EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Iako su šanse minimalne da vizna liberalizacija za građane Kosova bude na dnevnom redu Saveta EU koji će biti održan u martu ove godine, nade se ipak polažu u činjenicu da će Hrvatska i Nemačka, dve prijateljski nastrojene države prema Kosovu, predsedavati Evropskom unijom, piše Zeri.

Univerzitetski profesor Arben Fetoši smatra da se građani Kosova teško mogu nadati ukidanju viza u kratkom roku.

– Politika koja se vodi na Kosovu rezultirala je izolacijom Kosovara. Imajući u vidu izostanak formiranja vlade duže od tri meseca posle izbora, ozbiljnost pravosuđa u borbi protiv korupcije, ne samo da ne možemo govoriti o viznoj liberalizaciji već ozbiljno rizikujemo neuspeh države – naveo je Fetoši.

– Samo ukoliko se apsurdna situacija završi što je pre moguće i institucije počnu ozbilno da se bave stvarnim izazovima, u ovoj godini može doći do liberalizacije viznog režima – dodao je on.

Prema njegovim rečima, s obzirom na činjenicu da su dve važne institucije EU, poput Komisije i Evropskog parlamenta, odobrile liberalizaciju, Kosovo se može se nadati pozitivnoj odluci Saveta, ali samo uz ozbiljne napore u borbi protiv kriminala i maksimalne posvećenosti da se ubede čak i suprotstavljene zemlje poput Francuske i Holandije.

4 COMMENTS

  1. A kako bi drugacije Švabe,samo mi bu..le nikad necemo shvatiti da oni nikad nece biti na nasoj strani

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here