15 minuta kod lekara 100 dolara?!

0

Beta/AP/E.C.
Zdravlje postaje luksuz
 

Iz ove nevladine organizacije, koja lobira za podršku finansiranju šireg javnog zdravstvenog sistema, tvrde da Abotova vlada planira da smanji rabat Medikera koji se isplaćuje lekarima za pet dolara, a rabat za druge medicinske troškove zamrzne sve do 2018, što znači da će lekari morati da se snalaze, odnosno naplaćaju preglede po tržišnim uslovima ili da u protivnom da izgube novac.

Zamrzavanje rabata

Australijsko udruženje lekara već duže vreme se žali što se visina rabata koji isplaćuje Mediker ne povećava u skladu s inflacijom i prosečnim nedeljnim zaradama. Predsednik Brajan Oliver upozorio je da će zamrzavanje rabata dovesti do toga da će još veći broj lekara odlučiti da direktno naplaćuju punu cenu pregleda.Trenutno oko 82 odsto lekara troškove pregleda naplaćuje od Medikera kroz program bulk-billed. Pacijenti koji plaćaju punu cenu pregleda u proseku moraju posle dobijenog rabata da plate oko 30 dolara.

Dr Kon Kosta, predsednik udruženja DRS, smatra da će produženje dvogodišnjeg perioda zamrznutih rabata Medikera koji su uveli Laburisti na još četiri godine značiti da će lekarske ordinacije i klinike biti teško finansijski pogođene. Kao posledica, tvrdi dr Kosta, mnogi lekari koji sada ne naplaćajuju preglede već troškove nadoknađuju po cenovniku direktno od Medikera biti prinuđeni da počnu da naplaćuju pacijentima deo cene pregleda (osim ako nemaju kartice za popust).

Jedan lekar tvrdi da će promenama u sistemu Medikera najteže biti pogođeni zaposleni s niskim primanjima, koji će možda izbegavati da odlaze kod lekara za pomoć koja im je neophodna.

Naime 2012. bivša laburistička vlada zamrzla je visinu rabata koji Mediker isplaćuje za lekarske preglede koji traju do 20 minuta (Nivo B) na maksimalnih 37,05 dolara. Australijsko medicinsko uddrženje preporučilo je svojim članovima da ove preglede mogu da naplate po ceni od 75 dolara, što znači da pacijent posle svakog pregleda mora da doplati razliku u ceni od 37,95 dolara.

Međutim, dr Kosta tvrdi da već ima lekara opšte prakse koji za preglede naplaćuju 80 dolara, a da bi do 2016, do kada će biti zamrznute cene, preglede naplaćivati i 100 dolara.
Prema novom vladinom predlogu, ukoliko lekar unapred od pacijenta naplati 100 dolara, pacijent može do Medikera da naplati povraćaj troškova u visni od 32,05 dolara, odnosno iz svog džepa pregled plaća 67,95 dolara.

– Predviđamo rapidni rast cena pregleda ukoliko želimo da vidimo porodično lekara – kaže dr Kosta. – Jednom kada uništimo ovu kontrolu plaćanja pregleda, strahujem da ćemo otvoriti Pandorinu kutiju – upozorava predstabnik DRS.

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here