Jelena Dinić
Neka proslave i stoti rođendan: Proslava Oplenca

Folklorna grupa Oplenac iz Adelajda proslavila je proteklog vikenda veliki jubilej – pedeset godina postojanja. Na svečanosti se okupilo nekoliko generacija folkloraša, a na bini su se igrali svadbeni običaji iz Gnjilana, kao i igre iz Bosilegradskog krajišta koje su izazvale buru emocija kod nekoliko stotina gostiju svečane večeri. U očima mnogih probudila su se i sećanja na formiranje Oplenca i prve korake u život srpske zajednice u Adelajdu, koji su napravljeni još davne 1969. godine.

Nakon što je svečanost blagoslovio sveštenik Strahinja Janjić i poželeo Oplencu jos mnogo jubilarnih rođendana, dobrodošlicu gostima poželela je etnomuzikolog Ana Branković.

– Hvala vam što ste došli da sa nama proslavite i svojim prisustvom uveličate naš veliki jubilej, 50 godina Folklorne grupe Oplenac. Veoma smo srećni sto smo nakon svih ovih godina i dalje zajedno, srećni smo što Oplenac živi i radi sve ove decenije i što naša omladina i potomci imaju mogućnost da osete i dožive srpsku tradiciju, ovde pod ovim našim zajedničkim krovom – istakla je Ana Branković.

Slika Oplenca iz stare epohe

U Oplencu su naročito ponosni na slogu i dobre međuljudske odnose, o čemu svedoči podatak da su mnogi uz ovu grupu već decenijama, a neki i od samog osnivanja.</span>

– Divno je što i dalje imamo uz nas ljude koji se bore od prvog dana za dobrobit folklora, kao i sve one koji su se priključivali svih ovih godina i pomagali svojim prisustvom da “Oplenac” raste i napreduje. Nekada deca, danas odrasli ljudi, roditelji, bake i deke, svi oni su učinili da se ljubav razvija, da se generacije dece ovde osećaju kao kod kuće, kao velika porodica. I mi smo im zahvalni na tome – poručila je Ana.

Ona je dodala da svake godine Oplenac pokušava da uradi nešto što će doprineti rastu i razvoju grupe, kako sa svojim nastupima, igrom i pesmom, tako i sa našim tradicionalnim nošnjama.

– Naš narodni kostimi su bogati i razlikuju se od kraja do kraja, ali i po statusu u porodici, bogatstvu, kreativnosti. Oplenac se trudi da iz godine u godinu što verodostojnije prikaže srpske tradicionalne nošnje kroz igre i pesme, a za ovaj jubilej pripremili smo i specijalnu foto-monografiju “Nasleđe”, u kojoj su na originalan, tradicionalni, ali veoma moderan način, predstavljene nošnje raznih krajeva koje su naseljavali Srbi, a koje danas imaju na raspolaganju naši članovi – istakla je Ana Branković.

Čuvari srpskog identiteta: U ovoj grupi stasali su brojni folkloraš

Zatim je na scenu pozvala predsednika Oplenca Branka Uzelca, nekadašnje dete ove folklorne grupe, a sada roditelja i prvog čoveka ansambla. Najavljujući ga, napravila je lapsus i oslovila ga kao Branka Oplenca, umesto Uzelca. Ova simpatična najava zvučala je kao mala duhovita opaska i izazvala je smeh i aplauze gostiju. Mada, kažu da u svakoj šali ima i barem pola istine, a kad su Branko i Oplenac u pitanju, ta veza je iskonska i u potpunosti istinita.

Predsednik se zahvalio i prethodnim upravama na doprinosu i poručio da želi da proslavi i stoti rođendan Oplenca sa svojim prijateljima i familijom.

– Pozivam ovom prilikom sve ljude dobre volje da rade za dobrobit svog naroda van matice. Oplenac je jedno bezbrižno mesto za našu decu i uvek zauzimam zaštitnički stav prema Oplencu. Želim da se i drugi tako osećaju. Nekada smo i po 20 sati putovali autobusom do Sidneja, da bismo igrali pet minuta i to nije bilo uzalud. Deca iz tog autobusa danas su moji kumovi i najbolji prijatelji – poručio je Uzelac.

