon” da bi Turke i njihove snage razdvojila od Kurda i sirijskih vladinih trupa, podseća CNN.

Taj potez je izazvao provalu ponosa Putinove vojske: “Kad se pojavi ruska zastava, borbe se prekidaju – ni Turci ni Kurdi ne žele da nam naude, tako da borbe prestaju zahvaljujući našem trudu”, rekao je oficir ruske vojske Safar Safarov, pošto su jedinice ruske vojne policije počele da patroliraju sirijskim gradom Manbidžom.

“Moskva ipak pouzdanija od Vašingtona”

Sa novom ulogom Rusije kao neprikosnovene vodeće sile, dolazi i težak rizik, upozorava CNN. Situacija na severoistoku Sirije je više nego nestabilna.

Uprkos mnogim američkim i evropskim zvaničnicima koji se žale na navodne laži i obmane Moskve, izgleda da se sve zemlje i strane uključene u sirijsku krizu slažu da je Moskva u toj krizi ipak pouzdanija od Vašingtona.

NATO saveznica Turska godinama sarađuje sa Rusima, uprkos tome što podržavaju suprotstavljene frakcije u sirijskom građanskom ratu. Izgleda da se čak i zakleti neprijatelji – Izrael i Iran, slažu da put ka obezbeđivanju njihovih interesa ide kroz Moskvu.

A kad su Sirijske demokratske snage kojima dominiraju Kurdi – a imale su podršku SAD i izgubile skoro 11.000 boraca u ratu protiv Islamske države, saznale da ih je Tramp odbacio i prepustio ih invaziji snaga koje sarađuju sa Erdoganovim, otišle su takođe pravo Rusima jer Moskva već godinama sarađuje i razgovara sa njima.

Dakle, nikad rešenje za nered na severoistoku Sirije neće moći da nađe Trampova Bela kuća, a ni da to pokuša. Ako bude dogovora o tome, postići će ga Putin i Erdogan sledećeg utorka u Sočiju i to pod svojim uslovima, zaključuje CNN.

 

2 COMMENTS

  1. Hahahah ruski pijandure nesu resili nikada ama nikada nesto onisu samo jos zatezili situacije koje najzad trebalo USA da resi prosnjaci ostaju prosnjaci i dase ubogatu opet su prosnjaci!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here