17 godina od zločina u Bratuncu

0

Muslimani iz Srebrenice kojima je komandovao Naser Orić su, posle masakra počinjenog nešto ranije na Božić u Kravicama, opkolili 16. januara 1993. godine rano ujutro sva sela u tadašnjoj opštini Skelane i onemogućili bilo kakav izlaz iz njih. Tada su spaljena skoro sva srpska sela i naselja u toj opštini.

Za ove i druge ratne zločine na području Podrinja niko još nije odgovarao, iako su zločini počinjeni nad Srbima dokumentovani i predati nadležnim pravosudnim organima na procesuiranje.

Ni Orić, koji je uhapšen po nalogu Haškog tribunala, nije odogovarao za ratne zločine počinjene tokom rata nad srpskim civilima na području Podrinja. Sud u hagu je Orića (43) 2006. godine osudio na dve godine zatvora, jer nije sprečio ubistvo pet bosanskih Srba, kao ni maltretiranje 11 zatvorenika, u periodu od 1992. do 1993. godine, a na osnovu komandne odgovornosti.

Orić je, istovremeno, oslobođen optužbi za uništavanje civilnih objekata, za šta nije postojala vojna potreba. Žalbeno veće Haškog tribunala je 3. jula 2008. godine oslobodilo Orića svih optužbi podnetih protiv njega, jer nije dokazana njegova krivica za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here