Aleksandar Branković i predsednik Branko Uzelac

Prema narodnoj izreci, folkloru se čovek mora predati iz duše, igrati ga iz srca i posvetiti mu se iz ljubavi. Dosledno se pridržavajući ovog pravila, generacije Srba koji žive u Adelajdu već pola veka neguju i podstiču Oplenac da raste i bude jedan od ponosnih simbola naše zajednice na prostorima Australije. Živeli, za narednih 50 godina i još duže!

Bogatstvo kostima i nezaobilazni osmeh

Folklor deo života

Mara Karanović je iz porodice folkloraša i pevača. Počela je da igra sa samo četiri godine i uvek se rado priseća kad je 1986. sa roditeljima i tadašnjim folklorašima učestvovala na “Festival of the World”, u okviru kojeg su se na pozornici u Adelajdu pojavile sve nacije koje žive u ovom gradu i predstavile svoju kulturu.

– Folklor je sastavni deo naših života. Skoro sam s prijateljicama evocirala neka stara sećanja. Tako smo se setile kad je Ljiljana Bulović trebalo da počne da peva u Horu Australije, ali su se termini probe poklopili sa folklorom. Za Ljiljanu nije bilo dileme šta će da odabere. Eto, takvi smo mi u Oplencu – rekla je Mara Karanović.

Igre iz otadžbine

Stub srpske kulture

Jedan od ponajboljih poznavalaca istorije Oplenca i prvih igrača ove grupe je Deni Jurković. Kaže da je folklor bio i ostao častan način druženja, van svake politike i svakodnevnih problema.

– To je jedan od stubova nosača koji čuva srpsku kulturu i identitet. Tu se skuplja naša omladina, stvaraju se prijateljstva, a neretko dođe do veridbi, venčanja, velikih ljubavi. Počeo sam da igram kad sam imao 15 godina, a moja deca su kasnije takođe odrasla uz folklor i sada igraju i pevaju. I sedmoro unučadi takođe igra, a dvoje su još mali, ali ne sumnjam da će se i oni uključiti kad dođe vreme. Osećam veliki ponos i sreću kad dođem i vidim sve to. Danas su i lepše nošnje nego što smo mi imali i bolji je standard igre. Ali ljubav koju osećamo kad igramo je ista – kaže Deni Jurković.

Doživeti stotu

Ana Branković je posebno istakla značaj dece za budućnost “Oplenca”.

– Naša prošla, sadašnja i buduća deca su srce folklorne grupe, a mi kao roditelji smo odgovorni da se njihova ljubav razvija i neguje, kako bi i oni jednoga dana svoju decu doveli i nastavili da neguju naše kulturno nasleđe. Mi odrasli njima služimo kao primer. Ovde niko ne treba da se oseća kao gost, već svi treba da se osećaju kao u svojoj kući. Danas su nam naša deca poželela dobrodošlicu, servirali su večeru za sve vas kao pravi domaćini, jer mi ih pored igranja i pevanja učimo kako da neguju porodične vrednosti, kako bi i oni mogli da prenesu to jednog dana na svoju decu i da za 50 godina proslave stoti rođendan Oplenca – istakla je Ana.

Pesma i igra uz “Staro vino”

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa koji su pripremili sadašnji aktivni igrači Oplenca, proslava 50. rođendana obeležena je i predivnom atmosferom za koju su bili zaduženi specijalni gosti iz Melburna. Orkestar “Staro vino” je svojom laganom muzikom napravio štimung za uživanje, uz koji su mnogi prisutni i zapevali i zaigrali, čineći svečarsko veče jedinstevnim i nezaboravnim.

Nasleđe

Povodom pola veka postojanja “Oplenca” objavljena je i specijalna foto-monografija, kojom je predstavljen ne samo istorijat grupe, već i šarenolikost srpskih narodnih nošnji. U ovoj knjizi koja je dostupna u prodaji, fotografije Aleksandra Brankovića, soliste ansambla “Kolo” i umetničkog rukovodioca Oplenca, prikazuju srpske devojke i momke u nošnjama 13 različitih etnografskih područja sadašnje Srbije i regiona.

Crtice iz istorije

– Prva folklorna grupa u Adelajdu osnovana je 1968. godine u Udruženju boraca “Draža Mihailović”.
– Godinu dana kasnije folklorna grupa je pod nazivom Oplenac pripojena Crkvenoj opštini Sveti Sava
– Na godišnjoj Skupštini grupe, 1971. godine, donet je prvi statut FG Oplenac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here