Tanjug/AP

Ruski naučnici koji rade na vakcini protiv Covid-19, napravili su nekoliko prototipova vakcine koje već testiraju na životinjama, saopštio je Naučni centar za virusologiju i biotehnologiju Rusije “Vektor”.

Prema rečima direktora laboratorije Rinata Maksjutova, trenutno se na primatima testiraju dve vrste preparata, koji bi mogli postati vakcina protiv koronavirusa. Ako se lek pokaže efikasnim, mogao bi se primeniti već za nekoliko meseci.

Naučni centar “Vektor” razvio je šest prototipova vakcina za koronavirus. Izvršena su istraživanja na miševima i kunićima. U ovom trenutku imunizovani su primati sa dva prototipa vakcine, objasnio je Maksjutov.

On je dodao da Naučni centar “Vektor” planira da započne klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa korona 11. maja.

Naučnik je, takođe, naveo da je novi virus korona najverovatnije nastao prirodnim putem, bez intervencije biologa. “On najviše podseća na virus SARS, koji je 2002-2003. izazvao atipičnu upalu pluća. Sličnost je 80 odsto. A 20 odsto je previše značajna razlika da bi se takav koronavirus sintetizovao veštački, siguran sam da je ovo prirodna varijanta – rekao je Maksjutov.

Istovremeno, on je istakao da današnje mogućnosti sintetičke biologije omogućavaju da se napravi gotovo svaki virus. “Pri tom je nemoguće razlikovati veštačku varijantu od prirodne”, precizirao je Maksjutov.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije Covid-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 1,2 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 64 hiljade ljudi.

U Rusiji je od početka pandemije zabeleženo 4.731 slučaj zaraze novim koronavirusom, od čega su 43 osobe umrle.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here